Emekli Orgeneral Eruygur: ABD, PKK konusunda Türkiye'yi oyalıyor

Güncelleme Tarihi:

Emekli Orgeneral Eruygur: ABD, PKK konusunda Türkiyeyi oyalıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2007 17:06

ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı emekli Orgeneral M. Şener Eruygur, ABD'nin terör örgütü PKK konusunda Türkiye'yi oyalamakla meşgul olduğunu, PKK'yı ortadan kaldırma gibi bir düşünceleri olmadığını öne sürdü.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar Kampusu'nda düzenlenen ADD Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölge toplantısına katılan Şener Eruygur, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesini ‘çifte standart' olarak değerlendiren Eruygur, “ABD kendisi tarafından uygulandığı zaman insani konulara hiç değer vermiyor. Ancak Türkiye'deki uygulamaları hukuk, insanlık dışı olarak değerlendirebiliyor.

Saddam'ın idamının bu şekilde bir intikam alırcasına dünya kamuoyunda sergilenmesi sahne açısından çok eksik bir uygulamadır. Bölge barışı açısından çok önemli sıkıntılara neden olacağı açık. Irak'ın bölünmesi istikametinde olumsuz etkileri görüldü. ABD ve İngiltere, Irak’ı parçalamaya yönelik bir tertip içindeler. Bu değerlendirmelerimiz maalesef doğrulanmış oldu” dedi.

ABD'nin baştan itibaren bölgeye göstermelik olarak demokrasiyi korumak amacıyla geldiğini ilan etmesine karşın uygulamanın bu yönde olmadığını savunan Eruygur, Irak'ta demokrasinin aksine insanlık dışı uygulamalar yapıldığını söyledi. Irak'ın Türkiye'ye için çok önemli mesele olduğunu, ABD ile stratejik ortaklık gibi akıl dışı uygulamaları artık bir tarafa bırakması gerektiğini kaydetti.

‘AB, TÜRKİYE’Yİ ALMAK İSTEMİYOR’

Avrupa Birliği'nin Türkiye’nin güvenliği açısından olumsuz etkileri olduğunun artık herkes tarafından bilinen bir gerçek olduğunu kaydeden Eruygur, “AB zaten bizi içine almamak istemektedir. Almak içinde öne sürdüğü koşullar Türkiye'nin birlik ve bütünlüğü açısından önemli tehdittir. Türkiye AB'ye, bu koşullar altında üye olduğu taktirde parçalanması sonucunu doğuracaktır. Herkes bunu artık görmelidir. AB zaten kendi ticari ve mali çıkarları açısından Türkiye ile ilişkileri göstermelik olarak sürdürüyor. Demirlemek istiyor o meşhur tabir var. Daha farklı bir ilişkiler düzeni kurmak istiyor” diye konuştu.

ABD, PKK’YI ORTADAN KALDIRMAYACAK

Emekli emekli Orgeneral M. Şener Eruygur, “Başbakan Erdoğan’ın Lübnan gezisinde terör konusunda ABD’ye yönelik sözlerinin nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna şu karşılığı verdi:

“PKK ile ilgili koordinatörlük sisteminin çalışmayacağını bu sistemin hiçbir şey ifade etmeyeceğini hatta Türkiye’nin oyalanmasına yönelik uygulama olduğunu baştan söylemiştim. ABD Türkiye'yi oyalamakla meşguldür. ABD'nin PKK'yı ortadan kaldırma gibi düşüncesi olduğu kanaatinde değilim. ABD için bir tek sorun vardır; Enerji yollarının ve enerji kaynaklarının güvenliğini sağlamak. Irak'a da böyle bakmaktadır. Irak'taki bu etnik yapı ile ilgili politikasını bu noktada yürütmektedir. Türkiye birileri ile iyi geçinmeye dayalı dış politika anlayışından süratle vazgeçmelidir. Türkiye'nin izlemesi gereken politikanın temelinde ulusal çıkarlarına ön plana alan bir politika olmalıdır. Atatürkçü dış politika anlayışı da budur.”

Cumhuriyet değerleri ile barışık bir kişinin Cumhurbaşkanı olması gerektiğini savunan Eruygur, “Bu nitelikleri taşımayan kişilerin yüreklerinde Cumhuriyet sevgisi ve değerlerine bağlılık düşüncesinin taşımayan kişilerin bu makama oturmasının ülkede önemli sıkıntılara sebep olacağını değerlendiriyorum” dedi.

Eruygur, soruları yanıtladıktan sonra basına kapılı olarak yapılan ADD bölge toplantısına katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!