Eker: ‘Herkes soğukkanlı olmalı’

Güncelleme Tarihi:

Eker: ‘Herkes soğukkanlı olmalı’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 15:25

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Muş'un Bulanık İlçesi'nde 2 göstericinin ölümüyle sonuçlanan olaylarla ilgili olarak, Türkiye’de birlik ve beraberliği tahrip etmeye çalışan kişilerin olduğunu belirterek, “İzliyorsunuz, oyuncak silah veriyor, yarın gerçek silah verilmeyeceği ne malum? Dolayısıyla bunlara karşı vatandaşlarımızın uyanık olması ve sorumluluk mevkiindeki herkesin sorumluluğun gereğini bilerek konuşması lazım. Kışkırtıcı beyanlardan herkesin kaçınması lazım” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakan Mehmet Mehdi Eker, Antalya'nın turizm bölgesi Kundu'da 81 ilin Tarım Müdürleri ve hayvan sağlık koruma şube müdürlerinin katıldığı ‘Hayvan Hastalıkları ve Zararları İle Mücadele Çalışmaları Yıllık Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Cuma gününe kadar devam edecek toplantının sabah oturumunda il müdürlerine hitap eden Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, düzenlediği basın toplantısında tarım sektörünün 2009 yılını değerlendirdi, bakanlığının 2010 yılı hedeflerini açıkladı.

9 AYDA BÜYÜME YÜZDE 3.3

Tarım sektörün 2009 yılı ilk 9 aylık rakamlarına göre yüzde 3.3'lük büyüme kaydettiğini belirten Bakan Eker, tarımda 2009 yılında başta hububat olmak üzere meyve ve sebze üretimi açısından önceki yıllara oranla üretim hacminin geliştiğini söyledi. Bakan Eker, “Küresel mali krizin etkileri sebebiyle diğer sektörlerde ortaya çıkan işsizliğin bir kısmı tarım sektörü tarafından absorve edildi. Tarım sektörü tampon sektör oldu. 2008 yılında tarım sektöründe istihdam, toplam istihdamın yüzde 24'ü düzeyindeyken son göstergelerle birlikte yüzde 25 civarında şekillendi. İstihdam açığını tarım sektörü kapattı” diye konuştu.

ÇİFTÇİYE 2010'DA 5.6 MİLYARLIK ÖDENEK

Çiftçiye yapılan destekleme ödemelerinin programlandığı şekliyle devam ettiğini anlatan Bakan Eker, “Kurban Bayramı arifesinde 155 milyon TL olarak gerçekleşen hububat prim ödemesi, Aralık ayında tahakkuku yapılan 273 milyon TL ödemeyle devam edecek” dedi. Bakanlığının 2010 yılı bütçesinde çiftçiye yapılan nakit yardımın 5.6 milyar lira olarak planlandığını kaydeden Mehdi Eker, Bakanlığının bütçesinin Cumartesi günü mecliste görüşüleceğini kaydetti.

TARIM SİGORTASININ KAPSAMI GENİŞLİYOR

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Bakanlığın üreticilere dönük kırsal kalkınma çalışmalarını da sürdürdüğünü belirterek 2006 yılında başlayan kırsal kalkınma destekleriyle bin 700 projenin tamamlanarak faaliyete geçtiğini, 700 projenin de bitme aşamasında olduğunu söyledi. Bakan Eker, “Program çerçevesinde 420 milyon TL hibe destek ödemesi yaptık. 18 bin kişilik istihdam yaratıldı” diye konuştu. Bakan Mehdi Eker kırsal kalkınma programının 5'inci etabı için başvuraların ise 28 Aralık'a kadar devam edeceğini kaydetti.

Mehdi Eker, 2010 yılından itibaren sel ve su baskınların da tarım sigortası kapsamına alınacağını söyledi. 2006 yılında başlayan proje çerçevesinde tarım sigortası yaptıran üreticilerin sigorta poliçe bedelinin yarısının bakanlığı tarafından karşılandığını hatırlatan Eker, programın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yüzde 50 hibe desteğiyle süreceğini belirtti.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, bir soru üzerine kırmızı etin yıl sonunda kilogram satış fiyatının 50 TL'ye ulaşacağı iddialarının spekülasyondan ibaret olduğunu söyledi. Bakan Eker, “Kırmızı et fiyatlarında 2002 yılından bu yana enflasyonun üzerinde çıkmış bir durum söz konusu değil” dedi.

GDO YÖNETMELİĞİNDE SAVUNMAMIZ ALINMADI

Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar'la (GDO) ilgili yönetmelik hakkındaki soruları da yanıtlayan Bakan Eker şöyle konuştu:
“Biz o yönetmeliği daha önceden olmayan bir denetim ve kontrol sistemi için, halkı koruyalım diye çıkardık. Ama öyle bir şekilde anlatıldı, tam tersine Türkiye'ye GDO'lu ürünlerin ithalatı yasakmış da bu yönetmelik serbestleştirilmiş gibi bir durum ortaya çıktı. Hazin bir durum tabii. Danıştay, yönetmeliği savunmamızı almadan durdurdu. Halbuki o yönetmeği halk sağlığını koruma amacıyla çıkarmıştık. Kuvvetler ayrılığı ilkesi uyarınca yargının hükmüne uyup yönetmeliğin yürütmesini durduracağız. Tabi bu işin ithalatçılarının, bu işteki devletlerin, bunların ne kadar bu işle ilişkisi var bilmiyoruz. Savunmamız alınmış olsaydı bunu anlatırdık. Savunmamız alınmadan karar verildi.”

HERKES SOĞUKKANLI OLMALI

Bakan Mehdi Eker, DTP'nin kapatılması sonrası demokratik açılım sürecini ise şöyle değerlendirdi:
“"Herkes soğukkanlı olmalı. Bu süreçte bu işi belli ki provoke eden, Türkiye’ye zarar vermek isteyen, demokratikleşme sürecini baltalamak isteyen, birlik ve beraberliği tahrip etmeye çalışan birileri var. Oyuncak silah veriyor, yarın gerçek silah verilmeyeceği ne malum? Dolayısıyla bunlara karşı vatandaşlarımızın uyanık olması ve sorumluluk mevkiindeki herkesin sorumluluğunun gereğini bilerek konuşması lazım. Kışkırtıcı beyanlardan herkesin kaçınması lazım. Siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Siyasi partileri millet açar, millet kapatır. Cezayı verecekse millet sandıkta verir. Parti olarak bu konudaki tutumumuz belli. Türkiye’nin demokratikleşmesine, sivilleşmesi, birlik ve beraberliğin gelişmesine önem veriyoruz. Başlattığımız birlik beraberlik projesi, demokratikleşme projesi de zaten bunu hedeflemektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!