Emine Erdoğan'a kadınlardan protesto

Güncelleme Tarihi:

Emine Erdoğana kadınlardan protesto
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2005 09:15

"8 Mart Dünya Kadınlar Günü"nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan protesto edildi.

Haberin Devamı

"8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla Ankara’da çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Alanlarda gerçekleştirilen etkinliklerde kadınlar halaylar ve şarkılarla günü kutladı.

 

"KAYBOLAN HAYATLARIMIZIN HESABINI KİM VERECEK?"

 

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Bilkent Otel’de katıldığı "Avrupa Birliğine Giriş Sürecinde Ayrımcılığın Önlenmesi" panelindeki konuşması sırasında protestolarla karşılaştı.

 

Emekçi Kadınlar Birliği üyesi iki kadın Erdoğan’ı, "8 Mart sizin değil emekçi kadınların günüdür" pankartı açıp slogan atarak protesto etti.

Haberin Devamı

  

Protestocuların salondan çıkarılmasının ardından, Emine Erdoğan konuşmasına devam etti. Daha sonra türbanlı kadınlardan oluşan bir grup da "Yitirdiğimiz hayatların hesabını verebilir misin?", "Ayrımcılığı bir de bana sor" dövizleriyle Erdoğan’ı protesto etti.

 

TROYKA’DAN SONRA OLAYSIZ KUTLAMA

 

Sokakta gerçekleştirilen eylemlerin ilkini, pazar günü İstanbul’daki gösteride üyeleri olaylı şekilde gözaltına alınan Haklar ve Özgürlükler Cephesi (HÖC) Abdi İpekçi Parkı’nda düzenledi. Eylemde, "Baş eğmeyen kadınlarımızın yolundayız" pankartı açıldı.

  

Yapılan açıklamada kadınların Türkiye’nin demokratikleşmesi mücadelesinde önemli rol oynadığı belirtilerek, cezaevinde yanan Fidan Kalşen, ölüm orucu eyleminde ölen Şenay Hanoğlu ve üniversitede pencereden atılarak yaşamını yitiren Seher Şahin buna örnek verildi. Gençlik Federasyonu korosu da eylemde bir konser verdi.

 

“İNADINA ÖZGÜRLÜK”

 

KA-DER, Uçan Süpürge, Ankara Kadın Kooperatifi Girişimi, KESK, DİSK, Genel-İş, Emekli-Sen, EMEP, SDP, DEHAP, ÖDP, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Vakfı, Halkevleri, Uluslar arası Af Örgütü,İHD, Demokratik Özgür Kadın Hareketi üyeleri de Yüksel Caddesi’nde bir araya geldi. Eylemciler, buradan Abdi İpekçi Parkı’na doğru yürüyüşe geçti.

Haberin Devamı

  

"Gelsin koca, gelsin töre, gelsin polis, gelsin cop, inadına isyan, inadına özgürlük", "cinsel ayrımcılığa son", "Evde sokakta baskılara son", "Hayır demeyi öğrenmelisin", "gecelerisokakları istiyoruz"sloganları atan eylemcilerin bazılarının pankartlarının yünle örülmüş ve renkli kumaşlarla yapılmış olması dikkat çekti. DEHAP’lı kadınlar da eyleme geleneksel kıyafetleriyle katıldı.

  

Abdi İpekçi parkında toplanan kadınlar burada bir açıklama yaptı. Kadınların öncelikle kendi dillerinde ağıt söylemek, namusları yüzünden sorguya çekilmemek istediği vurgulanarak pazar günü yaşanan olaylar kınadı.

  

2004 yılının töre cinayetleri açısından yüz kızartıcı bir yıl olduğu ifade edilen açıklamada, "Bizler törelerimizle barışmayacağız, töre cinayetlerinin sessiz ölüleri olmayacağız" denildi.

Haberin Devamı

  

İKİ DİLDE BARIŞ BİLDİRİSİ

 

Kadınların çalışma yaşamında da haklarının istismar edildiği ve kayıt dışı çalışmaya zorlandığı belirtilerek, sosyal güvencelerin sağlanması ve kadın istihdamının artırılması gerektiği vurgulandı.

  

Açıklamanın ardından, açıklama metninin Kürtçesi de okundu.Gençlik Merkezi Halk Dansları grubu eylemde bir gösteri yaptı.

  

Kadınlar yağan yağmura rağmen, şarkıcı Gülay’ın söylediği şarkılarla halay çekti. Eylem, söylenen şarkıların ardından sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!