Eğlence yerleri ve kahvehanelerde sigara içilmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Eğlence yerleri ve kahvehanelerde sigara içilmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2007 11:56

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın istemiyle AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl'ün hazırladığı, geçen dönem komisyondan geçen ve kadük olmayan, resmi ve özel kurumlarla, işyerlerinin her türlü kapalı alanlarında her ne surette olursa olsun sigara içilmesini yasaklayan teklif, Adalet Komisyonu’nda benimsendi.

TBMM Adalet Komisyonu Ahmet İyimaya başkanlığında toplanarak, “Tütün ve Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun” teklifini görüştü. Teklif AKP, CHP ve MHP’nin oylarıyla benimsendi. Yasa teklifinin önümüzdeki günlerde Genel Kurul’da ele alınması bekleniyor.

SİGARA POŞETTE SATILACAK

Resmi ve özel kurumlarla, işyerlerinin her türlü kapalı alanlarında sigarayı yasaklayan teklifin yasalaşması halinde, eğlence yerleri ve kahvehanelerde de sigara içilemeyecek. Sigara markette poşete girecek.

ARAÇTA DA YASAK

Resmi araç sürücüleri ile araçlarında tütün ürünleri tüketmeyen bir başkasının bulunması halinde özel araç sürücüleri, araç kullandıkları sürece sigara içemeyecekler. Teklif yasağı delene 50 YTL ceza öngörüyor. Yasa teklifi, polis, asker ve zabıtanın da üniformayla sigara içmesini yasaklıyor, yasağa aykırı hareket edenlerin disiplin amiri tarafından 100 YTL para cezasına çarptırılması öngörüyor. 

ÇOCUĞA SATANA HAPİS

Yasa teklifinde ayrıca, tütün ürünlerini 18 yaşın altındakilere satan ya da tüketimine sunanlar ile kamu binalarında sigara içimini engelleyici önlem almayan yetkili kamu görevlisine altı aydan bir yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Ayrıca okul, hastane, ibadethane binaları ve bahçeleri ile karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu taşıma araçlarında sigara içilmeyecek. Kamu hizmet binaları, lokanta, kahvehane, birahane gibi eğlence yerleri ile otellerde, demiryolu taşıma araçları ve denizyolu taşıma araçlarının güvertelerinde sigara içmek için özel bölümler oluşturulacak. Tütün ürünleri market rafları gibi tüketicinin doğrudan ulaşabileceği ve çocukların bizzat alabilecekleri şekilde takdim ve teşhir edilemeyecek. Tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlara çocuklar giremeyecek. Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, markaları kullanılarak reklamı yapılamayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!