Ekip üstüne ekip geliyor

Güncelleme Tarihi:

Ekip üstüne ekip geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de yüzyılın felaketi olarak nitelenen İzmit depremine dünya ülkelerinden yardımlar sürüyor. Arama ve kurtarma ekiplerinin ardından sağlık ve altyapı çalışmaları için de

yabancı uzmanlar ülkemize geliyorlar.

JAPONYA Türkiye'de yaşanan deprem felaketine hassas davranan ülkeler, arasında Japonya en ön sıralarda yer alıyor. Deprem konusundaki deneyim ve birikimiyle dünyanın birinci ülkesi olan Japonya'dan deprem araştırma, altyapının yeniden imarı, sağlık, kurtarma gibi konularda ekip üstüne ekip geliyor. Daha önce 37 kişilik kurtarma ve 16 kişilik sağlık heyetlerini Türkiye'ye gönderen Japonya'nın, 25 Ağustosta su, elektrik ve gaz gibi temel altyapının yeniden imarı için uzmanlardan oluşan 11 kişilik bir heyet daha göndermesi bekleniyor. Söz konusu heyetin 1995 Kobe depreminde temel altyapının yeniden imarı için çalıştığı ve belli bir deneyim kazandığı belirtiliyor. Japonya'nın daha önce gönderdiği kurtarma ve sağlık heyetleri halen deprem bölgelerinde çalışmalarını sürdürüyor.

ALMANYA Westerstede kentinden 12 kişilik Weser Ems kurtarma ekibi, beraberinde 8 özel eğitilmiş köpekle depremde göçük altında kalanlara yardım etmek üzere Türkiye'ye hareket etti. Ekip sözcüsü Rolan Schroth, dünyanın çeşitli yerlerindeki felaket bölgelerinde görev aldıklarını belirterek, ''Son olarak İtalya'daki depremde 12 gün sonra enkazın altından insanlar kurtarmıştık. Türkiye'de bir insanın bile canını kurtarırsak görevimizi yapmış oluruz'' dedi.Scroth, beraberlerinde getirdikleri 8 köpeğin özellikle cesetlerin bulunmasında eğitimli olduklarını ifade ederek, ihtiyaç duyulduğu sürece, deprem bölgesinde kalacaklarını kaydetti.

AVUSTRALYA resmi devlet yayın organı SBS kurumunun Türkçe servisince başlatılan Türkiye'deki deprem felaketine yardım kampanyasının ikinci gününde yapılan bağış miktarı 600 bin dolara ulaştı. Her gün 1 saat Türkçe yayın yapan SBS radyosu Türkçe servisinin kampanyasına Türklerin gösterdiği olağanüstü ilgi devam ederken Avustralya vatandaşları da kampanyaya katılmaya başladı. Bu arada, deprem felaketinden hemen sonra 1 milyon dolar yardım yapan Avustralya Federal Hükümetine, Anamuhalefetteki İşçi Partisi Başkanı Kim Beazley çağrıda bulundu. Beazley, Türkiye gibi çok iyi bir dost ve son derece iyi ilişkiler ile tarihi bağları olan ülkeye Avustralya'nın yaptığı yardımı az bulduğunu belirterek, rakamın derhal arttırılması ve Avustralya'nın cömertliğini göstermesini istedi. Avustralya Kızılhaç Yardım Kuruluşu'nun tüm ülke genelinde sürdürdüğü yardım kampanyası da devam ediyor. 1800'lü hatlar açan Kızılhaç'ın bu girişimine bütün Avustralya basını de destek veriyor.

ABD Amerikalı uzmanlar, Türkiye'deki depremden gerekli dersleri çıkarmak ve incelemeler yapmak üzere Türkiye'ye gelecekler. Kolorado'nun Golden ve Kaliforniya'nın Menlo Park jeolojik inceleme merkezlerinde çalışan 20 uzmandan oluşan heyetin elde edecekleri bilgileri, San Fransisco'nun üzerinde bulunduğu San Andreas fay hattına uygulayacakları belirtildi. Amerikalıların, kuzey Anadolu fay hattının jeolojisi, toprağın sarsılma tarzı ve yapı mühendisliği gibi konularda inceleme yapacakları öğrenildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!