Eğitim-Sen: 2006 eğitim yılı kayıp bir yıl olacak

Güncelleme Tarihi:

Eğitim-Sen: 2006 eğitim yılı kayıp bir yıl olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2005 14:57

Eğitim-Sen, son 10 yılda öğrenci sayısı yarı yarıya artmasına karşın, eğitime bütçeden ayrılan payın bu artışın 5’te birini dahi karşılamadığını açıkladı. Eğitim- Sen, "Bu yıl için öngörülen rakamlar göstermektedir ki eğitim sisteminde yapısal hale gelen derslik açıkları, öğretmen ihtiyacı ve parasal kaynak gereksinimi yine karşılanamayacaktır. Eğitim ve bilim emekçileri açısından gelecek yıl ne yazık ki yine kayıp bir yıl olacaktır" açıklamasında bulundu.

Eğitim-Sen’in 2006 yılı bütçe rakamlarını esas alarak yaptığı araştırmaya göre, 16 milyar 568 milyon YTL olarak belirlenen 2006 yılı eğitim bütçesi konsolide bütçenin yüzde 9.5’ine, gayri safi milli hasılanın da yüzde 3.07’sine denk geliyor. 2005 yılında ise eğitim bütçesi konsolide bütçenin yüzde 9.57’sine, GSMH’nin ise yüzde 3.09’una denk geliyordu.

Eğitim-Sen’in araştırmasına göre, Türkiye, aralarında Avusturya, Yunanistan, İsveç, Hollanda, Fransa, İtalya, Finlandiya, Almanya, Macaristan, İspanya, İngiltere ve İsveç gibi ülkeler arasında bütçeden eğitime ayrılan pay sıralamasında da en sonda yer alıyor.

"SADECE ZORUNLU GİDERLER İÇİN HARCAMA"

2006 yılında 16 milyar 568 milyon YTL olarak belirlenen Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin yüzde 65’ini oluşturan 10 milyar 801 milyon YTL’si personel giderleri, yüzde 10’una denk gelen 1 milyar 668 milyon YTL’si cari ve sermaye transferleri için yüzde 9’una denk gelen 1 milyar 462 milyon YTL’si ise mal ve hizmet alımı giderleri için ayrıldı. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden sosyal güvenlik kurumlarına devlet primleri gideri olarak 1 milyar 394 milyon YTL, sermaye giderleri için ise 1 milyar 241 milyon YTL ayrıldı.

Mal ve hizmet alımları için ayrılan 1 milyar 462 milyon YTL’nin içinde üretime yönelik mal ve hizmet alımlarına hiç kaynak ayrılmadığı belirtilen araştırmada, diğer mal ve hizmet alımları kapsamında; tüketime yönelik mal ve malzeme alımları için 342.9 milyon YTL, hizmet alımları için 319.1 milyon YTL, menkul ve gayrimenkul mal alım, bakım ve onarım giderlerleri olarak 16.4 milyon YTL, tedavi ve cenaze giderleri için 697.3 milyon YTL, yolluklar için 85.4 milyon YTL, temsil ve tanıtma giderleri için 425 bin YTL ve görev giderleri için ise 442 bin YTL kaynak ayrıldı.

"PARALI EĞİTİME DEVAM NİTELİĞİNDE"

Eğitim-Sen açıklamasında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin mal ve hizmet alımı giderleri kalemi içinde sadece zorunlu olan giderler bulunduğu belirtilerek, üretime yönelik mal ve hizmet alımlarına hiç kaynak ayrılmaması eleştirildi. Eğitim-Sen açıklamasında, şu görüşlere yer verildi:

"Bütçeden 2006 yılı için eğitime ayrılması düşünülen payın eğitim sisteminin en temel ihtiyaçlarını dahi karşılamaktan uzaktır. AKP hükümeti eğitimi (serbest piyasa sistemine) açmak, okulları birer ticarethane gibi işletmek istediğini, 2006 yılında eğitim bütçesini artırmayarak göstermiştir. Bu anlamda 2006 yılı eğitim bütçesi tek kelime ile paralı eğitime devam niteliğindedir."

"KAYIP BİR YIL OLACAK"

Son 10 yılda öğrenci sayısının yarı yarıya artmış olmasına karşın, eğitime bütçeden ayrılan payın, bu artışın 5’te birini karşılayacak düzeyde dahi gerçekleşmediği belirtilen açıklamada, bu yıl için öngörülen rakamların eğitim sisteminde yapısal hale gelen derslik açıkları, öğretmen ihtiyacı ve parasal kaynak gereksiniminin yine karşılanamayacağını gösteridği kaydedildi. Açıklamada, "Eğitim ve bilim emekçileri açısından gelecek yıl ne yazık ki yine kayıp bir yıl olacaktır. Öğretmen, okul, derslik, araç-gereç açıkları ve eğitim emekçilerinin yoksulluğunun önümüzdeki yıl da tıpkı geçmiş yıllarda olduğu gibi devam edecektir" denildi.

Açıklamada, Türkiye’de yıllardır uygulanmakta olan özelleştirme politikalarının AKP iktidarıyla birlikte daha da hızlandığı belirtilerek, "Devletin sorumluluğunda olması gereken eğitimin yükü, siyasi iktidarların bilinçli politikalarıyla birlikte büyük oranda velilerin omuzlarına yıkılarak kamusal, parasız eğitim hakkı büyük tahribata uğramıştır. Eğitim sistemimiz, her geçen gün daha piyasacı ve ticari bir anlayış ile sarmalanmakta, velilerimiz çocuklarını okutabilmek için artık milyarlarla ifade edilen rakamlarla harcama yapmak zorunda kalmaktadır" denildi.

"EĞİTİM SİSTEMİ GERİYE GİDECEK"
Eğitim harcamalarının büyük bir bölümünün zorunlu harcama niteliğinde olduğu belirtilen açıklamada, "2006 eğitim bütçesi, önümüzdeki yıl eğitimin niteliğini yükseltmek adına bilimsel, demokratik bir eğitim sistemi oluşturmak adına en ufak bir hedef belirlememiştir. Mevcut bütçe rakamlarıyla eğitim sistemi ilerlemek bir yana, daha da geriye gidecektir" denildi.

"BÜTÇEYE IMF GÖLGESİ DÜŞTÜ"

Açıklamada, 2006 yılı bütçesinin geçmiş yıllarda olduğu gibi IMF’nin gözetimi ve denetimi altında hazırlandığı savunuldu. Açıklamada, "2006 yılı bütçesi tıpkı geçmiş bütçeler gibi yine faiz, işsizlik ve yoksullaşma bütçesi olarak hazırlanmıştır.

2006 bütçesinin yaklaşık üçte birinin yine faiz harcamalarına gidecek olması, hemen hemen tüm bütçe kalemlerinde IMF’nin belirleyici olduğunu göstermektedir" denildi. 2006 yılı bütçesinde faiz harcamalarının payının yüzde 30 olduğu ve eğitim, sağlık gibi temel kamu hizmetleri alanında umudun bütçe dışı olanaklara bağlandığı kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!