En güzel mağara

Güncelleme Tarihi:

En güzel mağara
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2001 00:00


Bünyamin YIL / AYDINCIK, DHA
Haberin Devamı

İlk çağlardan bu yana birçok medeniyete beşiklik eden İçel'in Aydıncık İlçesi'nde (Kelenderis), Akdeniz foklarının yaşadığı Sancak Burnu yakınlarında bir mağara keşfedildi. Çobanlarca bulunan mağara 555 metre uzunluğunda. İçinde sarkıt ve dikit, sütun, akma taş, mağara iğnesi türünden damlataşlar bulunan mağaraya 'Aynalıgöl' adı verildi.

Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) uzmanları tarafından incelenen mağarada genişliği yer yer 100, tavan yüksekliği 18 metreye ulaşan ana galeri dibinde, 140 metre uzunluğunda ve 47 metreye ulaşan derinlikte bir göl de saptandı. Sarp kayalıklar nedeniyle karadan ulaşımı olmayan, denizden 1.5 saatlik tekne yolculuğuyla ulaşılan mağaranın girişi define avcılarının yağmasına karşı demir parmaklıklarla kapatıldı.

FOSİL MAĞARASI

Uzmanlarca jeoloji, jeoformoloji ve hidroloji etütleri tamamlanan Aynalıgöl Mağarası, yurt genelindeki mağaralar arasında 'en güzel mağara' olarak gösterildi. Aynalıgöl'ün fosil bir mağara olduğunu ve son bölümdeki göl dışında gelişimini tamamladığını raporlarında belirten MTA uzmanları, Nisan 2000'de yaptıkları ölçümde mağaranın önünde sıcaklığı 28 derece, nemi yüzde 37, gölün kenarında ise sıcaklılığı 22 derece nemi de yüzde 91 olarak saptadı. Mağaradaki gölde 10 metre derinliğe kadar olan suyun karışım suyu (acı su), sonraki derinliklerde de deniz suyu (tuzlu su) yer aldığı belirlendi. Göl suyu ısısı ise 21.65 derece ölçüldü.

Tanıtım desteği bekliyor

Aydıncık Belediye Başkanı CHP'li Ahmet Bahar, ‘‘Dünyanın 8'inci harikası’’ dediği mağaranın dünya turizmine kazandırılması için tanıtım çağrısında bulundu. Aydıncık'a gelen Alman, ABD, İtalyan ve Hollandalı turistlere kısıtlı imkanlarına rağmen mağarayı gezdirdiklerini ifade eden Ahmet Bahar, yabancı turistlerin mağaraya hayran kaldığını, ancak denizin dalgalı olması durumunda ziyaretin mümkün olmadığını söyledi. Mağarayı ilk bulduklarında dönemin korsanlarına ait olduğunu tahmin ettikleri su testilerine rastladıklarını ifade eden Bahar, mağarada 4 metre kesitinde bir bölüm belirlendiğini ve yukarıdan açılacak delikle helezon merdivenle girilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!