Eğitimin Burs Melekleri

Güncelleme Tarihi:

Eğitimin Burs Melekleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Vehbi Koç Vakfı

Sosyal ve kültürel hizmetlerde bulunmak üzere, Vehbi Koç tarafından 1969 yılında kuruldu. Daha sonraki yıllarda Koç Ailesi ve Koç Topluluğu şirketlerinin bağışlarıyla varlığı artan vakıf; eğitim, sağlık ve kültür alanlarında ülkemize kazandırdığı ve ilgili kamu kuruluşlarına devrettiği sayısız tesis yanında Koç Özel Lisesi, Koç Üniversitesi, Amerikan Hastanesi, Sadberk Hanım Müzesi, Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi ve Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Enstitüsü'nü kurdu.

BURSİYERLERDE ARANAN VASIFLAR:

T.C vatandaşı olmak. Eğitime engel olacak bir sakatlık veya hastalığı bulunmamak

Üniversite birinci sınıf öğrencileri 21 yaşın üstünde olmayacak. Daha yüksek sınıflarda ve lise karşılığı teknik okullarda yaş haddi buna uygun olacak.

Mali kaynaklarının üniversite, yüksekokul, meslek okulu eğitimi için yetersiz olması

Bursiyerin bir önceki diploma derecesi, genel olarak zekası ve davranışları ile başarılı ve iyi bir öğrenci olacağına üniversite veya okul idaresinin kanaat getirmiş olması gerekiyor

Bursiyer adaylarının devletin demokratik, hür, çağdaş ve laik düzenini içtenlikle benimsemiş olmaları vakfın ön koşulu. Bu konu hassasiyetle araştırılıyor.

Burs alacak öğrencileri üniversite (veya okul) idaresi seçiyor. Ancak, bir önceki okulu Koç Topluluğu bursları ile bitirmiş olan öğrenciler tercih ediliyor.

Yükseköğretime yeni kayıt yaptıranlar için, fakülte veya yüksekokula giriş puanı sırasına göre önlerde olunma şartı aranıyor. Ara sınıflar için, alt yıl derslerinden başarısız ders olmaması, genel başarı ortalamasının en az yüzde 60 olması ve üst sınıfa geçiş hakkının kazanılması gerekli

Geçici çıkma dahil, daha ağır disiplin cezası, toplu hareketlere katılım, kurumun öğretim faaliyetlerini aksatacak davranışlar, bursun kesilme sebebi

Resmi veya özel bir kurumdan burs veya kredi yardımı görenlere vakıftan burs verilmiyor.

Vakfın 1969 yılından itibaren düzenli olarak yürüttüğü bu program daha çok meslek lisesi ve üniversite ağırlıklı oldu. Ayrıca Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Türk cumhuriyetlerinden gençlere de eğitim bursu imkanı tanındı. Vehbi Koç Vakfı, bugüne kadar kamu ve özel kuruluşlar arasında üniversite öğrencilerine en yüksek tutarda burs ödemesi yapan kuruluş olma özelliğini koruyor. Her yıl bine yakın genç, vakfın eğitim bursundan yararlanarak eğitimini sürdürüyor.

Vehbi Koç Vakfı: 0216 / 341 46 50

Adres: Koç Holding, Nakkaştepe Aziz Bey Sokak. No: 1 Kuzguncuk/İSTANBUL

* * *

21'NCİ YÜZYIL EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI

Gençlerin eğitsel, kültürel, sosyal ve fiziksel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla kurulan vakıf, 1992 yılında kuruldu.

Başarılı fakat eğitimlerini sürdürürken zorlanan gençlere burs veren vakfın başkanlığını Av. Gülbin Sözen yapıyor.

15 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında başvuran adaylar sıra numarasına göre mülakata alınıyor. Belli bir puanlamaya tabi tutulan adaylara daha sonra burs veriliyor. Bu yıl 2 bin 500 öğrenci vakfa burs için müracaat etti, ancak 568 öğrenciye burs verildi.

Vakfın yeni yıl sloganı şöyle:

‘‘Ülke sorunlarına duyarlı her insanın, bir genç için ben de varım dediği an, dostları adına yeni yıl, bayram kartı ve armağan yerine burs bağışı yaptığı an, veya zekatlarını fitrelerini bursa dönüştürmek istediği an bağışlarınızı bekliyoruz.’’

Tel: 0212-274 15 02

* * *

THE BRITISH CHEVENING BURSLARI

Sadece yüksek lisans (üniversite sonrası) için burs veriliyor. The British Council 58 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteriyor. 1987 yılından beri burs veriyor. Ankara merkez, İzmir ve İstanbul'da birer tane olmak üzere üç şubesi bulunuyor.

Bütün başvuru formları toplandıktan sonra 16 Ekim'den itibaren seçim komitesi (İngilizlerden oluşuyor) formlar göre ilk elemeleri yapıyor. Seçilen öğrenciler mülakata çağrılıyor ve bu elemeyi geçenler İngilizce sınavına tabi tutuluyor. Bursa aday gösterilenlerin tam listesi Ocak-Şubat aylarında kesinlik kazanıyor.

Gelecekte lider olabilecek yapıdaki kişilere burs vermeye özen gösteriliyor. Seçilen kişilerin bu bursu Türkiye'nin yararına kullanıp, öğrenimi bittikten sonra ülkesine dönmesi gerekiyor.

Türk Eğitim Vakfı, Türkiye Bankalar Birliği, TUBİTAK gibi kuruluşlarla müşterek verilen burslarla birlikte toplam 100 kişi burstan yararlanıyor.

Tam burslarda konaklama, yemek ve yol masraflarını karşılamak üzere Londra için ayda 639, diğer şehirler için 533 Sterlin harçlık veriliyor. Üniversite parası ve gidiş-dönüş uçak bileti de burs kapsamında yer alıyor.

Verilen burs karşılıksız oluyor.

Şartlara uyulmadığı takdirde veya İngiltere'de herhangi bir üniversiteden kabul alamadığı takdirde burs iptal ediliyor.

Bugüne kadar bin öğrenci burslardan yararlandı.

Not ortalaması 3'ün veya 75'in üzerinde olan ve iyi derecede İngilizce bilen üniversite mezunlarına 1999-2000 yılı için burs veriyor.

Burs kapsamındaki konular

İş idaresi, idari bilimler, finans, uluslararası ilişkiler, siyasal bilimler, temel ve uygulamalı fen bilimleri, mühendislik, enformasyon bilimleri, bilgisayar teknolojisi, medya ve gazetecilik, ziraat, turizm

Son Müracaat Tarihi: 15 Ekim 1999

Tel: 0312 468 61 92

* * *

İSTANBUL SANAYİ ODASI VAKFI

Üniversite ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenlere burs veriyor. Burs verilecek adayı öğrencinin öğrenim gördüğü kurum seçiyor ve vakfa bildiriyor. Teknik ağırlıklı bölümde okuyanlara burs sağlanıyor.

Tel: 0212 252 29 00

Atatürk'ün kurduğu köklü eğitim kurumu

TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ

1 Kasım 1925 günü Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, 1. Cumhurbaşkanı, Meclis'in 2'nci dönem 3'ncü toplanma açılış nutkunda, memleketin eğitim sorunları için belirttiği çözüm şekli olan özel teşebbüsün kendi imkanları ile devlete yardımcı olmasını ister. Şimdi müze olarak kullanılan eski Meclis binasında devrin tüm milletvekilleri, üst düzey yöneticileri ve ileri gelen işadamlarının toplantısı sonucunda Atatürk'ün direktifini en iyi şekilde gerçekleştirecek çözüm yolu olan Türk Eğitim Derneği'nin kurulmasında görüş birliğine varılır.

31 Ocak 1928'de 'Türk Maarif Cemiyeti' olarak kurulan derneğin adı, 1946 yılında Türk Eğitim Derneği olarak değiştirildi ve 1939 yılında Bakanlar Kurulu'nca kamuya yararlı dernekler statüsüne erişildi.

Türk Eğitim Derneği, açtığı özel okullarda bugüne kadar 35 bin öğrenciye eğitim veriyor. Milli eğitime destek olan her yıl 1000 kuruluşunun yanısıra 45 bini aşkın kimsesiz, korunmaya muhtaç gençlere karşılıksız burs veren dernek, bünyesinde 11 profesör ve üst düzey eğitimcilerden oluşan Bilim Kurulu'nun çalışmaları ile eğitim sistemini yönlendiren, eğitim bilimlerin konu alan kitapları ve süreli yayınları ile gençlere ve eğitimcilere yardımcı olmaya çalışıyor.

Yardımsever ve duyarlı vatandaşların yardımıyla yaşayan Türk Eğitim Derneği, yardıma muhtaç okullara laboratuvar malzemesi ve kitap desteğinde bulunmasının yanında adına öğrenci okutmak isteyen kişi ve kuruluşlara aracılık ederek korunmaya muhtaç gençlere yardımcı olmayı hedefliyor.

Dernek, kalıcı bir gelir sağlamak amacıyla cenaze ve mutlu günlerde çelenk bağışı uygulaması yapıyor. Çelenk bağışlarından elde edilen gelir, tümü burs kapsamında olan korunmaya muhtaç gençlerin eğitim fonuna aktarılıyor.

Öksüz, yetim, dağılmış aile çocuklarıyla, ekonomik durumu nedeniyle eğitimlerine devam ettiremeyen başarılı her Türk genci, Türk Eğitim Derneği'nin bursiyeri olabiliyor. Burs almak isteyen öğrenciler derneğe girek mektup, gerekse bizzat başvurabiliyor. Başvuruların değerlendirilmesinin ardından burs ödemeleri yapılıyor.

TÜRK EĞİTİM DERNEĞİ'NİN BURS MİKTARLARI (Aylık)

Aylık Burs Miktarı Süresi

Ortaöğretim 6 milyon 9 ay

Yükseköğretim 15 milyon 12 ay

ADRES: Kızılırmak Sokak No: 8 Kocatepe/ANKARA

Tel: 0312 418 06 14-417 42 02

Fax: 0312 417 53 65

VAKSA: 0322 / 363 09 88

Faks: 0322/ 363 12 55

Posta Adresi: VAKSA P.K 75 01321 Adana



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!