EÄŸreti Gelin

Güncelleme Tarihi:

EÄŸreti Gelin
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 16, 2005 13:33

"Selvi Boylum Al Yazmalım", "Mine", "Adak", "Berdel", "Düş Gezginleri", "Gece Melek ve Bizim Çocuklar", "Eylül Fırtınası" usta yönetmen Atıf Yılmaz'ın sinemamıza armağan ettiği sayısız filmden bazıları. Yeşilçam'ın duayenlerinden Atıf Yılmaz, beş yıl aradan sonra çektiği ilk sinema filmi olan "Eğreti Gelin'de Anadolu'nun tartışılan geleneklerinden birini beyazperdeye taşıyor.

Haberin Devamı

Film, Şükran Kozalı'nın "EÄŸreti Gelinler" adlı kitabının bir uyarlaması. Cumhuriyet'in ilk yıllarında, Denizli'de erkekleri evliliÄŸe hazırlayan ve "EÄŸreti Gelin" adı verilen kadınlardan birinin öyküsünün anlatıldığı film, çekimleri sırasında özellikle de geçmiÅŸte bu geleneÄŸin var olduÄŸu iddia edilen Denizli'de tartışma yaratmıştı. Â

Filmin konusu kadar oyuncu kadrosu da dikkat çekici. Eğreti Gelin'i Nurgül Yeşilçay canlandırıyor. Onun evlilik dersleri verdiği genç rolünde ise Onur Ünsal var. Müjde Ar, Metin Akpınar, Fikret Hakan kadroda rol alan diğer oyuncular.

İster artık unutulmuş bir gelenek olsun, ister tamamen kurgudan ibaret olan bir hikaye, sonuçta Eğreti Gelin usta bir yönetmenin elinden çıkma eli yüzü düzgün bir film.

FÄ°LMÄ°N KONUSU

Haberin Devamı

Oğlan on sekizine gelmiş ve aklı bir karış havada. Evlilik adama oyun gibi görünüyor. Oysa kız evi hazır. Aileler arasında ortaklıklar kurulacak, düzen işleyecek. Oğlan kukla oynatıyor, çadır tiyatrosunda horoz kılığına giriyor. Nişanlısı ya sabır çekiyor... Anası ya da babası olsanız ne yapardınız? Anlamadım! Eğreti Gelin mi getirirdiniz? O da ne demek? Eğreti... Gelin... Film adı gibi: komedi... tutku... aşk...

NOTLAR... NOTLAR.. NOTLAR...

* Altı haftalık bir ön çalışmanın ardından, ünlü yönetmen Atıf Yılmaz, yeni filmi Eğreti Gelin 'in çekimlerine 6 Eylül'de Kastamonu 'da başladı.

SEZEN AKSU'DAN "EÄžRETÄ° GELÄ°N" ÅžARKISI


"ödünç geldim, emanetsin elimde
yasak döşeklere ömrün serilir
ali derim, dünya döner dilimde
çocuk uyur, er uyanır koynumda
duyulsun ki ibret olsun aşkımız
eğretiyim, bana yer yok düğünümde
kırk düğüne bedel bir günahımız"

* 60 kişilik bir ekiple çekilen filmin büyük bir bölümü, olağanüstü bir tarihi dokuya sahip olan bu şehirde çekildi.

* Kastamonulular 'ın büyük ilgi gösterdiği filmin, bir dönem filmi olması nedeniyle yaşadığı doğal zorluklar, halkın yardımsever ve misafirperver yaklaşımları sayesinde en aza indirgendi.

* Toplam 6 hafta süren çekimler, Kastamonu'dan sonra, önce Uşak ve ardından da İstanbul'da devam etti ve Ekim ayı ortalarında tamamlandı.

Haberin Devamı

* Filmin Sezen Aksu imzalı şarkısı da oldukça dikkat çekici.

FÄ°LMÄ°N KÃœNYESÄ°
Yönetmen: Atıf Yılmaz
Senaryo: Tarık Günersel
Oynayanlar: Müjde Ar, Metin Akpınar, Nurgül Yeşilçay,  Onur Ünsal, Fikret Hakan, Füsun Demirel, Şevket Çoruh,Eylem Yıldız, Nilüfer Aydan, Mehmet Esen, Esra Aymutlu, Pınar Öğün, Kıvanç Başkan, Hakkı Gültürk

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!