Endonezya'da yanardağ dehşeti

Güncelleme Tarihi:

Endonezyada yanardağ dehşeti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2013 16:40

Endonezya'nın güneyindeki Palue Adası'nda Rokatenda Yanardağı'nın faaliyete geçmesi sonucu beş kişi hayatını kaybetti. Yanardağ, önceki yılların aksine bu sene sahil köylerinin bulunduğu güneye doğru lav püskürtünce, kurbanlarını uykuda yakaladı.

Haberin Devamı

Yetkililer, kül ve lavın yanı sıra sıcak gaz bulutları püskürten yanardağın çevresindeki üç kilometrelik alanda yaşayan ve daha önce evlerini terk etmemekte direnen 500'den fazla kişinin tahliye edilerek komşu Flores Adası'na götürüldüğünü belirtti.

Hükümete bağlı çalışan bir yanardağ uzmanı, ölenlerin tamamının geçtiğimiz yıl inşa edilen güvenli bölgelere taşınmayı reddeden köylüler olduğunu söyledi. Surono isimli uzman, "Evlerinde kalmalarının, lavları köylerinden uzak tutacağını öngören eski bir inanışa sahipler. 1930'lu yıllardan bu yana yanardağın püskürttüğü lavlar güneye doğru akıyordu ancak bu sefer kuzeye, yani kurbanların uyuduğu sahillere doğru yöneldi" dedi.

Yanardağın patlaması sonucu yaşamını yitirenlerden ikisinin çocuk olduğu bildirildi. Çocukların cansız bedenlerinin bulunması için yürütülen çalışmalara ise bugün son verildi. Ölenler arasında, çocukların 58 yaşındaki büyükannelerinin de olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Yanardağın hafta sonunda faaliyete geçmesiyle birlikte adanın büyük bir kısmının erimiş lav ve külle kaplandığı, evlerini yitirenler için yeni konutlar inşa edileceği açıklandı.

Doğu Nusa Tenggara eyaletinde yer alan, sadece dört kilometre yarıçapındaki Palue Adası, 12 bin nüfusa sahip. "Pasifik ateş çemberi" deprem ve volkan kuşağında yer alan Endonezya'da 129 aktif yanardağ bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!