Eğlenceli ve karmaşık bir müzik

Güncelleme Tarihi:

Eğlenceli ve karmaşık bir müzik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yaşları 20 ile 24 arasında değişen hepsi birbirinden şirin dört Fransız genç. Yorucu bir yolculuktan sonra uçaktan yeni inmişler ama hepsi hiperaktif, sürekli kendi aralarında konuşup makara yapıyorlar. Elektronik caz yapan ‘‘Booster’’ bir müzik grubundan çok, teneffüse çıkmış yüksek sesle gülüşen erkek lisesi öğrencilerini andırıyor.

Festival kapsamında bugün ve yarın saat 23.00'te Dulcinea'da birer konser verecek olan ‘‘Booster’’ Türkiye'ye ilk defa geliyor. Funky disco müziğine olan muhabbetlerinin etkisiyle funky-caz, trip-hop, hip-hop ve acid-caz karışımı bir müzik yapan grup; DJ Booster (sampler, programing, bass, talk box), Iann Assuied (davul), Nicholas Gueguen (Fender Rhodes, keyboard), Matthieu Bost (saksofon) ve Thibault Renard'dan (trompet) oluşuyor. Grubun kurucusu ve sözcüsü DJ Booster ile konuştuk, diğerleri kenardan takıldı.

Nasıl biraraya geldiniz?

Hepimiz önceden arkadaşız. Aynı mahallede (Paris'in bir banliyösü) büyüdük, aynı okullara gittik.

‘‘Talk box’’ isimli bir alet kullandığınızı biliyoruz, ne tür bir alet bu talk box?

Açıklaması biraz zor ama ağza sokulan bir tüple titreşimleri filan kullanarak sesinizi değiştirebiliyorsunuz, başka sesler çıkarabiliyorsunuz.

Genç bir grup olarak şansınız Radio Nova Paris'nin ve Blue Note albümlerinin yeniden düzenlenmesi yarışmasında aldığınız birincilikle değişti. Blue Note hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu konu hakkında konuşmamız bizim için pek iyi olmayabilir (gülüyorlar). Bu arada yarışmadan sonra bana DJ etiketi yapıştırıldı ama ben gerçek enstrümanlarla müzik yapan bir müzisyenim.

İstanbul Festivali'ne nasıl dahil oldunuz?

Fransa'da ‘‘Mavi Banliyö’’ isimli bir caz festivalinde çaldık. Blue Note'un sanatçısı olmamız değişik festivallerde çalmamıza ve ismimizi duyurmamıza yaradı. İstanbul Festivali'ne ise kendisi de bu yıl Festival'de çalacak olan Eric Truffaz'ın önerisiyle geldik.

Şimdi size aptalca bir soru, yaptığınız müziği kendi sözcüklerinizle nasıl tanımlıyorsınız?

Tek kelimeyle elektronik-caz. Yaptığımız şeyi ‘‘yeni caz’’ ve ‘‘nümerik caz’’ olarak tanımlayanlar da var.

Ülkenizdeki ‘‘club’’ kültürünün bir parçası mısınız?

‘‘Club’’ kültürünü seviyoruz ve ilgileniyoruz ve sanırız bir anlamda da parçasıyız.

Grubun ismi nereden geliyor?

Benim gerçek adım Ambrosser. Booster sözcüğü bu ismin kısaltılmış halini andırıyor. İngilizce bir sözcük olan Booster'ın büyütücü, yükseltici gibi anlamları da var.

Dulcinea, Meşelik Sok., 20 Beyoğlu. Tel: (0212) 245 10 39-48-71. Bilet fiyatı: 5 milyon TL.

Biletler AKM Gişe, Uzelli Şaşkınbakkal, Bakırköy Carousel, Altunizade Capitol ve Etiler Akmerkez’deki Festival standlarından temin edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!