En düÅŸük fitre 3,5 milyon lira

Güncelleme Tarihi:

En düşük fitre 3,5 milyon lira
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2003 15:50

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan Bayramı'ndan önce verilmesi gereken fitre bedelini en düşük 3 milyon 500 bin lira olarak belirledi. En az 81.18 gram altını olanların da 122 milyon 500 bin lira zekat vermesi kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, Din Ä°ÅŸleri Yüksek Kurulu, bir kiÅŸinin ortalama günlük gıda ihtiyacına göre belirlenen fitreyi, enflasyon ve asgari ücreti göz önünde bulundurarak hesapladı.Â

 

Sivil toplum örgütlerinin yaptığı aylık gıda harcamalarına ilişkinaraştırmalar ile Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Toptan Eşya Endeksi'ni de (TEFE) dikkate alan Kurul, bu yılki fitre bedelini 3 milyon 500 bin lira olarak açıkladı.

 

Oruç tutmaya engeli olanlar, bir kişinin günlük sabah, öğlen ve akşam gıda harcamaları tutarı olarak belirlenen asgari 3 milyon 500 bin lirayı, oruç tutamadıkları her gün için muhtaç durumdakilere fitreolarak verecek.

Haberin Devamı

 

Buna göre, çeşitli nedenlerden dolayı Ramazan ayı boyunca oruç tutamayanların, karşılığında muhtaç durumunda olan bir kişiye en az 101 milyon 500 bin lira vermesi gerekiyor.

 

81.18 gram altını veya bunun karşılığı parası, malı olanlar, toplam bedelin yüzde 2.5'ini zekat olarak verecekler.Â

 

Hesaplamalara göre, alt sınırı 81.18 gram altını olanların 122 milyon 500 bin lira zekat vermesi gerekiyor.Â

  Â

BAYRAM SABAHINDAN ÖNCE VERİLMELİ

   Â

Ramazan ayı öncesinde fitre ve zekat miktarları belirlenirken,Âesas alınan miktarların üst sınır deÄŸil kiÅŸilerin geçim durumlarına göre alt sınır olduÄŸunu ifade eden Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı yetkilileri, dileyenlerin ve durumu uygun olanların bu miktarların üzerinde fitre ve zekat verebileceklerini belirttiler. Â

 

Yetkililer, ''Fitre ve zekatların bayram sabahından önce verilmesi gerekir. Bayramda hala verilmemiş olan fitre ve zekatlar, bir sonraki Ramazan Bayramı beklenmeden verilmelidir'' dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!