En pahalı 10 tasarımcı

Güncelleme Tarihi:

En pahalı 10 tasarımcı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2003 01:49

21. yüzyıl antikalarını onlar yaratıyor. Ürettikleri eşyaların en küçüğü bile binlerce euro’ya satılıyor, koleksiyonlara giriyor. Yaşayan mobilya ve benzeri eşya tasarımcılarının imzasını taşıyan koltuklar, dolaplar, sandalyeler, aynalar ve masaların fiyatları, antika eşyaları aratmıyor.

Geçen 15 Mayıs'ta Sotheby's'de bir açık artırmada elindeki tüm Art deco koleksiyonu satan modacı ve trendsetter Karl Lagerfeld'in New York Times'la yaptığı röportajda ‘‘Bundan sonra artık 21. yüzyıl eserlerini biriktireceğim’’ demesi, bu eğilimin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Koleksiyonlara giren, açık artırmayla satılan çağdaş tasarım objeleri, şu sıralarda Paris'te düzenlenen 20. Yüzyıl Fuarı'nda sergileniyor. Bu vesileyle Paris-Match Dergisi, fuarın düzenleyicisi Rik Gadella, mobilya

araştırmacısı uzman Pierre Staudenmayer, koleksiyoncu ve antikacı Didier Krzentowski'ye şu anda dünyanın en pahalı tasarımcılarının kim olduğunu sordu. İlk 10 listesi tereddütsüz ortaya çıktı. Bu listede dünyanın en ünlü tasarımcılarından biri kabul edilen Philippe Starck'ın olmayışının nedeni ise basit: Starck'ın son yıllarda çok geniş serilere yönelmesi, fiyatlara bir sınır getiriyor. Üç uzman, koleksiyonculara seri dışı Starck'lara yönelmelerini öğütlüyor. Az sayıda parçalar tabii daha çok para ediyor. Örneğin Starck'ın Alessi firması için yaptığı, ama buhar kaçırdığı için raflardan çekilen çaydanlık, internet üzerinden bin euro gibi bir fiyata satılabiliyor.

1. ETTORE SOTTSASS (86)

Hem en yaşlı, hem en pahalı tasarımcı. Doğduğunda ülkesi Avusturya koca bir imparatorluktu. Sottsass, 1939'da Torino Politeknik Okulu'ndan mezun oldu ve 1947'de Milano'da bir firma kurdu. 1958'de daktilo markası Olivetti ile çalışmaya başladı. O sıralar yaptığı Valentine adlı daktilo şimdi New York Modern Sanatlar Müzesi'nin daimi koleksiyonunda. Sottsass modern tasarım bayrağını sanat gönderine çeken Memphis Grubu'nun önderi. En basit eşyaları bile 20 bin euro gibi fiyatlarla satılıyor.

2. MARC NEWSON (39)

Birincilikte Sottsass'ı zorlayan Avustralyalı genç Marc Newson mobilya, aydınlatma eşyası, cam eşya, saat tasarlıyor. Fütüristik, seksi ve zeki olarak tanımlanıyor. Pop kültürüyle içiçe. Madonna'nın kliplerinden Austin Powers filmlerine kadar birçok filmde onun eşyaları kullanılıyor. Japon firması İdee için uzun süre çalıştı. 1997'den beri Paris'te yaşıyor.

3. RON ARAD (52)

Tel Aviv'de doğan İsrailli Ron Arad, okulu bitirdikten sonra Londra'ya taşındı. Çelik ve plastik gibi değişik malzemeleri cesurca kullanan Ron Arad, kurduğu mimarlık ve ürün tasarımı şirketiyle İtalya ve Londra'da çalışıyor.

4. MARTIN SZEKELY (48)

Bu Fransız tasarımcı, Perrier suları ve Heineken biraları için tasarladığı cam bardaklarla tanınıyor. Mobilyadan hoşlanmadığını söylüyor, ama buna rağmen yaptığı mobilyalar çok para ediyor. Örneğin Kreo için çok sınırlı sayıda ürettiği mobilyalar 50 bin euro gibi fiyatlarla satılıyor.

5. GAROUSTE-BONETTI

Seksenli yılların yıldızları arasında yer alan ve ‘‘yeni barok’’ olarak adlandırılan bu Fransız ikili, Elisabeth Garouste ve Matthias Bonetti, şimdi ayrıldı. Bugün Garouste-Bonetti imzalı bir sehpaya 40 bin euro ödemek normal.

6. BOUROULLEC KARDEŞLER (32 ve 27)

Ronan Bouroullec 1971, kardeşi Erwan Bouroullec ise 1976 doğumlu. Bu Fransız kardeşler, listedeki en genç tasarımcılar. İşin ilginç yanı, tasarım dünyasına sadece üç yıl önce girmelerine rağmen bir rekor kırarak bu kısa sürede zirvedeki 10 arasına girmeleri.

7. PIERRE PAULIN (76)

Andy Warhol ilk Pop Art resimlerini sergilerken, Pierre Paulin de avangard sandalyeleriyle iç dekorasyonda yeni bir çığır açıyordu. Muzip tasarımlarıyla bir ikon haline gelen Paulin, bugün artık bir antika kabul ediliyor.

8. ANDREA BRANZI (65)

Yaşlı İtalyan tasarımcıların en büyüklerinden Andrea Branzi Floransa'da doğdu. Milano'da yaşıyor. 1967'den beri şehir planlaması, endüstriyel tasarım, eğitim ve kültür projeleri gibi geniş bir yelpazede çalışıyor. İtalya'da radikal mimarlık akımının öncüsü kabul ediliyor. 1983'te ünlü Domus Tasarım Akademisi'nin kurucuları arasında yer aldı.

9. ALESSANDRO MENDINI (72)

Milano doğumlu bu mimar, objeler, mobilyalar ve enstalasyonlar yaptı. Kardeşiyle birlikte Milano'da 1989'da kurduğu Atelier Mendini'de önemli projeleri hayata geçirdi: Hiroşima Limanı'na anıt kule, Hollanda'da Groninger Müzesi.

10. GAETANO PESCE (64)

İtalyan Gaetano Pesce, doğum yeri Venedik'te mimarlık okudu. Altmışlı yıllarda çalışmaya başladı. Mimarlığı hep devam ettirdi. Avangard kanepe ve sandalyeleriyle mobilya dünyasında çok iyi tanınıyor ve birçok eseri şimdiden antika fiyatına satılıyor. Şimdi New York'ta çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!