Eğitimde kutlu gün

Güncelleme Tarihi:

Eğitimde kutlu gün
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bugün, Türkiye'nin 2000'li yıllara bilgi toplumu olarak girmesini ve çağdaş ülkeler seviyesine ulaşmasını sağlayacak dev eğitim reformunun hayata geçişinin ilk günü. Bugün 13 milyon öğrenci, 500 bin öğretmen 8 yıllık kesintisiz eğitime ‘‘merhaba’’ diyecek.

Çocuklarının daha çok okuma hakkına konulan 24 yıllık ambargoyu kaldıran Türkiye, bugün yeni bir döneme başlıyor. Bugün, Türkiye'yi 2000'li yıllara bilgi toplumu olarak girmesini sağlayacak dev eğitim reformunun hayata geçişinin ilk günü. Yaklaşık 13 milyon öğrenci ve 500 bin öğretmen, yeni ve çağdaş düzenlemelerle ders başı yapıyor. Türkiye, çocuklarımızı ileri ülke çocuklarıyla yarışacak düzeye getirmek üzere, bugünden itibaren 31 Aralık 2000'e kadar uzanan süreç için el ele çalışacak. Kesintisiz 8 Yıllık Zorunlu Temel Eğitim Yasası'nın tam anlamıyla uygulamaya konulması üç yıllık bir süreç alacak. Bu sürede, eğitime 1 katrilyonluk yatırım yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, reformun hazırlık dönemini başarıyla tamamladı. Okumak isteyen hiçbir çocuk dışarda bırakılmadı. İlk ve ortaöğretimde kayıtlar sona ererken, özel okullarda kontenjanların dolmaması nedeniyle 22 Eylül akşamına kadar uzatıldı. Zorunlu öğretim 5 yılı kapsadığı için geçen yıl ilkokulu bitiren her 100 çocuktan 45'i okul dışı kalırken, bu yıl ilgi arttı ve bu oran yüzde 80'e çıktı. İlköğretimin 5 yıllık ilk kademesinin ardından bu yıl 800 bin çocuk 6'ncı sınıfa devam edecek.

REFORM ÇOCUKLARI

Yeni ders yılında okulla ilk kez tanışacak olan 1 milyon 300 bin çocuk, kesintisiz ilköğretim uygulamasının ilk öğrencileri olacak. 8 yıl boyunca kesintisiz eğitim görecek olan bu öğrenciler, tarihe ‘reform çocukları’ olarak geçecekler. Reformla, imam hatip liselerine olan ilgi de azaldı. Kayıtlara ilişkin istatistikler henüz kesinleşmedi. Ancak bu yıl, imam hatip liselerine kayıt oranının yarıdan fazla azaldığı ve bu okulların orta kısmından mezun olan çocukların ancak yüzde 40'ının imam hatip liselerine kayıt yaptırdığı bildirildi.

16 bin yeni öğretmen daha

Milli Eğitim Bakanlığı, 8 yıllık kesintisiz temel eğitim uygulamasında ihtiyacın karşılanması amacıyla çoğunluğu branş öğretmeni olmak üzere 25 Eylül'de 16 bin 351 yeni öğretmen atayacak. Öğretmen atamaları sürecek. Türkiye, 21'inci yüzyılda, eğitimin kanayan yaralarını da sarmış olacak. Halen kız çocuklarının okutulmadığı, okuma-yazma oranının yüzde 21'lerde kaldığı, okullarda değil bilgisayar tebeşirin bile zor bulunduğu Türkiye, bugünden başlayarak bu tabloyu silecek. Türkiye 2001'e, ‘Çocuk merkezli eğitim sisteminin egemen olduğu, en az 8 yıl öğrenimini sürdüren, özgür düşünüp geleceğiyle ilgili karar veren, soran, sorgulayan çocuklar, 30 kişilik sınıflarda tam gün eğitim yaptıran okullar, en az bir yabancı dil bilerek yetişen gençler’ ile girecek.

Trafik dersi okuyacaklar

Dev reformun ilk adımı atılırken, pek çok uygulama da bu yıl ilk kez başlayacak. İlköğretimin 6 ve 7'nci sınıflarında okutulan tarih ve coğrafya dersleri, ‘Sosyal Bilgiler’ olarak birleştirildi. 6 ve 8'inci sınıflarda trafik ve ilkyardım dersi okutulacak. Yabancı dil dersi, bu yıldan itibaren ilköğretim 4'üncü sınıfta başlayacak. 4 ve 5'inci sınıflarda yabancı dil dersinin okutulmasının mümkün olmadığı ilköğretim okullarında, bu saatler Türkçe ve seçmeli derslere ayrılacak. En fazla 2 saati yabancı dil dersine ek olarak verilebilecek seçmeli ders saatlerinin bir kısmı, Türkçe'nin doğru ve güzel konuşulması için ihtiyaç duyulması halinde Türkçe dersine ek olarak ayrılabilecek. Rehberlik hizmetleri ders saatleri dışında yapılacak. Bu hizmeti yürüten öğretmenlere ek ders ücreti ödenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!