Elin oğlu, arsızı hırsızı affetmiyor

Güncelleme Tarihi:

Elin oğlu, arsızı hırsızı affetmiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Güney Kore Devlet Başkanı Kim Young-Sam'ın oğlu, vergi kaçırmak ve yetkilerini kötüye kullanmak suçlarından 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Geçtiğimiz mayıs ayında tutuklanan 38 yaşındaki Kim Hyun-Chul, ayrıca 279 milyar lira para cezasına çarptırılırken, 100 milyar lira değerindeki malvarlığına el kondu.

Babasının 1993 yılında göreve gelmesinden bu yana, işlerini takip ettiği Güney Koreli işadamlarından aldığı 7.3 milyon doları (1 trilyon 281 milyar) değişik isimlerdeki banka hesaplarında gizlemekle suçlanan Kim Hyun-Chul, karar okunduğunda gözlerini kapatarak yumruklarını sıktı. Oğluna verilen hapis cezası, 1993 yılında rüşvete savaş açmak vaadiyle iktidara gelen Kim Young-Sam'a ağır darbe indirirken, karar iş çevrelerinde memnunlukla karşılandı.

CEZA YAĞDI

Seul'de görülen mahkemede Kim Hyun-Chul'un yardımcılarına da hapis ve para cezası yağdı. İşadamlarından para toplamak için devlet başkanının oğluna yardım ettiği belirlenen İstihbarat Dairesi eski başkanı Kim Ki-Sup 18 ay, Hyun-Chul'un mali danışmanlığını yapan Park Tae-Joong ise 30 ay hapis cezasına çarptırıldılar. Kim Hyun-Chul'a yardım ettiği öne sürülen yakın arkadaşı Kim Hee-Chan ise 2 yıl hapis ile para cezasına çarptırıldı. Devlet başkanının oğlu ile işadamları arasında kuryelik yapan bir şoför de para cezasına çarptırıldı.

Bu arada Kim Hyun-Chul işadamlarından para aldığını ve bunları değişik hesaplara yatırdığını doğruladı ancak görevini kötüye kullandığı iddialarını yalanladı.

Kim Young-Sam'ın oğluna verilen ceza, aralık ayında yapılacak başkanlık seçimlerinden önce iktidardaki Yeni Kore Partisi ile muhalefetteki Yeni Politikalar için Ulusal Kongre Partisi'nin birbirlerine para bağışlarıyla ilgili suçlamalar yönelttikleri bir döneme rastladı. Kim Young-Sam kısa bir süre önce muhalefet lideri Kim Dae-Jung'u yasadışı bağış toplamakla suçlamıştı. Oğlunun mahkum olmasından sonra Kim Young-Sam'ın başkanlık yarışında hemen hemen hiç şansının kalmadığı belirtiliyor.

İki eski başkan da cezaevini boylamıştı

Oğlu vergi kaçakçılığı ve görevini kötüyü kullanmak suçlarından hapis cezasına çarptırılan Güney Kore Devlet Başkanı Kim Young-Sam, 1993 yılında iktidara geldiğinde, rüşvete savaş açma sözü vermişti. Kendisinden önce iktidarda olan rüşvetçi devlet başkanları Chun Doo Hwan (sağ başta) ile Rah Tae-Woo'yu (sağdan ikinci) 1996 yılında mahkeme önüne çıkaran ve gözlerinin yaşına bakmadan cezaevine gönderen Kim Young-Sam, ‘‘Görevde olduğum sürece kimseden bir kuruş bile almayacağım’’ demişti. Ne var ki başkana en büyük darbe, 38 yaşındaki oğlundan geldi. Vergi kaçıran ve para karşılığında iş takipçiliği yapan oğul Kim Huyn-Chul (yanda) hem hapis cezasına çarptırıldı, hem babasının politik kariyerini zedeledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!