Engelli yaşam

Güncelleme Tarihi:

Engelli yaşam
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Zihinsel özürlü iki genç arasındaki aşkı anlatan ‘‘Diğer Kızkardeş’’, haftanın yeni filmlerinden. Bir romantik komedi olan filmin başrollerini Juliette Lewis ve Giovanni Ribisi paylaşıyorlar.

Yönetmen Garry Marshall'ın Julia Roberts-Richard Gere'li ‘‘Kaçak Gelin/The Runaway Bride’’ adlı filmi sinemalarda gösterilirken, bir filmi daha gösterime girdi: ‘‘Diğer Kızkardeş/The Other Sister’’. Marshall, yine romantik komedi tarzında bir film çekmiş, ama bu kez kahramanları zihinsel özürlü iki genç. Başrollerini Juliette Lewis, Giovanni Ribisi, Diane Keaton ve Tom Skeritt'in paylaştıkları film, hafif derecede zihinsel özürlü Carla Tate'in öyküsünü anlatıyor. 24 yaşındaki Carla (Juliette Lewis), yıllar boyunca özürlülere yönelik bir okulda eğitim gördükten sonra, sorunlarını büyük ölçüde halletmiş olarak evine döner. Okulda kazandığı kendine güvenle, hayallerini ve isteklerini gerçekleştirebileceği yeni bir hayata başlama arzusu içinde olan genç kız, onu korumak isterken köstekleyen annesi Elizabeth'in (Diane Keaton) tepkisiyle karşılaşır. Annesinin itirazlarına rağmen bir teknik üniversiteye kaydını yaptıran Carla, orada kendisi gibi zihinsel özürlü bir genç olan Danny'yle (Giovanni Ribisi) tanışır. İki genç arasındaki aşk, yeni sorunları gündeme getirecektir.

Carla'yı canlandıran Juliette Lewis rolünü şöyle anlatıyor: ‘‘Carla her gencin sahip olmayı istediği birtakım özgürlükler istiyor. Yani sevme özgürlüğünü, sevgide hata yapma, tek başına yaşamını sürdürme ve bunların risklerini üstlenme özgürlüğünü istiyor.’’ ‘‘Korku Burnu/Cape Fear’’, ‘‘California’’, ‘‘Kocalar ve Karılar/Husbands and Wives’’, ‘‘Katil Doğanlar/Natural Born Killers’’, ‘‘Günbatımından Şafağa/ From Dusk Till Down’’, ‘‘Akşam Yıldızı/The Evening Star’’ adlı filmlerde oynadıktan sonra uyuşturucu sorunu nedeniyle üç yıl setlerden uzak kalan yetenekli Lewis, Carla'ya şimdiye kadar üstlendiği bütün karakterlerden daha fazla yakınlık duyduğunu söyüyor: ‘‘Bir iyileştirme kurumundan çıkıp dünyaya yeniden dönmesi nedeniyle, onun yaşam yolculuğuyla benimki arasında büyük oranda paralellik vardı. Sadece yolculuğu değil, geçmişi terk eden kimliğiyle ve geleceğe yönelik kararlılığıyla da bana çok benziyordu.’’

‘‘Diğer Kızkardeş’’te Carla'ya aşık olan Danny'yi canlandıran Giovanni Ribisi, son olarak Spielberg'ün ‘‘Er Ryan'ı Kurtarmak’’ adlı filminde oynadı. Carla'nın annesi Elizabeth rolünde ise, Woody Allen'ın ‘‘Annie Hall’’, ‘‘Manhattan’’, ‘‘Radyo Günleri / Radio Days’’ gibi pek çok filminde rol alan Diane Keaton'ı izliyoruz. Üç ‘‘Baba’’da da oynayan Keaton'ın diğer filmleri arasında ‘‘Bay Goodbar'ı Aramak/Looking for Mr. Goodbar’’, ‘‘Kızallar/ Reds’’, ‘‘Baby Boom’’, ‘‘Gelinin Babası/Father of the Bride’’ bulunuyor.

Filmin görüntü yönetmeninin de ‘‘Los Angeles Sırları/L.A. Confidential’’daki çalışmasıyla Oscar'a aday gösterilen Dante Spinotti olduğunu belirtelim.

DİĞER KIZKARDEŞ

THE OTHER SISTER

Yönetmen: Garry Marshall

Senaryo: Garry Marshall, Bob Brunner

Görüntü: Dante Spinotti

Müzik: Rachel Portman

Oyuncular: Juliette Lewis (Carla), Diane Keaton (Elizabeth), Tom Skeritt (Carla'nın babası), Giovanni Ribisi (Danny), Sarah Paulson (Carla'nın kız kardeşi), Poppy Montgomery (Carla'nın kız kardeşi), Hector Elizondo (Ernie)...

1999 ABD yapımı, 131 dk.J

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!