Emekli imama 2.5 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

Emekli imama 2.5 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2008 12:37

TÜRK Silahlı Kevvetleri’nin PKK’ya yönelik gerçekleştirdiği sınır ötesi operasyonu protesto etmek amacıyla Diyarbakır'da DTP’nin düzenlediği yürüyüşe katılan ve otobüsün üzerine çıkarak elinde Kuran-ı Kerim ile birlikle, “Allah rızası için bu kanı durdurun. Güney Kürdistan’a operasyonu durdursunlar” diyen emekli imam Muhittin Eryılmaz, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

DTP'nin sınır ötesi harekatı protesto için 25 Şubat günü düzenlediği yürüyüşe boynuna Kur’an-ı Kerim asarak katılan 54 yaşındaki emekli imam Muhittin Eryılmaz’ın yargılanmasına 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. 3 aydan beri tutuklu bulunan Eryılmaz ile avukatları duruşmada hazır bulundu. İddianamenin okunmasından sonra sözalan imam, Din Adamları ve Yardımlaşma Derneği’nin (DİAYDER) başkanlığını yaptığını belirterek şunları söyledi:

“Olay günü bana kanın akmaması için bir miting yapılacağını söylediler. Ben de konuya duyarlı bir din adamı olarak asker, polis ve PKK’lının ölmemesi için konuşma yapmayı düşündüm. Beni herhangi bir parti davet etmedi. Konuşma yapmak için otobüsün üzerine çıktığımda elime Kur’an-ı Kerim’i alarak bölgede kan akmaması için konuşma yaptım. Konuşmamda ‘Ey Erdoğan, Allah ve Kur’an hakkı için Müslüman kanı, kardeş kanı, asker, polis ve PKK’lı kanı akmasın’ diye çağrı yaptım. Kur’an-ı Kerim’in emrettiği barış, dostluk ve kardeşliğin tesisi için konuştum.”

MAHKEME BAŞKANIYLA DİYALOG

Mahkeme Başkanı'nın “Peki Kuzey Irak için neden ‘Güney Kürdistan’ dedin?” sorusuna sanık imam Eryılmaz, “Kuzey Irak’taki operasyon yapılan yerde yaşayan insanların Kürtler olduğunu bildiğim için Güney Kürdistan kelimesini kullandım. Bu bölgeyi ben dahil bütün dünya Kürdistan olarak biliyor” yanıtını verdi.

Mahkeme Başkanı'nın “Peki Kuzey Kürdistan neresi, PKK’lılar için neden gerilla dedin?” sorusunu ise Eryılmaz şöyle yanıtladı:

“Bölgede onlara gerilla denildiği için ben de bunda bir sakınca görmedim. Ben hocayım. Kur’anı elime alarak otobüsün üzerine çıkıp konuşmamda da bir sakınca görmedim. Ben din adamı olduğum için olay günü cübbe ve sarık giyerek konuştum. Orada bulunan halk Kur’ana duyarlı olduğu için bana konuşma hakkı verdiler. Bölgede kalıcı barışın tesisi için yaptığım bu konuşmadan dolayı beni tebrik etmeniz gerekir. 10 çocuk babasıyım, 1 oğlum askerdir. Suçsuzum, beraatimi istiyorum.”

İmam Eryılmaz’ın avukatı Aydın Altaç ise, müvekkilinin herhangi bir siyasi parti veya etki altında kalarak konuşma yapmadığını savunarak, “Müvekkilim barış ve kardeşlik adına bölgede kanın durması için konuşmuştur. Şiddeti teşvik edecek bir konuşma yapmamıştır. Beraatini istiyorum” dedi.

3 YIL CEZAYA İYİ HAL İNDİRİMİ

Savcı mütalaasında sanığın TSK’nın yürüttüğü haklı nedenlere dayanan sınır ötesi operasyonların durdurulması için yaptığı konuşmasında yasadışı örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle cezalandırılmasını istedi. Mahkeme, suçun işleniş biçimi ve suç işlenmesinde hedef alınan kitle, kastının yoğunluğu nedeniyle sanığın asgari hadden uzaklaşılarak yasadışı örgüt propagandası yapmak suçunu içeren 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası’nın 7/2 maddesi uyarınca 3 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, sanığın duruşmalardaki olumlu tavır ve davranışları nedeniyle cezasını 2 yıl 6 aya indirip tutukluluk halinin devamına oy birliğiyle karar verdi.

11 YIL ÖNCE DE TUTUKLANMIŞTI

İmam Muhittin Eryılmaz, 14 Eylül 1997’de Gaziantep'te açılan kitap fuarının içinde standı bulunan ve İncil satan Müjde Yayıncılığa bombalı saldırı olayıyla ilgili 25 Eylül 1997”de gözaltına alınmıştı.

Eryılmaz, Vasat örgütündeki faaliyetleri nedeniyle tutuklanıp cezaevine konulmuş ve 3 ay tutuklu yargılandıktan sonra delil yetersizliğinden beraat etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!