Elektronik hayata geçiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Elektronik hayata geçiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2002 02:02

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Urban Bug işbirliği ve Carlsberg'in katkılarıyla 11-18 Mayıs arasında Electronic Life Forms adı altında bir elektronik müzik festivali gerçekleşiyor.

Sinema, müzik, eğitim ve kültürü kaynaştırmayı amaçlayan festivalde akademik elektronik müzik alanında dünyanın en önemli elektronik müzik bestecilerinin eserlerini dinleyebilirsiniz. Festivalin Goldie ve Adam F gibi çok önemli konukları var.

Dünyaca ünlü elektronik müzik ustası George Skip Brunner'ın katılacağı festival kapsamında seminerler, canlı konserler, tape konserleri, video art gösterimleri, film gösterimleri ve panellerden oluşan bir dizi etkinlik İstanbul Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampusu'nda gerçekleşecek. Türkiye'de Murat Uncuoğlu, DJ Yakuza, Can Besbelli, Alper Maral gibi alanında tanınmış isimlerin de yer alacağı Festival'in 11 Mayıs saat 22.00'deki Maslak Venue'deki açılışı Global Underground İstanbul 02 gecesiyle yapılacak (Nick Warren, Sander Kleinenberg & Yunus Güvenen). 18 Mayıs 22.00'de Maslak Venue'deki kapanış ise God's Kitchen Arena (Signum, AJ Gibson) Metalheadz Arena (Goldie, Adam F, Klute) konserleriyle yapılacak. Festival'da açılış ve kapanış partilerinin dışındaki bütün etkinlikler ücretsiz.

Şimdi Festival'e katılan isimleri yakından tanıyalım. Seksenli yılların başında 20 yaşını henüz tamamlamışken Bristol'a taşınınca dj'lik hayatı başlayan Nick Warren, uzun ve hummalı çalışmaların karşılığını 90 yılların başında almaya başladı. O yıllarda Bristol‘ün en ünlü dj’leri arasına giren Warren dönemin ünlü kulüplerinden Vision‘ın üst katında hip-hop’tan dub'a, dub'dan hous'a uzanan bir stil geliştirdi.

1987'de plaklarla haşır neşir olmaya başlayan Sander Kleinenberg rock'tan dans parçalarına kadar eline ne gelirse çalma stilinden bu günlere kadar çok yol kat etmiş bir dj olarak karşımıza çıkıyor. Kleinenberg'ün en başarılı prodüksiyonları arasında ‘My Lexicon’ ve ‘4 Seasons EP’yi gösterebiliriz. Progressive house ve uplifting trance tarzlarını başarıyla mix'leyen Sander Kleinenberg, bugün dans müziğinin geldiği yerde tartışılmaz bir konuma sahip.

Goldie ise drum 'n'bass'in babası, delisi ve altın dişli adamı. Goldie'nin müzik piyasasına girişi graffiti çizerek başladı. İlk single'ı 1992'de çıkan ‘Ajax Project’. Ardından ‘Killermuffin’ ve ‘Menance’ Metalheadz'den yayınlandı. Goldie ‘Timeless’ albümüyle ve çeşitli dj performanslarıyla ve Metalheadz'in genç yeteneklere yer verdiği karışık albüm ‘Platinum Breakz’ ile birçok ödül aldı. Bundan sonra gelen albümü ‘Saturnz Returnz’da çok değişken tonlar ve tempolar kullandı. Goldie'nin oyunculuk yönü de var, ilk olarak 1999'da bir James Bond filmi olan ‘‘Dünya Yetmez’’de rol alan Goldie ‘Kapışma’da (Snatch) ve BBC'nin ünlü dizisi ‘Eastenders’da da rol aldı. Şu an stüdyo'da olan Goldie, J Majik ve Jamie Matrix ile beraber üçüncü albümü ‘Sonic Terrorism’ için çalışmalar yapıyor. Ayrıca Rufige Kru ile de ‘Stormtroope/The Beach’ adlı bir single çalışması da piyasaya çıktı.

Signum ise genelde kendi isimleri altında prodüksiyon yapan Avrupa müzik endüstrisinin yetenekli iki isminden oluşuyor: Pascal Minnaard ve Ronald Hagen. İkilinin son çalışması ‘1st Strike’ İngiltere'de listeleri alt üst etmenin yanında, Seb Fontaine, Paul Van Dyk ve Judge Jules gibi birçok ünlü dj'lerin desteğini alıp Gatecrasher'ın son toplama albümünde yer aldı.


Afyon’un cazı kaymağını geçti


Kendisini ‘Afyon’un delisi' olarak nitelendiren Hüseyin Başkadem, 2. Afyon Caz Festivali'ni düzenliyor. Kaymağı, sucuğu, mermeri ve termal kaplıcalarıyla ünlü Afyon şimdi de caz festivaliyle tanınma yolunda.


Bu yıl 5-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek Afyon Caz Festivali 6 Mayıs Pazartesi akşamı Uğur Yücel'in sunacağı Swing Connection Açılış Konseri ile başlıyor. 10 Mayıs akşamı da İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin desteğiyle Ali Perret, Raci Pişmişoğlu ve Cengiz Baysal'ın sunacağı 'Free'Key' konseriyle sona erecek. Festival'deki konserler Afyon Lisesi Konser Salonu'da verilecek.

Festivaldeki diğer isimlere gelince: Akşam konserlerine, Önder Focan Standart Alla Turca, Şenova Ülker Kuartet, Grup Servecold, köy konserlerine, Ayşe Tütüncü, Alper Maral, Mert Topel, ayrıca okullardaki atölye çalışmaları, performans ve söyleşilere, Semih Balcıoğlu, Aydın Boysan, Yavuz Tanyeli, Hülya Tunçağ, Tunçel Gülsoy, İnci Aral, Oya Baydar, Sibel Köse, Oral Gönenç, Sakine Özkan, Ömer Serkan Bakır, Alberto Modianna, Kemal Küçük, Sarp Maden, Cengiz Baysal, Üstün Akmen, Sema Kaygusuz, Can Kozlu, Ali Perret, Levent Çalıkoğlu, Ali Sönmez, M. Ergüven katılacak.

Ayrıca caza dair sinema ve belgeseller Afyonlu cazseverlerin beğenisine sunulacak. Bilgi için: Hüseyin Başkadem (0532) 371 17 88 www.afyonum.com


Maslak Venue sallanacak


Bu gece Maslak Venue'de Venuebreed Vol.II partisi gerçekleşecek. Partide Desyn Masiello (Alternative Route Records UK), Barry Gilbey (Choo Choo Records UK) ve Mert Yücel (Alola Records UK) pikap döndürecek.


1999-2000 yılının en önemli kulüp parçalarından biri olan Kc Flightt vs Funky Junction 'Voices'i keşfeden ve yayımlayan underground dans sahnesinin en saygın etiketlerinden Alternative Route Records'un sahibi olan Desyn Masiello twisted, funky and progressive house sound'unda kendine ait bir tarz ile öne çıkıyor.

Son beş yıl süresince İngiltere'nin en verimli prodöktörlerinden biri olan Barry Gilbey underground progressive piyasasının önde gelen isimlerinden biri olarak kabul ediliyor. Sara Whittaker-Gilbey ile beraber içinde bulunduğu vokal progressive tarzındaki oluşum 'Mara' çok büyük başarılar yakalarken, Prototype ve Hyperion gibi diğer prodüksiyonları da tüm dünyada büyük ilgi görüyor. Ülkemizde ise özellikle Deep Dish Globalunderground Moscow CD'sinde de yer alan FingerFest INC 'Auto Porno' parçasıyla tanınıyor.

2000 yılının başında kurduğu Deep Xperience oluşumuyla ülkemizin önde gelen DJ'leri arasında yer alan Mert Yücel, yine 2000 yılının ortalarına doğru Fransa'da düzenlenen bir sokak/techno festivali olan Fete Dans La Ville 2000'de dünyaca ünlü grup ve DJ'lerle beraber sahne aldı. Kaos Records için yaptığı U.S.O.L 'So Get Up' remiksiyle yurtdışında oldukça büyük bir başarı yakalayan, yaptığı remiks dünyaca ünlü dj'lerin chartlar'ında yer alan Mert Yücel'in şu an dağıtım aşamasında olan ve Alola Records etiketiyle İngiltere'de yayınlanacak olan iki single'i daha var.


Siemens Mobile'ın eğlence sektörüne çok yönlü yeni yetenekler kazandırmak amacıyla düzenlediği 'Sing your Song - Şarkını Söyle' Yetenek Yarışması'nda tüm yarışma şartnamesine uygun 1574 eser değerlendirmeye alındı. Yurtiçi ve yurtdışından yoğun bir katılımın olduğu yarışmanın beş gün süren ön elemeleri sonucunda, 30 aday seçmelere katılmaya hak kazandı.

Kapsül ve Rebel Moves 7 Mayıs gecesi Roxy'de bir konser verecek. 80060 isimli avangard bir müzikal ile tanınan Kapsül Roxy müzik Günleri 1997'nin birincisi ve müzikal arayışlarını rock ve elektronik müziği birlikte yürüdüğü bir çizgide yürütüyor. Rebel Moves ise reggae, funk, hip-hop, elektronik ve psychedelic rock gibi türleri kullanarak doğaçlamalar yapıyor. Uniquelectronic adını taşıyan bu iki konserin organizasyonu Bilgi Üniversitesi Sahne Sanatları Yönetimi bölümünden bir grup öğrencinin girişimi.

Club Recycle bu gece Cem Salman (Temple Records-NYC) ve Misstress Barbara ile kapanıyor. 12 yaşında gruplarda davul çalan Misstress Barbara 1994'te techno müziğe yöneldi ve dj'lik için gerekli ekipmanı edinerek dj'liğe başladı. 1995'te ilk profesyonel deneyimini edindi. Misstress Barbara jazz ve latin müziği hard rock ve punkla birleştirerek drummy funky techno olarak adlandırdığı bir tarz yarattı. Kuzey Amerika, Uzakdoğu, Fransa, İspanya, İtalya, Hollanda, Almanya, Brezilya ve daha birçok ülkenin ünlü kulüplerinde Masters At Work, Carl Cox, Sven Vath, Richie Hawtin gibi dünyaca ünlü dj'lerle çalışmış olan Misstress Barbara Fabrika International işbirliğiyle ülkemize geliyor.


etkinlik takvimi


Klarinet ustası Hüsnü Şenlendirici liderliğindeki 10 Türk müzisyeninin bir araya gelmesiyle kurulan Laço Tayfa, 7 Mayıs gecesi saat 21.30'da Babylon'da bir konser verecek. Laço Tayfa'nın 'Brooklyn Funk Essentials' ile birlikte kaydettikleri 'In the Buzzbag' adlı albümü ve kendi başlarına Doublemoon etiketiyle çıkan 'Bergama Gaydası' adlı albümleri var. Laço Tayfa gecede Ege'nin zeybeğinden Azeri tınılarına, çingene havalarından özgün Istanbul ritimlerine kadar uzanan bir müzik yapıyor. Konserin tüm bilet geliri, Adapazarı depreminden sonra evini kaybeden ve hala prefabrik evde yaşamlarını sürdürmeye çalışan iki spastik çocuğun eğitimine katkı için değerlendirilecek. Babylon: (212) 292 73 68


HAFTANIN LİSTESİ


Elektronik müzik sitesi www.basatap.com elektronik müzik tarihine yön veren ilk yirmi albümü yayınladı. Aşağıda bu listenin ilk bölümü var

1 Clara Rockmore The Art of the Theremin (1975)

2 Karlheinz Stockhausen Kontakte (1963)

3 Perrey Kingsley The Sound from Way Out (1966)

4 Terry Riley Rainbow in Curved Air (1969)

5 Donna Summer Love to Love You Baby (1975)

6 Brian Eno Music for Films (1978)

8 Cabaret Voltaire Red Mecca (1981)

9 Afrika Bambaata and Soul Sonic Force Planet Force (1986)

10 Various Artist The New Dance Sound of Detroit Techno (1988)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!