Ehliyet yenileme randevusu nasıl alınır? Sürücü belgesi değiştirme son tarih ne zaman?

Güncelleme Tarihi:

Ehliyet yenileme randevusu nasıl alınır Sürücü belgesi değiştirme son tarih ne zaman
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2019 22:55

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ehliyet değiştirme işlemi 2020 yılına kısa süre kala gündemdeki yerini aldı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile hayata geçen çipli sürücü belgesini almak için, randevu oluşturulmalı ve ehliyet değiştirme belgelerinin hazırlanması gerekiyor. Peki, ehliyet yenileme randevusu nasıl alınır? Sürücü belgesi değiştirme son tarih ne zaman? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.

Haberin Devamı

1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren karar ile pasaport, ehliyet ve kimlik belgesi değiştirme işlemleri Türkiye genelinde uygulanmaya başlandı. 2019 yılının son günleri yaklaşırken, vatandaşlar kimlik ve ehliyet belgelerini değiştirmek için konuyla ilgili araştırmalarını hızlandırdı. Verilen süreden önce ehliyetlerini değiştirecek olanlar, gerekli belgeleri hazırlayarak Nüfus Müdürlükleri'ne başvurmalılar. İşte, çipli ehliyet almak için yapılması gerekenler.

SON TARİH NE ZAMAN?

İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemeyle kimlik kartları, ehliyet ve pasaport ile ilgili değişiklik kararı, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi. Kimliklerini hâlâ yenilemeyenler 2023'e kadar, ehliyet için de 2020'nin sonuna kadar süreniz var. Yani ehliyet değiştirme süresi 31 Aralık 2020'de sona erecek.

Haberin Devamı

EHLİYET YENİLEME RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Yeni çipli ehliyete geçmek için tanınan süre 31 Aralık 2020'de doluyor. Ehliyeti yenilemek için de yine kimlik kartında olduğu gibi bir süreç izleniyor. Yani 'randevu.nvi.gov.tr' internet adresi üzerinden ya da Alo 199 numaralı çağrı merkezinden randevu alınıyor.

DEĞİŞİM ÜCRETİ NE KADAR?

Başvuru için eski sürücü belgesi, nüfus cüzdanı, 15 liralık değişim bedelinin bankaya yatırıldığına dair makbuz, 1 biyometrik fotoğraf, kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan ve en önemlisi de 'sürücü olur' yazan raporu bakanlığa bağlı sağlık kurumlarından ve bakanlık ile anlaşmalı özel kurumlardan alınabilir.

SÜRÜCÜ BELGESİ BAŞVURUSUNDA İSTENEN BELGELER NELER?

•Kimlik Belgesi
•Sürücü Sertifikası (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)
•Öğrenim Belgesi, yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi
•Sürücü Sağlık Raporu
•Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
•1 adet biyometrik fotoğraf
•Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
•Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

ADRESE TESLİM

Ehliyetini çaldıran ve kaybedenlerin yeni ehliyete başvurmadan önce en yakın trafik tescil şubesine başvuru yaparak kayıp veya çalıntı beyanı vermesi de gerekiyor.

Haberin Devamı

Böylece sisteme zayi kaydı işleniyor. Bu durumda ayrıca kayıp ilanı verilmesine de gerek kalmıyor. Sonra Nüfus Müdürlüğü'ne giderek başvuru yapılıyor ve yeni ehliyet posta ile 1 günde adrese teslim ediliyor.

Yeni E sınıfı ehliyet 5 yıl geçerli. Diğerlerinde süre ise 10 yıl. Geçerliliğin sona ereceği tarih çipli ehliyetin üzerinde ayrıca belirtiliyor. Süre dolunca yeni ehliyet için tekrar başvuruluyor.

BAKMADAN GEÇME!