En komik dedektif tanınmış bir çevreci

Güncelleme Tarihi:

En komik dedektif tanınmış bir çevreci
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2002 01:52

Çıplak Silah filmleriyle milyonları gülme krizine sokan komedi yıldızı Leslie Nielsen, İstanbul'da. Eşiyle Türkiye'ye gelen ünlü aktör, aynı zamanda dünyanın en tanınmış çevreci sanatçılarından.

Nielsen, Türkiye'ye ilk kez geldiğini ve tanıştığı Kenan Işık'ı çok başarılı bulduğunu söyledi. Nielsen, dün Ritz Carlton Otel'de yapılan basın toplantısından sonra Hollywood ve çevrecilikle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Ne kadar süredir çevreci kimliğe sahipsiniz?

- Çevrecilik, benim için hayat tarzı, hayatımın bir parçası. Ben kutuplara yakın 12 kişinin yaşadığı bir köyde doğdum. Kış boyunca uygarlıkla bağlantımız kesilirdi. Sanırım doğaya yakınlığım buradan geliyor. 2010 yılında petrolde iniş başlayacak. Petrol rezervleri azalacak. Fakat kömür şu an sonsuz bir enerji kaynağı gibi gözüküyor. Bu yüzden kömür kullanımını verimli hale getiren teknolojinin sözcülüğünü yapıyorum.

47 YILDIR AKTÖRÜM

Hollywood'da kaç yıl oldu? Başladığınız dönemdeki Hollywood'la günümüzdekini karşılaştırır mısınız?

- 1955'te aktörlüğe başladım. Dünyada her şey değişti, tabii ki Hollywood da. Bu değişiklikte en büyük etken televizyon. Hollywood'a ilk gittiğimde burası Amerika'dan çok farklıydı, ayrı bir dünyaydı. Televizyonla birlikte Hollywood sürekli değişiyor.

Sinemaya dramayla başladınız, fakat biz sizi komedi filmlerindeki rollerinizden tanıyoruz. Acaba insanlar komediyi daha mı çok seviyor?

- Her zaman komediyi sevdim, bu benim doğamda var. Eşim de benim gibi espri anlayışı olan biri. Evet, ilk dramayla başladım. Çünkü belli bir cesarete ihtiyacınız vardır. Bir yerlerden geçmeniz gerek. Çıplak Silah filmine davet ettiklerinde onlar da beni keşfettiler.

Geceyarısı Ekspresi'ni izlediniz mi? Birçok yabancı Türkiye'yi bu filmle tanıdı, bu filmden sonra fikirleriniz değişti mi?

- İzledim, fakat gerçekten beni değiştirdiğini söyleyemem. Bir ülkeyi, insanlarını öğrenmek için önce kültürüyle tanışmak gerektiğine inanıyorum. Burası harika bir yer gibi gözüküyor.

Peki Ararat filmi hakkında neler düşünüyorsunuz?

- Her kültürün, ülkenin geçmişinde kanlı olaylar vardır. Bunları günümüzde konuşmak, tartışmak barış açısından birşey getirmez. Ararat filmini henüz izlemedim. Fakat gidip izleyeceğim. Çok da yorum yapmak istemiyorm. Bu tür filmler Ermeniler'le Türkler'in arasını açmamalı.

11 EYLÜL UYANIŞI

11 Eylül'den sonra Hollywood'da neler değişti?

- Yalnızca Hollywood değil bütün Amerika etkilendi. Bu insanlarda öfke, sinir yarattı. İnsanlarda bir uyanış oldu. Şiddet, terör yalnızca okyanusun öbür tarafında değil, aynı zamanda bizim ülkemizde de var. İnsanlar bunu hissettiler.

Bir çevreci olarak Türkleri çevreye duyarlı buluyor musunuz?

- Çevreye duyarlı birçok Türk insanı olduğuna eminim. Doğalgaza geçmeniz sizin duyarlılığınızı gösteriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!