Elebaşı da yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Elebaşı da yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

İHD Genel Başkanı Akın Birdal'ı vuran çetenin elebaşı Semih Tufan Gülaltay da, polisin başarılı operasyonuyla yakalandı. Gülaltay'ın adamlarını izlemeye alan polis, Erenköy'de bir arkadaşının evinde kaldığını belirledi. Dün sabah düzenlenen operasyonda, Gülaltay silahıyla birlikte ele geçirildi.

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Akın Birdal'a düzenlenen suikast girişimini planladığı ve finanse ettiği gerekçesiyle aranan çek-senet tahsilatçısı Semih Tufan Gülaltay da, dün sabaha karşı gizlendiği evde yakalandı. Uzman Çavuş Cengiz Ersever'in yakın arkadaşı olan Gülaltay'ın sorgusunun tamamlanmasından sonra Ankara'ya gönderileceği bildirildi.

Gülaltay'ın yakalanışı Başbakan Mesut Yılmaz tarafından, dünkü ANAP Grubu'nda açıklandı. Yılmaz, çetelere ilişkin konuşurken, ‘‘Birdal suikastında kısa sürede sonuca gidildi. 1992 yılında beri buna benzer çok suikast gerçekleşti. Ancak bu olaylar içinde çok kısa sürede sonuçlanan olmadı. Bu sabah İstanbul'da bu olaya silah temin eden kişi de yakalandı’’ dedi.

Türkiye'de ve Avrupa'da büyük infial uyandıran, İHD Genel Merkezi'nde 12 Mayıs Salı günü gerçekleştirilen silahlı saldırıdan sonra Ankara Polisi'nin yürüttüğü çalışmalar sonunda 22 Mayıs günü ilk ipuçları elde edilmişti. Olaya adı karışan Ahmet Fulin'in yakalanması, eylemde kullanılan silahların da Demetevler'deki evinin bahçesinde toprağa gömülü olarak bulunmasından sonra operasyonlar İstanbul'a kaydırılmıştı.

TEK TEK YAKALANDILAR

Fulin'in arkadaşı Hasan Hasanoğlu'nun İstanbul'daki evine baskın yapan ekipler kısa bir süre önce Ankara'ya hareket ettiğini belirleyince, aracın plakasını alıp Bolu-Kazan turnikelerinde beklemeye başlamışlardı. Turnikelerde yakalanarak gözaltına alınan Hasanoğlu, suikast silahlarını almaya gittiğini belirtirken, olaya karışan diğer kişilerin de isimlerini vermişti. Daha sonra Ankra ve İstanbul Polisi'nin birlikte gerçekleştirdikleri operasyonlar skonucu suikast silahlarını tetikçilere veren ve eylemi planlayanlardan Uzman Çavuş Cengiz Ersever, tetikçiler Bahri Eken ve Kerim Deretarla ile olaya karışan Erkan Ulaş da yakalanmıştı.

Olayın planlayıcısı olduğu belirtilen Semih Tufan Gülaltay'ın ve tetikçilerin, halen çek-senet mafyası olarak faaliyet gösterdikleri öne sürülmüştü.

Ankara'ya götürülen sanıklardan Cengiz Ersever ve dördü çıkarıldıkları DGM tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilirken biri de serbest bırakılmıştı.

ÖNCE ADAMLARI YAKALANDI

Ersever ve tetikçilerin ifadeleri doğrultusunda operasyonlar devam eden İstanbul Polisi suikastı planlayanlardan ve finanse eden çek-senet tahsilatçısı Semih Tufan Gülaltay'ı bulabilmek için aralıksız operasyonlar düzenledi. İstanbul Terörle Mücadele Şubesi ekipleri geçen hafta Gülaltay'ın adamları Cengiz Kördeve (24), Aytaç Zorba (28), Aytaç Dursun (23), Yaşar Terzi (33), Kadir Namlı (28), Celal Kadir Keçecioğlu (30), Hüseyin Çokyiğit (35), Özden Alptekin (30)'i gözaltına almıştı. Gülaltay'ın kardeşi Emre Gülaltay ve adamları Vedat Ateş, Şenol Acar, Vedat Sayan, Nejat Sayan'ın çek-senet tahsilatı yaptığını belirten polis, Göztepe'de Yaşar Terzi'ye ait galeriye yapılan baskında sanıkları yakalarken, üzerlerinde Semih Tufan Gülaltay'a verilmek üzere hazırlanmış 30 bin mark ele geçirmişti. Gözaltına alınan sanıklar sorgularının tamamlanmasının ardından DGM Savcılığına sevk edilmiş, ancak serbest bırakılmışlardı.

GÜLALTAY'A GİDEN İZLER

DGM'den bırakılan Gülaltay'ın adamları Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubesi ekipleri tarafından takibe alındı. Sürekli izlenen, telefonları dinlenen adamların takibi sonunda önceki gece Semih Tufan Gülaltay'ın izine rastlandı. Gülaltay'ın Kadıköy, Erenköy, Üsküdar Yolu üzerindeki bir sitede, arkadaşına ait dairede gizlendiği tesbit edildi. Sabaha karşı eve baskın yapan Terörle Mücadele Şubesi ekipleri Semih Tufan Gülaltay'ı silahı ile birlikte yakaladı. Gözaltına alınarak Terörle Mücadele Şubesi'ne getirilen Gülaltay'ın sorgusunun devam ettiği bildirildi.

Semih Tufan Gülaltay

Anakara'da, şarkıcı Samime Sanay'ın bürosuna kanlı basın düzenletip, geçen yıl kasım ayında da Çorlu'da Musevi asıllı tekstilci Hayati Ennekavi Vensiyon'un vurulması olayına adı karışan Semih Tufan Gülaltay, tüm aramalara rağmen bulunamamıştı.

Çorlu'ya bağlı Velimeşe Kasabası yakınlarında geçen Kasım ayında sahibi olduğu Emateks fabrikası çıkışında Atilla Gürle tarafından sol dizinin altından tabancayla yaralanan tekstilci Hayati Ennekavi ile ilgili soruşturma derinleştirildi. Jandarma tarafından gözaltına alınan 'Tetikçi' Atilla Gürle, ifadesinde şöyle demişti: ‘‘Beni Semih Tufan arayarak Hayati Ennekavi'yi vurmamı istedi. İşadamı Hayati Ennevaki'ni öldürmem için 70 bin dolar teklif etti. Ben de kabul ettim ve olay günü fabrikasının çıkışında beklemeye başladım. Buradan çıkarken silahımı çektim ve 4 el ateş ettim. İnsan öldürmek kolay iş değil. Yaralamayı tercih ettim.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!