En eski Fatih portresi rekor fiyata satılıyor

Güncelleme Tarihi:

En eski Fatih portresi rekor fiyata satılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2012 10:53

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinden hemen sonra İtalyan sanatçı Pietro de Milano tarafından yapılmış portresi bulunan bir madalyon İngiltere’de müzayedeye çıkıyor. Madalyonun 1 milyon sterline satılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Fatih Sultan Mehmet’in yapılmış en eski portresi 25 Nisan’da Baldwin’s Müzayede firması tarafından satılıyor. 24 Nisan’dan itibaren Sothyeby’s gibi ünlü müzayede salonlarının Londra’da satışa koyacakları İslam eserleri arasında dikkat çeken bronz madalyonun tanıtımını yapan Baldwin bilirkişisi Graham Byfield, portrenin 1 milyon sterline (yaklaşık 2 milyon 900 bin lira) satılmasını beklediklerini söyledi. Byfield, Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı:

TOPKAPI'DA OLMALI
“Bronz madalyonun üzerindeki portrenin Fatih Sultan Mehmet’e ait olduğunu yeni keşfettik. İsmini açıklayamayacağımız bir özel koleksiyoncuya ait 92 mm’lik madalyonun satışı için 300-400 bin sterlin fiyat kondu, ama rahat 1 milyon sterline müşteri bulacağını umuyoruz. İstanbul’un fethinden hemen sonra İtalyan sanatçı Pietro de Milano tarafından yapılmıştır. Topkapı Sarayı’nda sergilenen portreler Fatih Sultan Mehmet’in yaşamının son yıllarında yapıldığı için bu bronz portre padişahın en eski portresidir ve çok değerlidir. Bu madalya Topkapı Sarayı’nda olmalıydı. Türkiye’den müzayedeler için çok alıcı geliyor. Belki bir Türk işadamı alır Topkapı Sarayı’na hediye eder.”

Haberin Devamı

BİLİNEN İKİ PORTRE VAR
Bu bronz madalyon bulunmadan önce Fatih Sultan Mehmet’in yaşamı sırasında yapılmış iki portresi dikkat çekiyor. Biri 1470’lerde Constanzo de Ferrara tarafından yapılmış madalyon, diğeri Fatih 1481 yılında ölmeden hemen önce Gentile Bellini tarafından yapılan resmi. 1460 yılında yapıldığı ileri sürülen bronz madalyonun Westburry Oteli’nde yapılan tanıtımında büyük ilgi gördü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!