El Kaide'nin Mısır'da alan bulması engellenmeli

Güncelleme Tarihi:

El Kaidenin Mısırda alan bulması engellenmeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2011 12:45

Mısır’daki demokratik güçlerin kazandığı zafere rağmen, devam etmekte olan istikrarsızlık El Kaide ve diğer İslami gruplara nüfuzlarını artırmak için fırsat sunabilir. Mısır’da reform çalışmalarının hız kazanarak radikalcilerin kök salmalarına izin vermemek için en kısa zamanda uluslararası yardıma ihtiyaç duyuluyor. Aksi takdirde, demokrasi çabalarını yok etmek isteyen El Kaide, suikastlar düzenleyebilir.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor  

 

Yüzyıllar boyunca, fikir akımlarının merkezi olan Mısır, Arap dünyasının da kalbi oldu. Ancak aynı zamanda 20’inci yüzyılın başlarındaki İslami köktenciliğin ve onun ardından gelen modern İslami ideolojinin yuvası. El Kaide ve diğer radikal Mısırlı gruplar, demokrasinin yerleşmesini istemeyecek, çünkü demokrasi “salgını” tüm İslam dünyasına yayılabilir ve radikalcilerin vermek istediği mesajın altını oyabilir.

 

El Kaide, Mısır’da yaşanan devrimin henüz üç hafta öncesinde bir işaret vermişti. Örgütün üyeleri, 1 Ocak’ta İskenderiye kentindeki Kıpti kilisesini bombaladı ve 21 kişiyi öldürdü. Müslüman-Hıristiyan gerginliği yaratmak için yapılan bu küstah girişim, aynı zamanda Irak ve Pakistan’daki taktiklerin benzeriydi.

 

Son devrim süresince, El Kaide’ye ait internet siteleri, destekçilerini barışçı protestolara değil, rejime karşı “cihat” ilan etmeye teşvik etti. Akılcı davranan Müslümanların çoğu, bu çağrıları görmezden geldi ve Mısırlı Hıristiyanlarla el ele durdu. Buna rağmen, Hıristiyan karşıtlığını (veya Şii karşıtı) kamçılamak, El Kaide’nin genç Müslümanlar üzerinde kullandığı mantıklı bir strateji olarak kaldı.

 

MÜSLÜMAN KARDEŞLER ARTIK DEMOKRATİK

Radikalcilik Mısır’da derin köklere sahip. El Kaide’nin ikinci ismi ve bir zamanlar “İslami cihada” önderlik eden Ayman El Zevahiri, sürgünde geçirdiği yıllara rağmen ülkesindeki İslami hareketi canlandırmayı amaçladı. Yıllarca, Mısır’daki İslam’ın sopasını elinde tutarken, Müslüman Kardeşleri’n de aralarında bulunduğu örgütlere saldırdı.

 

Müslüman Kardeşler, daha fazla radikalciliğin temsilciliğini yapamaz. 1928’de sömürgeciliğe karşı bir araç olarak kurulan örgüt, İngiltere, ABD ve komünist boyunduruğuna karşı mücadele verdi. Örgütün devrim potansiyeli, büyük entelektüel mayaya dönüştürüldü. Bu ilk olarak ülkenin Mısırlı kurucuları, ardından, şeriatla yönetilen İslam dünyasından bahseden Pakistanlı ideologlar tarafından yapıldı.

 

Ancak son 40 yılda, örgüt demokratik süreçte yer almaya eğilim gösterdi ve şiddet içerikli cihadı reddetti. El Kaide, Müslüman Kardeşleri, cihadı Batı’ya satmakla suçladı.

 

EL KAİDE’NİN TAKTİKLERİ ENGELLENMELİ

Önümüzdeki haftalarda, eğer istikrarsızlık devam ederse, El Kaide’nin Müslüman Kardeşler’in liderlerine yönelik bir suikast kampanyası başlatacağı şüphesiz. Bu şekilde örgütün liderlerini gözden düşürecek ve onların İslam adına konuşmalarını engellemeye çalışacak.

 

El Kaide’nin diğer amacı, hükümetin ve ordunun üst düzey yetkililerine yönelik suikastlarla yeni rejimin altını oymak olacak. Hıristiyanlara saldırmak gibi yöntemlerle nüfusun içinde mezhep içi çatışmalar yaratmaları da muhtemel. El Kaide’nin nihai amacı, orduyu yeni bir otokratik lideri iktidara getirmeye zorlamak ve bu figürü, demokratik hareketin altını oyacak kum torbası haline getirmek.

 

Mısır halkı, bulundukları noktaya gelmek için inanılmaz bir cesaret gösterdi. Ancak devrim henüz sona ermiş değil. Radikalciler, devrim hareketini bölmeyi henüz denemedi. El Kaide, en büyük düşmanının bilinçli ve sorumlu bir demokratik hareket olduğunu biliyor. Örgütün ideolojik hedefi, adil ve çalışan bir demokrasi yerine, İslam’ın zorla kabul ettirilmesini Mısır’ın politik gündemine sokmak. Mısır ve Batı dünyası bu tür bir tuzağa düşmemeli.

 

Mısır’da demokratik süreci sürdürebilmek için en kısa zamanda ekonomik ve finansal desteğe ihtiyaç var. Batı dünyası ayrıca, İsrail’i, Filistin’le barış sürecine geri dönmek için dürtmeli, böylece Mısır’a yardım etmesini sağlamalı. Dahası, bu şekilde radikalcilerin Arap-İsrail ayrılığından fayda sağlamalarının önüne geçilmeli..

 

Batı’nın yardım etmekte çok geç kalması veya statükoyu sürdürmeyi denemesi, El Kaide ve diğer radikal örgütlerin Mısır’da alan bulmalarını sağlayarak yeni bir kaosa neden olabilir.

 

Bu yazı, "Cairo needs help to avoid al-Qaeda’s grip" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:  
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!