Elektrik alışverişi Rumları endişelendirdi

Güncelleme Tarihi:

Elektrik alışverişi Rumları endişelendirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2006 13:05

Rum basını, Kıbrıs Rum yönetiminin, KKTC'ye elektrik enerjisi vermeye ilişkin anlaşma konusunda “kara kara düşündüğünü” ve elektrik enerjisi verilmesi konusunda yapılacak anlaşma aracılığıyla KKTC'yi tanıdığının düşünülmemesi için gayret sarf ettiğini yazdı.

Simerini gazetesi, “Siyasi kısa devre” başlığıyla verdiği haberde, Rum yönetiminin, prosedürler nedeniyle KKTC'nin dolaylı yoldan tanınmasını gündeme getirmemesi için dikkatli hareket ettiğini belirtti. Rum yönetiminin KKTC'ye elektrik satmasına ilişkin ön anlaşmanın Rum Elektrik İdaresi (AİK) ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) arasında önceki gece yapıldığını ve nihai anlaşmanın yarın yapılmasının beklendiğini yazan gazete, anlaşma belgesinin, KKTC'nin tanınmasını içerip içermediği açısından Rum bakanlar kurulunca inceleceğini kaydetti. Rum hükümeti, anlaşmanın AİK ile KIB-TEK arasında yapılması gerektiği görüşünde.

Habere göre, sağlanan elektrik enerjisinin bedelinin ödeme şekli konusu da gündeme geldi. Rum hükümeti, ödemenin yabancı ticari bankalara yapılması konusunu değerlendiriyor. Rum yönetimi, ödemenin, ”KKTC makamları hiçbir şekilde karışmadan KIB-TEK tarafından yapılmasını” talep ediyor. AİK Başkanı Harilaos Stavrakis, ödemenin BM Barış Gücü aracılığıyla yapılacağını ve konuyla ilgili olarak KIB-TEK temsilcileriyle işbirliği yaptığını söyledi.

Stavrakis'in verdiği bilgiye göre, KKTC'nin Rum kesiminden aldığı elektriğin fiyatı kilovat başına 6,36 sent olarak belirlendi. Bu, günde 60-80 bin Kıbrıs Lirası'na (KL) tekabül ediyor. Stavrakis, “Şu anda talep edilen elektrik enerjisi 69,5 megavattır. Bunun 10 gün devam etmesi durumunda ödenmesi gerekecek bedel 800 bin KL'ye ulaşacak” dedi.
Fileleftheros gazetesi de AİK'in, Rum yönetiminin 1974-1996 döneminde KKTC'ye sağladığı elektrik enerjisi için ödenmesi gereken meblağı 152 milyon KL olarak hesapladığını yazdı.

Diğer Rum gazeteleri de Rum yönetiminin KKTC'ye elektrik satma kararının Rum siyasi partilerin çoğunluğu tarafından alkışlandığını, ancak kaygılar da dile getirildiğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!