El Nuceyfi'den Türkiye açıklaması

Güncelleme Tarihi:

El Nuceyfiden Türkiye açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2013 23:11

Irak Parlamento Başkanı Usame El Nuceyfi Türkmeneli Televizyonuna ülkedeki gelişmelere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkmeneli Televizyonu genel müdürü Yalman Haceroğlu'nun sorularını yanıtlayan El Nuceyfi ülkedeki siyasi krizden, gösterilere, Türkmenleri hedef saldırılardan, Türkiye ile ilişkilere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

El Nuceyfi Türkiye'nin Irak'ın içişlerine karıştığı iddialarına katılmadığını belirterek, Türkiye'nin Irak'taki tüm taraflarla eşit mesafede olduğunu söyledi. El Nuceyfi, "Türkiye Irak'ın içişlerine karıştığını yalanlıyorum Türkiye ekonomi ve diğer tüm alanlarda Irak'ın yanında olmuştur" dedi.
Hükümetin kurulmasıyla sonuçlanan Erbil anlaşmalarına değinen El Nuceyfi anlaşma içeriğinin olumlu noktaları içermesine rağmen yerine getirilmediğine işaret etti. Usame El Nuceyfi, "Hükümet adil bir şekilde kurulmadı. Erbil'de varılan anlaşmaların yerine getirilmemesiyle kriz ortaya çıktı. Hükümetteki bazı ortak taraflar anlaşmalara bağlı kalmadı. Parlamento başkanı tek taraflı sistem hakim oldu, bazı taraflara karşı suçlamalara hatta terörle suçlamalar yapıldı. Bunu haksız olarak görüyoruz. Irak'ta anayasa ihlal ediliyor. Yargıya da kısmen müdahale yapılıyor. Parlamento'nun çalışmalarına müdahale de yapılıyor. Bunun yanı sıra güvenlik birimleri topyekün bir şekilde kontrol altına alındı" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ülkedeki gösterileri ele alan El Nuceyfi, "İnsanlar yapılan ihlaller ve hak için sokaklara döküldü. Ülkede tüm vatandaşlara eşit bir şekilde bakılmıyor. Bazı kesimlere ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılıyor. Halk meşru talepleri için gösteriler yapmaya başladı. Biz talepleri haklı olarak görüyoruz" dedi. El Nuceyfi, Felluce'de göstericilere ateş açıldığının tespit edildiğini belirterek, saldırılara karışanların cezalandırılması gerektiğini söyledi.

El Irakiye listesi bakanlarının bakanlar kurulu toplantılarını askıya almalarına da değinen Parlamento Başkanı Usame El Nuceyfi, Başbakan Maliki'nin bakanlara zorunlu izin verme tavrını eleştirdi.Maliki'nin bakanlarla böyle davranma ve bu tür kararla alma yetkisine sahip olmadığını savunan El Nuceyfi, "Maliki bakanları böyle küçük düşüremez" dedi.

Kerkük ve Tuzhurmatu ilçesinde meydana gelen patlamaları kınadıklarını bildiren El Nuceyfi, "Dış müdahaleler var. Kerkük'ü karıştırmak isteyenler var. Kerkük ve Tuzhurmatu insanları buna dikkat etmeli" dedi.

Haberin Devamı

El Nuceyfi, Türkiye'nin Irak'ın içişlerine müdahalle ettiği iddialarını reddederken, "Türkiye, Irak'taki tüm taraflarla eşit mesafe içerisinde" diye konuştu. Türkiye'nin Irak'ta olumlu yatırımları olduğunu belirtten El Nuceyfi, son günlerde Tuzhurmatu ilçesinde meydana gelen patlamada ağır yaralı olanları ve Irak'ın geçmişte tüm illerinde meydana gelen şiddet olaylarına yaralanan vatandaşları ülkesinde tedavi ettirdiğini de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!