Ekolojik boya fabrikası kurdu

Güncelleme Tarihi:

Ekolojik boya fabrikası kurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2008 11:25

BALIKESİR’in Edremit İlçesi’nde, 5 yıl önce kurduğu şirket ile Ar-Ge çalışmalarına öncelik verip farklı buluşlarıyla literatüre defalarca adını yazdıran ilkokul mezunu 49 yaşındaki Faruk Durukan, bu kez de ekolojik boya üreten fabrika kurdu.

Türkiye'nin dört bir yanından toplanan bitki kök, gövde ve yapraklarından özel ayrıştırma yöntemi ile ekolojik boya üreten Faruk Durukan’a ait Kale Naturel Bitkisel Ürün Gıda Kozmetik ve Tarım Ürünleri Dış Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi, ihracat hazırlıklarını sürdürürken, sentetik boyalardan yüzde 20 daha ucuz ve dayanıklı olan ürünün ekonomik krizden etkilenen tekstil sektörüne cansuyu olacağı öne sürüldü. 5 ay süren Ar-Ge çalışmalarının tamamlandığını, bitki özlerini kullanarak boya pigmentleri üretmeyi başardıklarını aktaran Durukan, “Günde 2 bin kilo sıvı pigment üretiyoruz. Bu çalışmada doğal su bazlı boyar madde elde ederken, çevre ve insan sağlığı problemlerine neden olarak gösterilen uçucu organik maddelerinin hiçbirisinin kullanılmamış olması, bu boyaları çevre dostu yapmaktadır. Bitkilerin bu özellikleri dikkate alındığında elde ettiğimiz boyaların tekstilde kullanımları ile insanlara herhangi bir zarar vermeleri söz konusu olmadığı gibi, mikroorganizmalara karşı da birer koruyucu oldukları söylenebilir. Bu projede amacımız, Türkiye’deki eko tekstil sanayinin kurulumuna ve gelişimine katkı sağlamak” dedi.

HANGİ BİTKİDEN HANGİ RENK
Saman sapından; sarı ve tonları
Nane yaprağından; sarı, gri, siyah renkler
Asma yaprağından; yeşil
Nar kabuğundan; koyu kahverengi
Papatya çiçeği ve tohumu; kanarya sarısı
Sütleğen: külrengi ve koyu yeşil
Kekik yaprağından; bej ve gri
Cevizin kabuk ve yaprakları; kahverengi
Soğan kabuklarından; krem ve açık kahverengi
Ayva yapraklarından; pembe ve bej tonları
Şeftali yapraklarında; fıstıki yeşil
Civit dal ve yapraklarından; mavi
Fındık yapraklarından: kırmızı
Meşe palamutu meyvesi; krem
Mut bitkisi: yeşil
Zeytin yaprağından; siyah


SELÇUKLULAR’A DAYANIYOR
Durukan, Selçuklular’dan günümüze kadar gelen ve geleneksel halıcılıkta kullanılan ‘kök boyama’ sistemini geliştirerek bitki özlerinden doğal boya malzemesi ürettiklerini vurgularken, şunları söyledi:
“Doğal boyar bitkiler, Anadolu'da yüzyıllardan bu yana biliniyor, kumaş ve halı boyacılığında kullanılıyordu. Bu boyar bitkiler yöresel yöntemlerle elde ediliyordu. Biz bunları belirleyip, teknoloji kullanarak tekstil sektörüne kazandırmayı hedefledik. Bunun için Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde 5 ay süren geniş bir araştırma yaptık. Çalışmalarımız sırasında Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülendam Tümen ve BAÜ Altınoluk Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Turgut Kılıç'tan da destek aldık. Türkiye genelindeki boyar bitkilerin hangi yörelerde, hangi bitkilerin yetiştiğini ve bunların verim oranlarını tesbit ettik. Deneme üretimleri ve kalıcılık testlerini yaptık. Başarılı sonuç aldık. Deneme üretimi yapan tekstil firmaları da başarılı sonuç elde etti. Ürettiğimiz doğal boyalarda insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek kimyasal bulunmadığı için, tekstil sektörünün önünü açtığı gibi, doğal boyalarla renklendirilen tekstil ürünleri, yurtdışında da geniş talep bulmaya başladı. Tüketici bilinçlendikçe iç pazarda da, ekolojik tekstil ürünleri aranır hale gelecek. Bu hammadde tekstil ihracatını patladır.”

“KRİZİ BU ÜRÜNLE AŞARIZ”
Ürünlerinde ekolojik boyayı tercih etmeye başladıklarını aktaran Edremit’te faaliyet yürüten Linda Export’un sahibi Sezai Anıl ise “Global
TÜRK MUCİDİN BAŞARILARI
Faruk Durukan, daha önce taşın suyunu çıkararak tamamen doğal dezenfektan su elde etmiş, ilginç buluş Balıkesir Üniversitesi’nce de onaylanmıştı. Zeytin yaprağından kanser tedavisi ve kozmetikte kullanılan ‘oleuropein’ adlı maddenin üretimine başlayan Durukan, geliştirdiği zeytin karasuyunu çözüp zeytin özü haline getiren makineyle de adından söz ettirmişti.
kriz nedeniyle birçok firma kapısına kilit vurdu. Biz krizi ekolojik ürünlerle aşmaya çalışacağız. Ürün yelpazemizin içine eko tekstili de aldık. Deneme amacıyla üretip, mağazalarımızda satışa sunduğumuz kışlık giysiler piyasada oldukça rağbet görmeye başladı. ‘Krize bu ürünle dayanıyoruz’ dersek yalan olmaz. Biz satışlarımızı bu ürünlerle korumayı başardık. Ama şunu fark ettik ki; bu tür üretimi arttırırsak yurtdışında da kolaylıkla pazar bulabileceğiz. Şirket olarak bu yönde araştırmalarımız sürdürüyor. Eko tekstile yönelik yeni ürünler planlıyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!