Eğlence yerlerinde 'vesika'uygulaması durduruldu

Güncelleme Tarihi:

Eğlence yerlerinde vesikauygulaması durduruldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2001 00:00


Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası'nın (Müzik-Sen) başvurusu üzerine eğlence yerlerinde ''vesika'' uygulamasını durdurdu.

Müzik-Sen'in açtığı davada Danıştay, umuma açık konaklama ve eğlence yerlerinde 18 yaşından büyük olanların çalışabilmek için izin almasını öngören yasa maddesiyle ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Müzik-Sen Genel Başkanı Mehmet Çırıka, yaptığı yazılı açıklamada, 'vesika' uygulamasının sona erdirilmesi amacıyla açtıkları davada, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun kararıyla Polis Vazife ve Selahiyet Yasası'nın 12. maddesinin 1 ve 2. fıkralarının iptali amacıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvrulduğunu, Yüksek Mahkeme'nin dava hakkında vereceği kesin kararın yürürlüğe gireceği tarihe kadar, yürütmenin durdurulmasına karar verildiğini bildirdi.

Danıştay'ın kararı doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 6 Haziran 2001 tarihinde yayınlanan bir genelgeyle vesikalandırma uygulamasının durdurulduğunu belirten Çırıka, 18 yaşından büyük herkesin, izne tabi olmaksızın umuma açık konaklama ve eğlence işyerlerinde çalışmalarının sağlandığını ve 21 yaş kısıtlamasının durdurulduğunu kaydetti.

Çırıka, diğer yandan yasanın ilgili maddelerinin iptali amacıyla açtıkları dava üzerine, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nca Anasaya Mahkemesi'ne yapılan başvurunun, Yüksek Mahkeme tarafından ciddi bulunarak esastan incelemeye alındığını belirtti.

Mehmet Çırıka, Anayasa Mahkemesi'nin, ilgili yasa maddelerini iptal ederek, insanlık onurunu zedeleyen uygulamanın yerine, soruna köklü ve kalıcı bir çözüm getireceğine ve ülkenin bu ayıptan kurtulacağına inandığını ifade etti.

Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü'nce il valiliklerine gönderilengenelgede, söz konusu yasa maddelerine göre yapılması gereken işlemlerin durdurulması, 18 yaşını tamamlamış olan herkesin, açılması izne tabi umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde çalışmalarının izin işlemine bağlı tutulmaması talimatı verildiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!