En çok uydusu olan gezegen Satürn

Güncelleme Tarihi:

En çok uydusu olan gezegen Satürn
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Gökbilimciler, Satürn gezegeninin 4 uydusunun daha bulunduğunu ve uydu sayısı 22'ye yükselen bu gezegenin Güneş Sistemi'nde en çok uyduya sahip gezegen olduğunu açıkladılar.

New York'taki Cornell Üniversitesi gökbilimcileri tarafından yapılan açıklamada, Satürn'ün 21 uydusu olan Uranüs'ü uydu sayısı bakımından geçtiği belirtildi.

Fransız, Kanadalı ve Amerikalı gökbilimcilerden oluşan ekip, 4 uydunun, yansıttıkları ışık sayesinde tespit edildiğini ve Satürn'ün yüzeyine en az 15 milyon kilometre uzaklıkta bulunduklarını belirtti.

Gökbilimciler Joseph Burns ve Philip Nicholson, bulgularını, California'nın Pasadena kentindeki toplanan Amerikan Gökbilim Derneği'nin bugünkü toplantısında açıklayacaklarını, Satürn çevresindedolanan başka gökcisimleri de bulabileceklerini bildirdiler.

Yeni keşfedilen uyduların 10-50 kilometre boyunda oldukları tahmin ediliyor.

Minik uyduların yörüngelerinin incelenmesiyle, bunların, asteroid,yani minik gezegen veya büyük göktaşı çapında, Satürn'ün oluşmasından sonra kütle çekimine kapılan ''düzensiz gökcisimleri'' oldukları sonucu ortaya çıktı.

Satürn'ün kütlesi Dünya'nınkinin yaklaşık 95 katı, hacmi ise 750 katı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!