En düşük emekli maaşını 1800 TL’ye çıkaracağız

Güncelleme Tarihi:

En düşük emekli maaşını 1800 TL’ye çıkaracağız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2015 13:01

HDP'nin seçim bildirgesinde yer alan 'BİZ'ler sosyal hakların güvencesiyiz' başlığı altında nelerin yer aldığını Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş açıkladı.

Haberin Devamı

Demirtaş, şunları söyledi:

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 1800 TL'YE ÇIKACAK

En düşük emekli maaşını 1800 TL’ye çıkaracağız
Dar gelirliyiz bizler, emekliyiz, engelliyiz. Ama bizler insanız. Bizler sosyal yardım değil, sosyal hak diyoruz. sosyal yardımların oranını mevcut olan 1,4’ten yüzde 3’e yükselteceğiz. Bu rakam AB ortalamasının üstündeki bir rakamdır. Güvenli konutlar üreterek her yurttaşın barınma hakkını güvence altına alacağız. En düşük emekli maaşını 1800 TL’ye çıkaracağız. Emekliler için gerçek anlamda intibak yasası çıkaracağız. Sendikal örgütlenme özgürlüğü tanıyacağız. Çalışan emekliden prim kesilmeyecek.

ENGELLERİ KALDIRMA BAKANLIĞI KURACAĞIZ

Haberin Devamı

Tüm yaşlı ve engelleri sosyal güvenceye kavuşturacak, sağlık ücretlerini karşılayacağız. Engelli örgütlerinden oluşacak bir konseyin önerisiyle çalışacak, Engelleri kaldırma bakanlığı kuracağız.

İş yerlerinde engelli kontenjanları artırılacak ve hızla doldurulacak.

Eğitim konusunda da devrim yapmaya talibiz. Eğitim ücretsiz olacak. Velilerin asla para ödememesi sağlanacak. Eğitim müfredatını, tekçi, cinsiyetçi ve şoven içerikten arındıracağız. Eğitim sistemini ana dili temelinde çok dilli hale getireceğiz. Bugün okulları ve çocuklarımızı birbirinden ayrıştıran 4+4+4 uygulamasına son vereceğiz.

Yeteri kadar yeni derslik inşa ederek, sabahçı ve öğlenci uygulamasına son vereceğiz. Her öğlen bütün çocuklarımıza ücretsiz yemek imkanı sunacağız. Eğitim sistemini en baştan başlayarak, yeniden yapılandıracağız. Ataması yapılmayan tüm öğretmenlerin atamasını hemen gerçekleştireceğiz. İnsanlık onurunu zedeleyen ücretli öğretmenlik uygulaması lağvedilecek. Eğitim emekçilerinin insanca mesleğe yakışır bir ücret almaları sağlanacak.

Tüm yurttaşların yaşadığı yerde eşit parasız sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlamak mümkündür. Sağlık hizmetlerinin planlanması süreçlerinin tümü için halkın ve sağlık emekçilerinin katılacağı bir sistem oluşturacağız. Prim, döner sermayeye son vereceğiz. İlave ücret, katkı katılım her türlü cepten ödemeleri kaldıracağız. Hiçbir binsanın sosyal haklardan mahrum kalmadığı bir düzeni bizler kuracağız. Bu nedenle herkesi HDP’ye evet demeye ve hep birlikte Meclis’e çağırıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!