Emniyet’in yüzakı doktoralı polisler

Güncelleme Tarihi:

Emniyet’in yüzakı doktoralı polisler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2001 01:54

Muammer Karaca'nın 1954 yılında sahneye koyduğu Cibali Karakolu adlı oyunda mizahi bir üslupla eleştirilen emniyet teşkilatı, eğitimde çok yol aldı. İlk kurulduğunda Aliler okulu denen, okuma yazma bilmeyenlerin bile alındığı polis teşkilatının yıllar içinde geçirdiği değişimin en güzel örneği İstanbul Emniyet Müdürlüğü. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 2000 yılına, 7 doktoralı ve 23 yüksek lisanslı polisleriyle girdi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 2000'li yıllara tam bir imaj değişikliğiyle girdi. Yüksek eğitimin giderek güçlendiği polis teşkilatında, doktoralı ve master'lı polislerin sayısı gün geçtikçe artıyor.

Doktor ünvanlı polislerin hiç şüphesiz en ünlüsü, 4 yıldır Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nü yürüten Adil Serdar Saçan. Aynı şubede Müdür Yardımcısı Fatih Kemal Karademir de doktora sahibi. Şube bu yüzden, teşkilat içinde 'Doktorlar şubesi' diye anılıyor.Yaptığı birçok operasyonla kamuoyunda ‘‘Çete avcısı’’ olarak tanınan Saçan'ın eğitim hayatı da başarılarla dolu. Saçan, Polis Akademisini 1985 yılında birincilikle bitirmiş. İstanbul Asayiş Şubesi Cinayet Masası'nda komiser yardımcısı olarak göreve başlayan Adil Serdar Saçan, aynı yıl başvurduğu 'Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi' bölümünde yüksek lisans yapmış. Doktora sınavını kazanan Saçan, İstihbarat Daire Başkanlığı ve İkmal-Koruma Daire Başkanlığı'nda görevini sürdürdüğü sırada, 'Kamu yönetiminde yeterlilik ilkesi ve uygulaması' konusunda verdiği tezle 1992 yılında doktorasını almış. Bütün bunların arasında bir de 1989 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni de 1993'te bitirmiş.

HUKUK BİLGİSİ ÖNEMLİ

Adil Serdar Saçan
'a göre, 2000'li yılların polis müdürü olabilmek için Polis Akademisi’yle yetinmemek gerekiyor. Yönetici kimliği nedeniyle yüksek lisansını yaparken kamu yönetimini, adli konularla ilgili bir birimde görev yaptığı için de hukuk fakültesini seçtiğini söyleyen Saçan, ‘Türkiye'de bir süre sonra Adli Polislik yapılacak. O zaman polisin bir yargıç ya da avukat kadar hukuk bilgisi olması gerekir.’ diyor.

Doktor ünvanlı polislerden bir diğeri kısa bir süre önce Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne atanan Erhan Güney. 1981 yılında polis koleji, 1985 yılında polis akademisini bitiren Güney aynı yıl İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde yüksek lisans yapmış. 1986'da doktora için başvuran Güney, jandarma ile ilgili hazırladığı teziyle 1991 yılında 'Kamu Yönetimi' alanında doktor ünvanını kazanmış. Mesleği sayesinde sevdiği birçok kişi ile tanışma fırsatı bulduğunu belirten Güney, insanlarının çoğunun doktor ünvanlı polis olduğunu öğrendiklerinde şaşırdığını söylüyor.

ÜÇ KİTAPLI BAŞKOMİSER

Başkomiser Aytekin Sevindik ise 1996 yılında ‘‘Kan Parametreleri’’ konusunda hazırladığı teziyle İstanbul Üniversitesinden Biyokimya alanında doktora aldı. 10 yıldır görev yapan Sevindik, teşkilat içi eğitim ile ilgili ‘‘Çevik kuvvet rehberi’’, ‘‘Polisin Adli Tıp Kitabı’’ ve ‘‘Karakol Kılavuzu’’ isimli kitapların yazarı. Şu anda da ‘‘Polis Terimleri’’ kitabını yayınlamak üzere. Bireysel güçlülüğünü arttırmak için eğitimine önem verdiğini belirten Sevindik, ‘‘Bireyselcilik çağdaş, toplu hareket ise çağdışı bir yönetim şeklidir. Bu grup kafasını atmalıyız. Herkesin birey olabilmesi gerekiyor.’ diyor.

Teşkilat’ın 7 kişilik iftihar listesi

Adil Serdar Saçan /Organize Suçlar Şube Müdürü

Erhan Güney /Yabancılar Şube Müdürü

F. Kemal Karademir /Organize Suçlar Şubesi Müdür Yardımcısı

Serhat Tezsever/İstihbarat Şube Büro Amiri

İbrahim Şenöz /Trafik Denetleme Şubesi Müdür Yardımcısı

Aytekin Sevindik /Atatürk Havalimanı Şube Müdürlüğü'nde başkomise

Yücel Poyraz /Eminönü İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde memur

Aliler okulundan, ABD’de mastera

1845 yılında kurulan polis teşkilatı Zaptiye Nezareti, Asakir-i Zaptiye, Emniyet Umumiye Müdürlüğü ve Milli Polis Teşkilatı isimleriyle bugünün Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ulaştı. İlk kurulduğu yıllarda Aliler Okulu denen, okuma yazmayı askerde öğrenenlerin bile görev yaptığı teşkilat 1937 yılında kurulan Polis Enstitüsü'yle eğitime ağırlık vermeye başladı. Kurulduğu yıllarda 1 yıllık, 1940-62 yılları arasında 2 yıllık, 1962-80 yıllarında 3 yıllık eğitim veren kurum 1980 sonrasında ise dört yıllık yüksekokul statüsünde eğitime geçti.

Rütbeli personel, bir yılı yabancı dil eğitimi olan 4 yıllık kolej ve 4 yıllık akademi eğitimi görüyor.

Eğitim seviyesini bununla da yeterli bulunmayarak, yurt içi ve yurt dışı üniversitelerde yüksek lisans ve doktora yapan polisler boy göstermeye başladı. Bu polislerin ortak düşüncesi ise, 2000'li yıllarda profesyonel polislerin görev başına gelmesi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!