Emniyetin silah ticareti Meclis'te

Güncelleme Tarihi:

Emniyetin silah ticareti Mecliste
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

İsrail'den ithal edilen ve bir çok yasadışı olayda kullanıldığı öne sürülen Uzi marka silahlarla ilgili iddialar, TBMM gündemine getirildi.

CHP milletvekili Fikri Sağlar, Başbakan Mesut Yılmaz'a yönettiği soru önergesinde İsrail'de bir kamu kuruluşunca üretilen Uzi marka silahların alımında neden aracı kullanıldığını sordu. Devlet tarafından kara listeye alınan silah tüccarı Ertaç Tinar'ın bu silahların alımında görevlendirilmesinin gerekçelerini gündeme getiren Sağlar, bu silahların kullanıldığı iddia edilen cinayetleri de sıraladı. Sağlar'ın Başbakan'dan yanıtını beklediği sorular ve iddiaları şöyle:

Özel Harekât Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin, İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar'ın talimatıyla İsrail'e gönderilmiş midir? Bu gezilerin amacı silah alımımıydı? Şahin, bu gezisini uluslararası silah tüccarı olarak bilinen Ertaç Tinar'ın davetlisi olarak mı yapmıştır? KKTC'de yolsuzlukları ve yasa dışı çete faaliyetlerini ortaya çıkardığı bilinen gazeteci Kutlu Adalı'nın Uzi marka silahla öldürüldüğü bilinmektedir. Bu cinayetin Türkiye ile bağlantısı araştırılmış mıdır? Türkiye ile KKTC güvenlik birimleri arasında uzi marka silahlar alışverişi söz konusu mudur? Avukat Yusuf Ekinci'nin de Uzi marka silahla öldürüldüğü bilinmektedir. Bu konuda emniyette kaybolduğu iddia edilen silahlarla balistik karşılaştırması yapılmış mıdır? Uzi marka silahların alımı konusunda herhangi bir ilan verilmiş midir? Sözleşme şartnamesi açıklanmış mıdır? Bu silahların kaç adedinin kayıp olduğu tespit edilmiş midir? Bu silahların İsrail'de bir KİT tarafından üretildiği bilinmektedir. Devletlararası usullere göre alım yapmak yerine, neden kara listeye alınmış bir silah tüccarı olan Ertaç Tinar'a silah alım işi verilmiştir? Tinar'ın kara listeye alınmasının gerekçesi nedir?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!