'Emir verme şansım yoktu'

Güncelleme Tarihi:

Emir verme şansım yoktu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2004 01:21

Çuval olayı nedeniyle terfi ettirilmediği öne sürülen ve görev süresi uzatıldığı halde emekliliğini isteyen Korg. Karabay ilk kez konuştu.

Süleymaniye baskını nedeniyle terfi ettirilmediği öne sürülen ve görev süresi uzatıldığı halde emekliliğini isteyen Korgeneral Karabay, ‘Çuval saniye, anlık olaydı’ dedi. Korgeneral Karabay, ‘Türkiye’den kimsenin emir ver şansı yoktu. 11 kişi kahramanca görev yaptı’ diye konuştu.

YAŞ’ta görev süresi 1 yıl uzatıldığı halde, bunu kabul etmeyip emekliliğini isteyen Korgeneral Köksal Karabay, hakkındaki ‘Çuval olayı nedeniyle terfi ettirilmedi’ iddiaları için ilk kez konuştu:

‘Saniye olayı, anlık olay. Türkiye’den hiç kimsenin emir verme şansı yok. Detayları açıklama yetkisine sahip değilim. Bu kadar söylüyorum. Oradaki 11 kişi olaydan önce de sonra da kahramanca görev yapmıştır.’

Karabay
bu açıklamayı dün 3’üncü Kolordu Komutanlığı görevini devrederken yaptı. YAŞ kararlarıyla Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı’na atanan, ancak 1 Eylül 2004 tarihi itibariyle emeklilik başvurusunda bulunan 3’üncü Kolordu Komutanı Korgeneral Köksal Karabay, dün görevini törenle Korgeneral Ethem Erdağı’ya devretti. Ayazağa’daki 3’üncü Kolordu Komutanlığı’nda düzenlenen törene Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da katıldı.

ORADAKİ 11 KAHRAMAN GÖREVLERİNİ YAPMIŞTIR

Korgeneral Köksal Karabay, törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, kimseye kırgın olmadığını tekrarladı. Korgeneral Karabay, şunları söyledi:

‘Memleket hizmetinde şahsi kapris olmaz. Şûra kararları her sene olduğu gibi bu sene de gayet normal tecelli etmiştir. Gayet tabii ki 7 arkadaşımızdan 2’si terfi edecekti. Bu Ahmet, Mehmet de olur Hasan, Hüseyin de olur. Buna saygı duyuyorum. Her zaman aziz milletimin, memleketimin hizmetindeyim. Gerektiğinde de canımı vermeye hazırım.’

Bir gazetecinin, ‘Süleymaniye baskınında Özel Kuvvetler’e, ABD askerlerine mukavemet etmeyin emri verdiniz mi?’ sorusu üzerine Korgeneral Karabay, şu yanıtı verdi:

‘Saniye olayı, anlık olay. Türkiye’den hiç kimsenin emir verme şansı yok. Detayları açıklama yetkisine sahip değilim. Bu kadar söylüyorum. Oradaki 11 kişi olaydan önce de sonra da kahramanca görev yapmıştır. Olayda da hiçbir günahları yoktur. Çünkü o çocukları çok itham ettik. Onlar kelle koltukta kahramanca görev yapmıştır. Benim 41 yıllık görev sürecimde en ufacık gocunacak şeyim yoktur. Bilen varsa elini öperim. Ben her zaman medyanın haber alma özgürlüğüne saygı duyuyorum. Medya da benim onuruma gururuma bir vatandaş olarak saygı duymalı. Bundan sonra da saygı duyacağım.’

Kimseye kırgın değilim

KORGENERAL Köksal Karabay törende, şöyle konuştu: ‘Bildiğiniz gibi bu yılki Askeri Şûra’da, görev süremin 1 yıl uzatılmasına karar verilmiştir. Ancak 1 Eylül 2004’ten itibaren emekli olmak üzere müracaat ettiğimden, bu törenin muvazzaf askerlik hayatımın son töreni olacağı için, bu vesileyle sizlere veda etmek istiyorum. Bir söz vardır, ‘Memlekete kimin daha çok faydası dokunacaksa Allah ona nasip etsin’. Bu yılki Şûra kararlarıyla terfi eden arkadaşlarımız daha faydalı olacak ki, onlara nasip oldu. Bunu samimiyetle ifade ediyorum. Asla kırgın, küskün, üzgün, süzgün değilim. Aksine mutlu ve gururluyum.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!