El Nino kurbanları

Güncelleme Tarihi:

El Nino kurbanları
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünya ikliminin dengelerini alt üst eden sıcak su akıntısı El Nino, okyanuslarda doğal denge için son derece önemli olan beslenme zincirini de koparıyor. Fırtınaların ardından derin mavilerde yiyecek bulamayan balıklar, başka coğrafyalara göç etmek zorunda kalıyor. Foklar gibi balıklarla beslenen deniz memelileri de açlığa mahkum oluyorlar.

Şili'nin San Antonio kıyılarında açlık nedeniyle karaya vuran foklar, yakıcı güneş altında son nefesini vermek üzereyken doğaseverler tarafından bulundu ve kurtarıldı. Veteriner Plutarco Zuniga ise annesinin terk ettiği ve ‘‘Baby’’ adını verdiği birkaç günlük yavru foku özenle besliyor.

Bilim adamları, El Nino'nun neden olduğu iklim değişikliğinin yalnız denizlerde değil karalarda da besin zincirini bozduğunu, yeryüzündeki doğal dengenin bu oluşmlardan büyük ölçüde zarar göreceğini belirttiler.

El Nino nedeniyle denizlerdeki besin zincirinin kırılması doğada açlık tehlikesini ortaya çıkarttı. Aç kalan foklar Şili kıyılarında karaya vurdu.

El Nino manzarası

Öte yandan El Nino'nun etkisini yitirmesinin ardından kuzeyden gelen dondurucu soğuklarla buz kesen ABD'de karakış, bazen tablo gibi manzaralar da ortaya çıkarıyor. Montana yakınlarındaki ünlü Yellowstone Milli Parkı, bu manzaraların görüldüğü doğa harikalarından biri. Kuzey Amerika'ya özgü yaban sığırları yani bufalolar peş peşe geçerken kar araçları bekliyor. Çünkü milli parkın kuralları böyle. Yol hayvanların, bekleme insanların.

Meterolojiye göre güneye doğru hareket eden El Nino daha önce ABD’nin batı kıyılarında şiddetli fırtınalara neden olmuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!