En modern átıl hastane

Güncelleme Tarihi:

En modern átıl hastane
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2001 00:00


Mesude ERŞAN / İSTANBUL
Haberin Devamı

Avrupa'nın 1 numarası olmaya aday Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi, Sağlık Bakanlığı tarafından işletilemiyor. Personel atanmadığı için çalıştırılamayan 50 trilyonluk merkez, atıl durumda bekliyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Sağlık Bakanı Osman Durmuş tarafından geçtiğimiz 20 Kasım'da ‘açılış kurdelesi’ kesilen Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi'nin, 52 milyon dolara (yaklaşık 50 trilyon lira) malolan ek binası hálá hizmet vermeye başlayamadı.

Belçika kredisiyle yapılan ve alanında Avrupa'nın en büyüğü olmaya aday hastanenin ‘modern’ ve ‘akıllı’ ek binası, gerekli teknik ve tıbbi personelin Sağlık Bakanlığı tarafından istihdam edilememesi nedeniyle atıl kaldı.

Öte yandan FP Partisi Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, TBMM'ye verdiği soru önergesiyle, ‘hastanenin neden hálá hizmete giremediği’ni, Sağlık Bakanı Osman Durmuş'a sordu. Bakan Durmuş ve diğer bazı bakanlık yetkililerinin, hastane yönetimine binayı faaliyete geçirmeleri için baskı yaptığı öne sürüldü. Hastanenin faaliyete geçebilmesi için yaklaşık 500 kişi gerekiyor ancak doktora ihtiyaç bulunmuyor.

IZDIRAB ÇEKİYORUM

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Başhekim Vekili Dr. Özge Sezerman, ‘‘Bu hastanenin açılmaması bana da ızdırab veriyor’’ dedi. Binadaki tesisatın otomatik ve elektronik olduğunu belirten Dr. Sezerman, ‘‘Binanın açılabilmesi ve işlemesi için teknik personelin alınması şart. Teknik donanım başka türlü garanti altına alınamaz. İnşaat bitmeden, bakanlığa yazılan yazılarla ihtiyaç duyulan personeli bildirdik. Ancak bakanlığın elinde böyle bir kadro yok ve tek bir atama dahi yapılmadı’’ dedi.

Kalp cerrahisinin özellikli ve dikkat gerektiren bir branş olduğunu vurgulayan Dr. Sezerman, ‘‘Her an komplikasyon olabilir. Hastayı sağlık güvenliği olmayan bir servise yatıramayız. Sağlık hizmetlerinde hatanın telafisi imkánsız. Bu yüzden hassasız. Eksikliklerden doğabilecek ve telafisiz sorunlar yaşamak istemiyoruz’’ dedi.

UZAY ÜSSÜ GİBİ

22 katlı ve merkezi bilgisayarla yönetilen binayı kademe kademe açmayı düşündüklerini belirten Dr. Sezerman, ‘‘Teknik olarak bu da olanaksız. Akıllı bina olduğu için sistemler hepsi birden faaliyete geçebiliyor. Son çare olarak idari kadroları, doktor odaları ve laboratuvarları eski binada bırakıp, diğer bölümleri yeni binaya taşımayı da düşündük. Ancak eski binada, hastane vakfının yaptırdığı odalardan elde edilen gelirle sözleşmeli çalışan 147 personelin maaşı ödeniyor. Bu maaşları verebilmek için vakfa gelir temin etmek zorundayız’’ dedi.

Başından beri inşaat firmasına bağlı olarak çalışan elektrik mühendisleri ve teknisyenlerini, 1-1.5 yıl hastanede çalıştırarak yeni elemanlar yetiştirmelerini sağlamak istediğini anlatan Dr. Sezerman, ‘‘Örneğin ameliyathaneler uzay üssü gibi. Birşey bozulduğunda onarmak zordur. Bozulmadan önlem almak lazım. Bu da eğitimli personelle olur’’ dedi.

En çok teknik personele ihtiyaç var

Hastanenin ihtiyaç duyduğu ve Sağlık Bakanlığı'ndan istediği, ‘standart’ kadro şöyle:

Ameliyathane için 20, ameliyat sonrası yoğun bakım için 80, koroner yoğun bakım için 60 hemşire,

1 makine mühendisi ile 24 saat görev yapacak 6 makine teknisyeni,

1 elektrik mühendisi ile 24 saat görev yapacak 6 elektrik teknisyeni,

6 teknik ve güvenlik elemanı,

Tıbbi atölye için 3 kişi,

3 çamaşırhane şefi, asgari 10 çamaşırcı,

1'er kat amiri, depo ve mutfak şefleri,

35 aşçı ve aşçı yardımcısı,

1 enformasyon şefi,

8 hasta kabul ve rezervasyon sekreteri,

150 yardımcı sağlık personeli,

2'şer bilgisayar mühendisi ve bilgisayar programcısı,

40 servis sekreteri,

4 ambulans şoförü,

10 terzi

Bakan söz vermişti

Ek hastane binasında, 7 ameliyathane, 26 yataklı cerrahi, 16 yataklı koroner yoğun bakım üniteleri, 360 yatak bulunuyor. Sağlık Bakanı Osman Durmuş yeni binayı gezerken, ‘‘Bu hastanenin sıradan personelle işletilmesi mümkün değil. Herşeyi otomatik ve elektronik. Şu anda mevcut kanunlarla istihdam imkanımız yok. Kanun mu bekleyeceğiz? Sağlık hizmeti beklemez. Sonuç olarak bunları halledeceğiz’’ sözü vermişti.

Başhekim istifalı tepkisi

Ek binanın yapılmasına büyük emeği geçen eski başhekim Doç. Dr. Azmi Özler, personelsizlik yüzünden hastanenin faaliyete geçememesine üzülerek görevinden istifa etmişti. Konuyla ilgili konuşmayan Doç. Dr. Özler, yıllar süren uğraşlarından somut bir sonuç alamayınca istifa yoluna gitmişti. Doç. Dr. Özler'in yerine de Dr. Özge Sezerman vekaleten atanmıştı.

Bina devri de sorunlu

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Başhekim Vekili Dr. Özge Sezerman inşaatı üstlenen Belçika firmasının Türkiye'deki taşeron inşaat firması İLPA ile henüz teslim anlaşması yapamadıklarını belirtti. Başhekim Vekili Dr. Özge Sezerman, ‘‘Teslim anlaşması yani geçici kabul imzalandığında her türlü mesuliyet alınmış demektir. Bayındırlık Bakanlığı, inşaatı geç teslim ettiği için Belçika firmasından 87 bin dolar (yalaşık 82.2 milyar lira) kesme girişiminde bulundu. Ancak firma bu gecikmenin kendilerinden değil, inşaata daha sonra eklenen ameliyathanelerden kaynaklandığını öne sürüyor ve kabul etmiyor. Ameliyathanelerin geçiçi kabulünü bu yüzden imzalayamıyoruz’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!