En çok bu kentleri seviyorlar... Üniversitelinin başkentleri

Güncelleme Tarihi:

En çok bu kentleri seviyorlar... Üniversitelinin başkentleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2023 07:00

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından gerçekleştirilen ‘Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri 2023 Araştırması’nın sonuçları sıralaması yayınlandı. Buna göre, üniversite öğrenci başkentleri sıralamasında ilk üçte Eskişehir, Ankara ve Çanakkale yer aldı.

Haberin Devamı

Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Araştırması’ ÜNİAR tarafından 2017 yılından beri yapılıyor. Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması’nın (TÜMA) bir parçası olarak yapılan çalışma, bu yıl depremin etkilediği 11 il hariç 70 ilde üniversite öğrenimi gören 40 bin öğrenci ile gerçekleştirildi. Araştırmada şehirler, öğrencilerin memnuniyet derecelerine göre sıralandı. Bu yapılırken de öğrencilere üniversite yaşamını sürdürdükleri kentlerin ulaşım, sağlık, eğlence, spor, gezi, sosyal, sanatsal ve kültürel imkanları soruldu. Ayrıca yaşanılan kentte halkın üniversite öğrencilerine karşı genel tutumu ve esnafla ilişkiler de değerlendirme kriterleri arasındaydı.

ŞEHİRLERE ‘ÜNİVERSİTE NOTU’ VERİLDİ
Yapılan araştırmada şehirler 6 düzeyde seviyelendirildi. Öğrencilerin üniversite yaşamını sürdürdükleri kentler hakkında verdikleri bilgiler ışığında üniversite kentleri en yüksek 100 en düşük ise 10 puan olmak üzere sıralandı. Kentler puanları doğrultusunda öğrencilerden A+, A, B, C, D ve FF notlarını aldı.

En çok bu kentleri seviyorlar... Üniversitelinin başkentleri
ESKİŞEHİR BİRİNCİLİĞİNİ KORUDU
İlki 2017 yılında yapılan ve 2021 hariç her yıl tekrarlanan araştırmada Eskişehir, öğrencilerin en gözde şehri oldu. 6 yıldır yapılan araştırmada her yıl 1’inci sırada yer alan Eskişehir, öğrencilerden bu yıl da A+ notunu aldı. Eskişehir’i sırasıyla Ankara, Çanakkale, Aydın ve Muğla takip etti.
En çok bu kentleri seviyorlar... Üniversitelinin başkentleri
27 ŞEHİRDEN MEMNUNLAR
Sonuçlara göre öğrenciler, Türkiye’de 27 kentte üniversite öğrenimi görmekten memnunlar. Buna karşın 38 kentte ise öğrenci memnuniyetsizliği bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 81 il kapsamında yapılan araştırmada öğrenciler 31 şehirden memnun olduklarını dile getirmiş, 44 şehir ise memnun olmadıkları şehirler arasında yer almıştı.

Haberin Devamı

En çok bu kentleri seviyorlar... Üniversitelinin başkentleri
İSTANBUL SIRALAMADA GERİLEDİ

Haberin Devamı

Prof. Dr. Engin Karadağ (Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı Koordinatörü): “Eskişehir’in her yıl birinci çıkmasının altında birkaç neden var. Bunlardan ilki, Eskişehir’den Türkiye’nin birçok yerine çok kolay bir şekilde ulaşım sağlanabiliyor. Aynı şekilde şehir içi ulaşımı da öğrenciler tarafından kolay ve rahat bulunuyor. Diğer yandan Eskişehir halkı diğer şehirlere kıyasla yıllardır öğrencilerle yaşamaya çok alışık. Bu sebeple öğrencilere karşı oldukça ılımlı bir tutumları var. Son olarak şehirde öğrenciler için birçok etkinlik ve aktivite bulunuyor. Araştırma sonuçlarını geçtiğimiz yılla kıyasladığımızda en önemli değişiklik memnuniyet sıralamasında İstanbul’un alt sıralara düşmesi. Geçen sene İstanbul (Asya) 6’ncı sıradayken bu yıl 9’a, İstanbul (Avrupa) ise 10’uncu sıradayken bu yıl 11’e geriledi. Bunun altında ekonomik sorunların yattığını düşünüyorum. Diğer yandan küçük şehirlerdeki yerel yönetimler birçok sosyo-kültürel etkinliği öğrencilerin olmadığı yaz aylarında yapıyor. Bu da o şehirlerin öğrenci bakış açısını olumsuz etkiliyor. Bu durum uzun vadede sıralamamız açısından o iller için kötü bir senoryaya sebep olabilir.”

Haberin Devamı

ÖĞRENCİ DOSTU İLK 10 ŞEHİR

1- Eskişehir

2- Ankara

3- Çanakkale

4- Muğla

5- Antalya

7- Edirne

8- Samsun

9- İstanbul (Asya)

10- Manisa

BAKMADAN GEÇME!