Engelliler hac ibadetinde “refakatçi” indirimi istiyorlar

Güncelleme Tarihi:

Engelliler hac ibadetinde “refakatçi” indirimi istiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2012 14:58

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, hac ibadetini yapacak engellilerin kutsal topraklara refakatçileriyle gitmek zorunda olduklarını, bu nedenle masraflarının iki katına çıktığını belirterek, engelliler ve refakatçiler için indirim yapılması gerektiğini söyledi.

Çelebi,hacca gidecek engelliler için belirli oranlarda indirim talep ettiklerini bildirdi. “Normal bir vatandaş 3 bin dolara hacca giderken, engelli bir vatandaş refakatçi götürmek zorunda olduğu için 6 bin dolara gitmek zorunda kalıyor” diyen Çelebi, şöyle devam etti: “Bu nedenle engelliler ve refakatçilerinden normal bir vatandaştan alınan ücret kadar ücret alınmasını istiyoruz. Sağlıklı bir birey olsaydık biz de kendi başımıza giderdik ve bir kişilik para öderdik. Organlarımız bu etkinliği yerine getirmeye uygun olmadığı için refakatçimiz yüzde 50 ödesin, biz de yüzde 50 ödeyelim. İkimizin gideri bir vatandaş kadar olsun” diye konuştu.

Camilerin engellilere göre düzenlenmesi

Kamuoyunda engeliler konusunda farkındalık yakalandığını anlatan Çelebi, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in il ve ilçelerin en işlek bölgelerindeki camilerin engellilere göre yeniden düzenleneceği yönündeki açıklamasının mutluluk verici olduğunu vurguladı.

Engellilerin camilerin mevcut şartlarında rahat ibadet edemediğine dikkati çeken Çelebi, şunları söyledi: “Özrün bedende, engelin mekanda olmasını istemiyoruz. Camilerin ulaşılabilir hale getirilmesiyle mekandaki engeller çözülecektir. Ortopedik engellilerin giriş ve çıkışlarda sorun yaşadıklarını, görme engellilerin cemaat içinde sıkıntı yaşadığını, işitme engellilerin müezzinin anlattıklarını duymadıklarını biliyoruz. Bunlar doğru uygulamalar, takdirle karşılıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!