Enerji devleri Bakü’de buluştu

Güncelleme Tarihi:

Enerji devleri Bakü’de buluştu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2007 12:46

HAZAR ve Orta Asya enerji kaynaklarının üretimi ve dağıtımı alanında Rusya'nın devlet tekeli ile Batı’nın destelediği projeler arasındaki yarış gittikçe hızlanıyor. Rusya, Kazakistan ve Türkmenistan’ı kendi projelerine yöneltmeye çalışırken Batılı petrol şirketleri Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bugün açılan 14’üncü Uluslararası Hazar Petrol ve Gaz Fuarı’nda buluştu.

Haberin Devamı

Dünyanın 32 ülkesinden 360 petrol ve doğalgaz şirketinin katıldığı fuarın açılışında konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının, her türlü engellemelere rağmen, ‘tarihi bir zafer' olduğunu söyledi. Son 13 yılda Azerbaycan'a 30 milyar dolarlık yabancı yatırımın gerçekleştiğini belirten Aliyev, söz konusu şirketlerle bugüne kadar hiç bir hukuki problem yaşanmadığını ifade etti. Aliyev, hükümetin yabancı yatırımın korunması konusunda her türlü güvenceyi sağladığını ekledi.

Hazar Denizi’ndeki Azeri-Çıraklı-Güneşli yataklarında 1 milyar ton petrol, Şahdeniz projesi kapsamında ise 1 trilyon 200 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğunu belirten Aliyev, Azerbaycan’ın bu yıldan itibaren “doğalgaz ihraç eden bir ülkeö konumuna geçtiğini söyledi.

Haberin Devamı

İSTANBUL’DA KARADENİZ ENERJİ ZİRVESİ

Fuarda Türkiye’yi temsil eden Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın açtığı stand büyük ilgi gördü. TPAO yetkilileri, İstanbul’da Eylül ayında düzenlemeyi planladıkları “Karadeniz Petrol ve Gaz Zirvesiö nin tanıtımı için büyük çaba harcadıklarını, Türkiye Petrol Jeologları Derneği’nin (TPJD) de katıldığı tanıtım kampanyasında dünyanın büyük enerji şirketi yetkilileri ile görüştüklerini belirtti. TPJD Başkanı İsmail Bahtiyar, Rusya’nın engellemesine rağmen uluslar arası petrol devlerinin, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’ne üye ülkelerle işbirliği kurmasını sağlayacaklarını vurguladı.

İstanbul’da düzenlenecek “Karadeniz Petrol ve Gaz Zirvesi'nde akademisyen, bürokrat ve sektör temsilcilerinin bir araya getirilmesi hedefleniyor. Zirvede, enerji sektörünün her halkasında önde gelen servis şirketlerinin bilgi birikimi ile imalatçı firmaların son teknolojilerle ürettikleri cihaz ve araç gereçlerin de sergilenmesi bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!