En büyük hayali öğretmen olmaktı...

Güncelleme Tarihi:

En büyük hayali öğretmen olmaktı...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2011 14:26

GAZİ Üniversitesi Elektrik Öğretmenliği Bölümü’nden 2004 yılında mezun olan 31 yaşındaki İnan Savaş Turan, atanmayı beklerken postacılık yapmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Turan, Gazi Üniversitesi Elektrik Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra yıllarca KPSS’ye girdi, fakat bir türlü atanamadı. Sözleşmeli öğretmenlik yapan Turan, geçen Ağustos ayında yapılan atamalarda da yerleştirilemeyince PTT Bursa Müdürlüğü’ne postacı olarak girmek için başvurdu. Yaklaşık 2 ay önce postacı olarak çalışmaya başlayan Turan, günde ortalama 10 kilometre yürüyerek posta dağıtıyor.

POSTACILIĞI SEVEREK YAPIYORUM

Mezun olduktan sonra çeşitli işlerde çalıştığını belirten Turan, öğretmen olmayınca postacı olduğunu söyledi. Postacılığın güzel bir meslek olduğunu kaydeden Turan, "Severek yapıyorum. Günde 10 kilometre yürüyorum. Artık yürümeye alıştım. Postacılıkta sözleşmeli öğretmenlikten 200 TL daha fazla alıyorum. Ücretli öğretmenlik yaptığımızda kadrolu öğretmenlerin bakış açısı da size karşı değişiyor. 3 ay sonra orada olup olmayacağımız garanti değil. Ücretli öğretmenlikte 600-700 TL ücretle, yazın maaş almadan çalışıyorsunuz. Ayrıca o dönemde bir de KPSS’ye çalışmak zorundasınız. Derslere ve çocuklara kendimizi veremediğimiz için yeteri kadar verimli olamıyoruz. Bu bir öğretmen için çok acı bir şey. Öğretmen her şeyi ile kendini öğrencilerine adayıp onlara daha fazla faydalı olmak ister" dedi.

’TEK HAYALİM ÖĞRETMEN OLMAK’

Tek hayalinin öğretmen olup öğrencilerini iyi bir şekilde yetiştirmek olduğunu anlatan Turan, "Biz çok büyük bir şey istemiyoruz. Yıllarca emek vererek okuduğumuz işimizi yapmak istiyoruz. Atamayı beklerken psikolojimi çok fazla etkilememeye çalıştım. Ama hayallerim, yapmak istediğim bir mesleğim vardı. Onun için emek vererek çalıştım. Bu bir hayal kırıklığına neden oldu. Atanamama neden olan yetkililere de kırgınım" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 24 Kasım’a kadar verdiği sözleri tutması gerektiğini ifade eden Turan, "Milli Eğitim Bakanı dahi 150 bin öğretmen ihtiyacı olduğunu söylüyor ama 11 bin atama yapılıyor. Bu büyük bir çelişki. Bu yıl 55 bin atama sözünü tutmadıkları için özür diliyorlar ama bu yeterli değil. Öğretmen olamadığı için psikolojisi bozulan 27 kişi intihar etti. 27 insanın ölümüne neden oldular" diye konuştu.

Turan, KPSS’yi kazanırsa tekrar öğretmen olacağını vurguladı.

GECELERİ UYUYAMIYORUM

Anne Behize Turan ise oğlunun öğretmen olmak için okuduğunu ve postacı olmasından mutlu olmadığını kaydederek, "Postacılık yapmasından memnun değiliz ama parasızlıktan mecburuz. Oğlumun öğretmen olmasını, evlenmesini isterdim. Gelin sahibi olmak isterdim. Güzel bir dünya kurmasını isterdim. Oğlumuza bir şey olmasın rahatça okusun diye çalıştık. Okudu öğretmen oldu ama KPSS’yi kazanamadığı için tayini yapılmadı. Geceleri uyuyamıyorum. Çocuğuma ne olacak. ne zaman kazanacak? diye düşünüyorum" diye konuştu.

ÇOCUĞUMU ÖĞRETMEN YAPSINLAR EVİMİ BİLE VERİRİM

32 yıl boyunca öğretmenlik yaptığını ve oğlunun da kendisi gibi öğretmen olmasını istediğini dile getiren Kemal Turan, "Her gün kahroluyorum, üzülüyorum. Onun üniversiteyi okuması için çok mücadele ettim. Kendim öğretmen olduğum için onun da öğretmen olmasını istedim. Tek maaşımla hem evimi geçindirdim hem de onu okuttum. Ben çocuğumun hayatının garantiye alınmasını istiyorum. Çocuğum üniversiteyi kazandığında kurban kestim. Eşim de sokaktaki kadınlara elbise hediye etmişti. Şimdi gece gündüz bunları düşünüyorum. Çok şey istemiyorum. Benim çocuğumu öğretmen yapsınlar 10 bin, 202 bin mi istiyorlar evimi mi istiyorlar hiç düşünmeden veririm. Gözüm arkada kalmaz. Yeter ki çocuğumu öğretmen yapsınlar" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!