Elektronik seçim görücüde

Güncelleme Tarihi:

Elektronik seçim görücüde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hintlilerin geliştirdiği, anında sonuç ve güvenli seçim sistemi, YSK ve milletvekilleri tarafından inceleniyor. YSK, sadece oy kullanmayı değil seçmen kayıtlarını da bilgisayar ortamına almak istiyor.

TÜRKİYE, seçimler sonrasında ‘‘Hile yapıldı’’, ‘‘Oylar çöplerden toplandı’’ tartışmalarına son vermeyi planlıyor. Hindistan'da geliştirilen ‘‘elektronik seçim sistemi’’, milletvekillerinin, YSK'nın ve siyasi partilerin beğenisine sunulmaya başlandı. Merkezi bilgisayar sistemi kurmayı planlayan YSK ise bu sisteme karşı temkinli yaklaşıyor.

Hindistan'da geçen yıl yapılan seçimlerde kullanılan elekronik sistemi kuran Bharat Electronics firması, önce Meclis'te Uzlaşma Komisyonu üyeleri ile partilerin seçim işlerinden sorumlu yöneticilerine sistemi tanıttı. Firma aynı tanıtımı, YSK ve ilçe seçim kurulu üylerine de yaptı. Aynı tanıtım siyasi parti yöneticilerine ve basına da yapılacak. Sistem için yüzde 100 güvenlik garantisi de veren Hintli uzman, bu sistemle anında sonuç alındığını bildirdi. Uzman, eğitim durumu ne olursa olsun seçmenlerin rahatlıkla oy kullanabileceği bir sistem yaratıldığını kaydetti.

Firmanın Türkiye temsilcisi Oğuz Şahin, ‘‘Defalarca kullanılabilen bu sistem ise yaklaşık 3 trilyon lira maliyete sahip.’’

YSK ise merkezde kurulacak bilgisayar sistemi ile uyumlu bir elektronik seçim sistemi kurmayı planlıyor. Bu nedenle ilk planda, Hintli firmanın sistemi YSK tarafından yeterli görülmüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!