Eğitimin müzesi oluyor

Güncelleme Tarihi:

Eğitimin müzesi oluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Milli Eğitim, her ile bir eğitim müzesi açmayı planlıyor. Bu müzelerin ilki, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Demirel tarafından açılacak. Müzede, tarihi okullardan sağlanan eğitim araç ve gereçlerinin yanı sıra, iz bırakan şahsiyetlerle ilgili eğitimsel belgeler de sergilenecek.

Eğitim alanında bir ilke imza atılıyor. ‘Cumhuriyet Eğitim Müzesi’nde, İstanbul'daki tarihi okullardan toplanan araç-gereç ve belgeler sergilenecek. Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, bugünlerde geçmişte kullanılan eğitim araç ve gereçlerini sergilenecek duruma getirmek için harıl harıl çalışıyor.

Kasım ayı başında çalışmalara başlanan ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in açacağı eğitim müzesinde eğitimin tarihçesi saklı. Müzedeki çalışmaları yapan İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, Cumhuriyet'in 75'inci yılında, geçmişle geleceği birleştirip, eğitim tarihi hakkında, öğrencileri bilgilendirmeyi amaçladıklarını söylüyor. Yetkililer, şöyle konuşuyor:

‘‘Bakanlığın emri ile her ilimizde bir eğitim müzesi açılması kararlaştırıldı. Bunun için de büyük bir araştırma ile ilk müzeyi burada açmaya karar verdik. Tarihi okullardan topladığımız araç gereçlerin burada sergilenmesiyle çocuklara, bugünkü eğitime, cumhuriyet öncesinden bu yana hangi aşamalarla gelindiğini öğreteceğiz.’’

Öğrencilerin bu müzeden öğreneceği birçok şey bulunduğunu söyleyen İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, ‘‘Çocuklar, cumhuriyete bu şekilde erişmediler. Geçmişte yaşayan öğrenciler birtakım zorluklarla bugünün modern eğitimine kavuştular’’ diyor.

Müzede sergilenecek araçların onarımı için Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi ‘Mobilya-Dekorasyon Bölümü’ndeki öğretmenler titiz bir çalışma sergilediler. Eşyaların yıpranmaması için zımpara ve cila yaparken büyük bir özen göterdiler. Çok yıpranmış olan bazı eski eşyalara ise hiç dokunmadılar. Müzenin en eski eşyası ise ‘Çapa Anadolu Öğretmen Okulu’ndan alınan ve Osmanlılar zamanında kullanılan ‘ekmek kesme’ aleti ile ‘Ulubatlı Hasan İlköğretim Okulu’ndan alınan ‘kum sıra’ yer alıyor. Müzenin grafik işlerini yürüten Altan Tuncer,‘‘Osmanlılar döneminde kullanılan 200 yıllık bu sıranın içine öğrenciler, kum doldurularak, yazı yazıp, şekiller çiziyorlarmış. Yaptıklarını silmek için kumu düzeltiyor, yeni şekiller çiziyorlarmış’’ diyor.

‘Cumhuriyet Eğitim Müzesi’nde, Cumhuriyetten önce ve sonraki döneme ait birçok öğrenci belgesi de bulunuyor. Bu belgeler arasında sinemaya emek vermiş bir isim de yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda yitirdiğimiz ünlü sinema sanatçısı Sadri Alışık da bunlardan biri. 1938 yılında İstanbul Lisesi'ne yaptırdığı kayıt sırasında kullanılan ve gerçek adı Mehmet Sadrettin Alışık olarak geçen belge de eğitim müzesinde sergilenecek.

İstanbul'dan sonra diğer illerde de eğitim müzesi açılacağını söyleyen yetkililer, ‘‘Şu anda nerede müze açacağımız belli değil. Fakat burada açacağımız müze de bize belli bir süre sonra yetmeyecek. Biz de okulun uygun olan bir bölümünü daha müze haline getirmeyi düşünüyoruz’’ diyor.

Eski Kılıçhane binası

Osmanlı İmparatorluğu döneminde ‘Kılıçhane’ olarak kullanılan mekan, müze haline getiriliyor. 1868 yılında binanın okula dönüştürülmesiyle, ‘Kılıçhane’, araç gereçlerin konulduğu bir depo haline geldi. Şimdi ise bu tarihi mekan müze haline getiriliyor. 375 metre kare büyüklüğündeki bu yerin, tadilat yaptırılıp müze haline dönüştürülmesi için 20 milyar lira harcandı. 200 yıllık kum sırası, sergilenecek eserlerden sadece biri. Bu sıra kum dolduruluyor ve öğrenciler şekiller çizerek harfleri tanıyordu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!