En korkunç yararlı hayvan

Güncelleme Tarihi:

En korkunç yararlı hayvan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ormandan tutun da oturma odamıza kadar her yerde rastlayabileceğimiz bu sekiz ayaklı, tüylü yaratıklar, çoğumuzda

dehşet duyguları uyandırır. Kimisinde bu korku, bir ‘‘fobi’’ derecesindedir. Örümceklerin ürkütücü gücünü bilen sinema sektörü, onlardan birçok filmde yararlanır.

Örümceklerden korkanlar aslında pek de haksız sayılmazlar. Çünkü tropik bölgelerde yaşayan bazı türleri, öldürücü derecede zehirlidi. Örneğin ‘‘Kara Dul’’ türü örümcekler, insanı ısırdığı takdirde salgıladığı zehir ölümcül etki olabilir.

Ancak İslamiyete göre kutsal sayılan örümceklerin büyük çoğunluğu, hiçbir tehlike yaratmaz. Tam tersine böcek ve sinekleri yok ettikleri için, evlerde olağanüstü yararlıdırlar. Avlarını, benzersiz bir ustalıkla ördükleri ipeksi ağlarına çekerler ve salgıladıkları zehirle felç ederek yerler. Bilim adamları, işte bu nedenle örümcekleri ‘‘dünyanın en faydalı hayvanları’’ arasına yerleştiriyorlar ve ‘‘Eğer onlar olmasaydı, dünya böcek ve sinek istilası altına girerdi’’ diyorlar.

Almanya'nın en çok okunan haftalık dergilerinden Stern'in son sayısında yer alan bir araştırmaya göre varlığımızı örümceklere, daha doğrusu onların dizginlenemez açlığına borçluyuz. Örümcek uzmanı Fritz Vollrath, bu tüylü yaratıkların bir ‘‘sinek Terminatörü’’ olduğunu belirtiyor. Vollrath, örümceklerin bir yıl içinde milyonlarca ton sinek ve böceği mideye indirdiğini belirterek ‘‘Örümcekler olmasaydı böcek patlaması meydana gelirdi. Belki de yeryüzünde egemenliği ele geçirirlerdi. Örümcekler, dünyanın en harika yaratıklarıdır’’ diye konuşuyor.

Tam 400 milyon yıldır dünya üzerinde varolan örümceklere, kavurucu çöllerden Antarktika'nın buzullarına kadar, hemen her yerde rastlayabiliyoruz. Hatta binlerce metre yükseklikte bile ağlarının ucunda rüzgarda savrulan örümceklere rastlamak mümkün. Hayvanbilimciler, bugüne kadar 30 bin örümcek türü tespit ettiler. Bilinmeyen pekçok türün olduğuna da dikkat çekiliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!