Enfeksiyonlara karşı sabun şart

Güncelleme Tarihi:

Enfeksiyonlara karşı sabun şart
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2010 18:49

Türk İnfeksiyon Vakfı (TİV) Başkanı Prof. Dr. Nezahat Gürler, eller sadece su ile yıkandığında tam bir hijyen sağlanamadığına, mutlaka sabun kullanılması gerektiğine işaret etti.

Haberin Devamı

Antibakteriyel sabun “Lifebuoy”un tanıtımı amacıyla Ümraniye'de bulunan Unilever Türkiye'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Gürler, el yıkamanın başta kişisel hijyenin sağlanmasında ve aynı zamanda mikroorganizma ile bulaşan hastalıklardan korunarak yayılmasını önlemede yardımcı olduğunu söyledi.

Gürler, el hijyeninde amacın, kimyasal ve fiziksel zararlıların ve enfeksiyonlara yol açan mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını sağlamak olduğunu belirterek, “Eller sadece su ile yıkandığında mekanik etkiyle görünür haldeki kir uzaklaştırılmakta, ancak tam bir hijyen sağlanamamaktadır. Bu nedenle el temizliğinde su ile birlikte mutlaka sabun kullanılması gerekmektedir” dedi.

Bakterilerden ve sebep olduğu hastalıklardan korunmak için ellerin doğru bir şekilde antibakteriyel sabunla yıkanması gerektiğini vurgulayan Gürler, vakıf olarak “Lifebuoy”u çeşitli testlere tabi tuttuklarını, bu testler sonucunda antibakteriyel sabunun kurum tarafından onaylandığını kaydetti.

Unilever Global Hijyen ve El Yıkama Uzmanı Myriam Sidibe de Dünya Sağlık Örgütü'nün 2006 verilerine göre, Türkiye'de 5 yaşın altında 43 bin 136 çocuğun hayatını kaybettiğini, bu ölümlerin 5 bin 176'sının ishal, 6 bin 39'unun ise zatürre gibi önlenebilir hastalıklardan kaynaklandığını belirtti.

Sidibe, Türkiye'de doğru el yıkama alışkanlıklarının kazandırılmış olması halinde bu çocukların yaklaşık 3 bin 900'ünün hayatını kaybetmeyeceğine dikkati çekerek, “Doğru zamanda doğru bir şekilde el yıkamak kişisel hijyen açısından büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Doğru el yıkama teknikleri konusunda doktora yaptığını anlatan Sidibe, el yıkamanın ishali önlediğini, yemekten önce, tuvaletten sonra ellerin yıkanması halinde de hastalıkların yüzde 50'sinin azaltabileceğini aktardı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!