El Nino gözüyle Türkiye

Güncelleme Tarihi:

El Nino gözüyle Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın uydular aracılığıyla uzaydan çekilen fotoğraflarını inceleyen bilim adamları, El Nino olarak adlandırılan iklim olayı ile ilgili hava olaylarını önceden saptayabildikleri belirttiler. Uzmanlar, ABD Hava Kuvvetleri'nin uydusu aracılığıyla geçen ağustos ayında alınan fotoğraflarda, Türkiye'nin ‘‘sıcak ve yağmurlu’’ bölgede görüldüğü bildirdiler. Öte yandan meteoroloji uzmanları, Balkanlar üzerinden gelen yağışlı havanın yurdu bütün hafta boyunca etkileyeceğine dikkat çektiler.

Hava araştırmaları ile ilgili bilim adamları, bu yıl El Nino'nun 1982 ve 1983 kışından beri en kuvvetli yılını yaşadığını belirttiler. El Nino ile ilgili belirtilerin geçen yıl meteroloji uzmanları tarafından Ekvador ve Güney Amerika kıyılarında saptanan sıcak sular ile başladığını hatırlatan uzmanlar, genellikle bu durumlarda El Nino rüzgarlarının doğudan batıya doğru estiğini kaydettiler. Uzmanlar, geçen yıl El Nino ile ilgili belirtilerin görülmesinden sonra, her türlü kötü hava durumunun El Nino'dan kaynaklandığı inancının yaygınlaştığını ve bunun da ‘‘kabul edilir’’ olduğunu ifade ettiler.

YAĞIŞLI MEVSİM

Öte yandan Balkanlar üzerinden gelen yeni bir yağışlı hava, yurdu etkisi altına aldı. Hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte Trakya'dan başlamak üzere yağmur yerini kara bıraktı. Geçen hafta şiddetli yağışların hasara yol açtığı Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde hafta sonu yeniden başlayan yağmur, yüksek kesimlerle yurdun iç kesimlerinde kara dönüştü. Yağışlı havanın doğuya doğru kaydığı, bugünden itibaren yurdun büyük bir kesiminde kar beklendiği belirtildi. Çukurova bölgesinde de yağış başladı. Meteoroloji yetkililerine göre bu hafta Türkiye'de hava şöyle olacak:

MARMARA: Cumartesi gününden itibaren Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava Trakya'yı etkiledi. Hava sıcaklığı mevsim normalleri altında seyrediyor. Yetkililer, hava sıcaklığının daha da düşmesinin beklendiğini kaydederken Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de etkili olan yağmur, yüksek kesimlerde kara dönüştü.

EGE VE AKDENİZ: Dün başlayan yağmur, iç kesimlerde yer yer kara dönüştü. Uzmanlar, bu bölgelerde mevsim normallerinde seyreden hava sıcaklığının hafta ortalarından itibaren önemli ölçüde düşmesinin beklendiğini söylediler.

KARADENİZ: Tüm bölgenin hafta boyunca yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

DOĞU ANADOLU: Geçen hafta dondurucu soğukların hüküm sürdüğü bölgede bugünden itibaren karın etkili olacağı belirtildi. Hava sıcaklığının geceleri eksi 24 dereceye kadar düştüğü Erzurum'da önceki gün en düşük sıcaklık sıfırın altında 14, Kars ve Ağrı'da 7, Erzincan'da 5, Iğdır'da ise 1 derece olarak ölçüldü. Kar yağışıyla birlikte bölgede hava sıcaklığının mevsim normallerinde seyretmesi bekleniyor. Bu arada Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü yetkilileri, geçen hafta kar yağışı nedeniyle yolu kapanan 200 köye ulaşıldığını, kar yağışının yeniden başmlamasıyla birlikte kar mücadelesinin tüm ekiplerle sürdürüleceğini belirttiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!