Ekvador kıyamet kopardı, Türkiye sessiz kaldı

Güncelleme Tarihi:

Ekvador kıyamet kopardı, Türkiye sessiz kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2012 11:15

İngiltere’de bulunan Ekvador Büyükelçiliği’ne polisin girme ihtimali uluslararası krize neden olurken, dün Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği bir “sıcak takip”e sahne oldu. Peki Türkiye bu konuda neden sessiz?

Haberin Devamı

Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, 19 Haziran’dan bu yana Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığınmış durumda. İngilizler ise ısrarla Assange’ın polise teslim edilmesini istiyor.

Hatta İngiltere Çarşamba gecesi Ekvador hükümetine, “Vermezseniz, içeri girer alırız” minvalli bir tehdit mektubu gönderdi. Bunun üzerine Ekvador hükümeti böyle bir durumun uluslararası hukukun ihlali olacağını haklı olarak belirterek, Londra’ya sert tepki gösterdi.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE BÖYLE TIRMANDI / WEB TV

'TÜRK TOPRAĞI'NDA RUS POLİSİ
Bu tartışma sürerken dün de Moskova’daki Türkiye Büyükelçiliği’nde benzer bir durum yaşandı. Pussy Riot üyelerine hapis cezası verilmesini protesto eden balaklava’lı genç bir kadın, Büyükelçilik binasını çevreleyen parmaklıklara tırmanarak pankart açtı.

Haberin Devamı

Genç gösterici uyarılara rağmen Türkiye Cumhuriyeti toprağı sayılan bahçeye atlayınca iki Rus polisi de aynı parmaklıklardan atlayarak kızın peşine düştü. Bunun üzerine olaya Büyükelçilik görevlileri müdahale etti. Önce polisler, sonra da göstericiler dışarı çıkarıldı.

Hürriyet’e konuşan Büyükelçilik görevlileri, Türkiye’nin olayı büyütmeye niyeti olmadığını bildirdi.

POLİSİN GİRMESİ HER ŞEKİLDE YASAK
Viyana Konvansiyonu’na göre, büyükelçilik ve konsolosluklar o misyonu yöneten ülkenin toprağı sayılıyor. Rusya’nın da taraf olduğu bu belge doğrultusunda ev sahibi ülke polislerinin diplomatik misyona girmesi her şartta yasak kabul ediliyor.

Yani dün yaşanan olaylar uluslararası hukuk kapsamında Türkiye’nin haklarının ihlali anlamına geliyor. Bu bakımdan Türkiye’nin sessiz kalması dikkat çekici. Özellikle Ekvador-İngiltere gerginliği gibi bir örnek çok sıcakken, Türkiye’nin tavrı tartışmaya açık.

Bununla birlikte Ekvador’un Assange’ı gönüllü olarak Büyükelçilik’te barındırdığını, Pussy Riot eylemcisinin ise “Türkiye toprağı”na izinsiz girdiğini akılda tutmakta fayda var.

Haberin Devamı

Türkiye’nin tavrında bu durumun etkili olduğu tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!