Ekonomik geliÅŸimin yolu az çocuktan geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Ekonomik gelişimin yolu az çocuktan geçiyor
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 23, 2010 17:51

İsveçli akademisyen Prof. Dr. Hans Rosling, ekonomilerin gelişiminin arkasındaki gerçek sırrın, az çocuk sahibi ailelerin büyüttüğü iyi yetişmiş çocukların işgücüne yaptığı katkı olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor  Â

 

Aynı zamanda küresel çapta en çok öne çıkan eğilimleri istatistikî bilgilerle gösteren Gapminder adlı sitenin direktörü olan Rosling, "Dünyanın idaresinde evli çiftlerin yatak odaları önemli rol oynuyor. İki çocuk sahibi olmayı düşünen genç çiftler, çocukları için iyi şartlar sağlamanın peşinden koşuyor. Gelişmekte olan ülke ekonomisi de işte bu noktadan doğmaya başlıyor" dedi.    

 

Rosling, geliÅŸmekte olan ülkelerde çocukların hayatta kalma oranının sert ÅŸekilde yükselmesinin, ailelerin fazla çocuk sahibi olmalarının önüne geçtiÄŸinin altını çizdi. Â

 

Haberin Devamı

İsveçli akademisyen, "Çocuklardaki ölüm oranı yüzde 10'un altında düşmediği sürece, az çocuklu ailelerin sayısı artmıyor. Ancak, küçük ailelerde hem çocukların bakımı hem de iyi eğitim almaları daha iyi şekilde sağlanıyor... Alınan bu eğitimle, ekonomiyi büyütecek gelişmiş işgücüne de sahip olunuyor" dedi.

 

Rosling, küçük ailelere yönelmenin ardından geliÅŸmekte olan ülkelerle, geliÅŸmiÅŸ olan ülkeler arasındaki farkın da giderek azaldığına vurgu yaptı ve sözlerine şöyle devam etti: Â

 

"İran'da, kadın başına düşen çocuk sayısı İsveç'in altında bulunuyor. İran'da, Vietnam'da ve Brezilya'da iki çocuklu aileler bulunuyor, işte gelişmekte olan ekonomilerin temelinde bu yatıyor."

 

Rosling, diğer taraftan çocukların hayatta kalma oranını yükseltmek için eğitim ve sağlığa yatırım yapılmasının, dünya nüfusunu dengeye oturtacağı için çevreye de büyük katkı sağlayacağını belirtti.

 

* Bu yazı CNBC.com'da, "World Economy is 'Run from the Bedroom': Academic" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet       Â

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://twitter.com/HurriyetEkonet    Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!