Elçilerden Ankara’ya mezhepçilik suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Elçilerden Ankara’ya mezhepçilik suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2013 00:00

ABD’nin eski Ankara büyükelçileri Morton Abramowitz ve Eric Edelman’ın başkanlığında Washington’da kurulan “Türkiye Görev Gücü”, Türkiye uzmanlarından oluşan 11 kişilik heyetle hazırladığı, Beşar Esad sonrası Türk-Amerikan işbirliğine dair 36 sayfalık raporda, Türkiye’yi mezhepçilikle suçladı.

Haberin Devamı

İKİ PARTİDEN ÜYELER

ABD başkentinin hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Partili üyelerce desteklenen önde gelen düşünce kuruluşlarından Bipartisan Policy Center’ın oluşturduğu görev gücünün 36 sayfalık raporunda, Türkiye’nin Suriye’de mezhepçi politikalar izlediği ve Sünni tabanlı Müslüman Kardeşler (MK) örgütü ile özdeşleştiği de savunuldu.

MK HASSASİYETİ

Bu durumun bölgede daha geniş bir tabana hitap etmeye çalışan ABD’nin politikaları ile örtüşmediği belirtilirken, iki ülke arasında Hillary Clinton’ın Dışişleri Bakanlığı sırasında da bu konuda bir kırılma yaşandığı ifade edildi.

ARAP POLİTİKALARI

Bipartisan Policy Center, raporun açıklanması dolayısıyla Washington’da Abramowitz ve Edelman’ın katılımıyla aynı zamanda bir panel organize etti. Türkiye’nin Suriye politikasında Sünniliğe dayalı bir mezhepçilik yaptığı saptaması burada da dile getirildi. Türkiye’nin Mısır ve Suriye başta olmak üzere Arap aleminde uygulamaya başladığı dış politikalarıyla, bu ülkelerdeki MK faaliyetleri arasında bağlantı kuruldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!