Emekli gemici: “Botlar Karadeniz’e uygun değil“

Güncelleme Tarihi:

Emekli gemici: “Botlar Karadeniz’e uygun değil“
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2012 16:03

KIYI Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden 2 ay önce emekli olduğunu söyleyen ve arama kurtarma çalışmalarını takip etmek için Şile’ye gelen emekli gemici Erdem Aydın “Bu botlar Norveç şartlarına göre yapılmış. Karadeniz dalgalıdır. Bu botlar alüminyumdan eğer sac malzemesinden yapılsaydı böyle kağıt gibi parçalanmazdı” dedi.

Haberin Devamı

Şile’de kayalıklara çarparak parçalan kurtarma botunda uzun süre çalıştığı söyleyen emekli gemici Erdem Aydın arkadaşlarının hayatını kaybetmesinin ardından emekli olduğu Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yetkilileri eleştirdi.

Norveç yapımı kurtarma botlarının Karadeniz şartlarına uygun olmadığını söyleyen Erdem Aydın “Gördüğünüz gibi kağıt gibi parçalandı. Biz defalarca yetkilileri uyardık ancak bizi dinlemediler” dedi.

Kurtarma botunun özellikleri arasında dinamo diye tabir edilen bir parçanın motora yakıt gidişini engellediğini söyleyen Erdem Aydın “Motora giden yakıt kesiliyor. Böylece bot sert bir darbede motoru durduruyor. Eğer böyle olmasaydı motor durmazdı. Arkadaşlarımız da sürüklenerek kayalıklara çarpmazdı. Bu botlar Karadeniz’e uymaz diye defalarca tekrarladık ama sesimizi dinletemedik. Ben de daha fazla baskılara dayanamayarak emekli oldum. Baskıları bulmak için ölen arkadaşlarımızı en son kimler aramış cep telefonundan araştırılırsın ortaya çıksın“ diye konuştu. Erdem Aydın kendisinin çalıştığı dönemde de Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yetkililerinin baskılarına maruz kaldığını, ölen arkadaşları gibi defalarca zorla denize çıkarıldıklarını söyledi. Erdem Aydın başbakana da seslenerek duruma el atmasını istedi.

Haberin Devamı

Arkadaşları için gitmiş

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü botunda dalgalara kapıldıktan sonra cesedi kayalıklar arasında bulunan 52 yaşındaki kaptan Cemil Özben’in akrabası Hasan Basri Özben “Yılbaşında emekli olacaktı. Eşine de ‘Ben emekli oldum ancak gitmezsem çocuklara soruşturma açarlar gitmek zorundayım’ demiş. Daha sonra zaten gitmiş” diyerek gözyaşlarını tutamadı.

35 yıldır kaptanlık yaptığı belirtilen iki çocuk babası Cemil Özben’in cesedi otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu Morgu’na getirildi. Cemil Özben’in yakınları ise tecrübeli kaptanın zorla denize çıkarıldığını söyledi. Cemil Özben’in telefonla çağırıldığını ve gitmek zorunda kaldığını söyleyen akrabası Hasan Basri Özben şöyle konuştu: “Kendisi arkadaşlarını düşündüğü için gittiğini söylemiş çünkü gitmezse haklarında soruşturma başlatılacaktı. O da eşine ‘Ben emekli sayılırım ama o çocukları düşünmeliyim gitmek zorundayım’ demiş. Botlar zaten bizim denize uygun değil. Botların bir özelliği var darbede motoru duruyor. Bu botun da motoru durduğu için sürüklendiler ve kayalıklara çarptılar. Baskı hep vardı. Yetkililer olaydan sonra bir açıklama dahi yapmadılar. Cemil’i kurtarmaya oradaki bir balıkçı koşmuş ama maalesef o da gitti”

Haberin Devamı
”ZORLA GÖNDERİLDİLER” İDDİASI

KAYIP YAKINLARI İSYAN ETTİ / FOTO GALERİ

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!