Eğitim kampanyasına büyük destek

Güncelleme Tarihi:

Eğitim kampanyasına büyük destek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2007 13:25

Haberin Devamı

ALMANYA'daki Türk çocuklarının eğitim seviyelerini yükseltmek amacıyla başlatılan "Gelecek İçin Eğitim' adlı kampanyaya destek büyük.

 Berlin Eğitim Ataşesi Mustafa Çokyiğit, kampanyayı başlatan Almanya Türk Toplumu (TGD), Almanya Türk Dernekleri Federasyonu (FÖTED), Öğretmen Dernekleri Federasyonu (ATÖF)ve Öğrenci Dernekleri Birliği'ne (BTS) bu tür çalışmalarından ötürü teşekkür ederek, anadil Türkçe'nin önemine dikkat çekti.

DİL ÖNEMLİ

Dil bilmenin çok önemli olduğunu söyleyen Berlin Eğitim Ataşesi Mustafa Çokyiğit, "Türkçe'yi bilmeyen bir çocuğun Almanca'yı çok iyi bir şekilde öğrenmesi mümkün değildir. Kendi anadilini bilen bir çocuk ikinci ve üçüncü bir dili daha çabuk ve iyi öğrenebilmektedir. Özellikle Türk-Alman iş dünyasında çok iyi derecede Almanca, Türkçe ve İngilizce bilen elemana ihtiyaç vardır. Çocuklarımızın eğitim seviyesini yükseltmek için çalışma yapan tüm dernek ve kuruluşlar ile kişileri girişimlerinden ötürü kutluyorum” dedi.

Haberin Devamı

YABANCILAR GÖZ ARDI EDİLİYOR

Alman eğitim sisteminin göçmenlerin yaşam gerçeklerini de göz ardı eden bir sistem olduğunu söyleyen TGD Genel Başkanı

/images/100/0x0/55ea5dd1f018fbb8f87b4558
Kenan Kolat, “Burada yaşan Türkler'in ve diğer azınlıkların geldikleri ülkelerin kültürlerini ve dillerini ret eden bir eğitim sistem var. Bu da dolayısıyla dışlayıcı bir etki yaratmaktadır. Aile dili Almanca olmayan örneğin Türk ailelerinin anadili Almanca değil ise, o çocuklara Almanca'nın öğretilmesi için özel yöntemler gerekir" diye konuştu.

TÜRKÇE ÖNEMLİ

Türkçe'nin önemine dikkat çeken Federal Sol Parti.PDS Milletvekili Prof. Hakkı Keskin, anne ve babalara seslenerek çocuklarına Türkçe'yi iyi öğretmelerini istedi. Türkçe'yi bilmeden yetişen neslin kendi kültür ve diline yabancı olacağını belirten Prof. Keskin, kendi dilini ve kültürünü bilmeyenlerin içinde yaşadıkları toplumda da başarılı olmalarının mümkün olmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

BEŞ YILLIK KAPMANYA

FÖTED Genel Başkan Yardımcısı Berrin Alpbek kampanyanın beş yıllık olduğunu belirtip, amacın "Beş yıl içinde Türk kökenli veli temsilcilerinin sayısını okullardaki Türk kökenli öğrencilerin oranında artırmak, okullarda Türk öğrenci temsilcisi oranını yükseltmek, diploma almadan okulu bitiren ve sayıları yüzde 23'ü bulan öğrencilerin oranını yüzde 10'lara düşürmek" olduğunu söyledi.

KAMPANYADAN NOTLAR

Kampanyanın hedef grupları Türk kökenli anne-babalar, öğrenciler ve okullar olarak belirlendi. Kampanyaya fazla katılım içinde 10 nokta belirlendi. Değişik eyaletlerde Almanya genelinde 100 eğitim elçisi seçilecek. Gönüllü olarak hizmet sunacak olan eğitim elçileri anne ve babalar için bilgi ve sorunlara çözüm üretecek kaynak olacaklar. Kurulacak veli akademilerinde anne ve babalar okul sistemi, hakları ve görevleri hakkında bilgilendirilecek.

/images/100/0x0/55ea5dd1f018fbb8f87b455a

İŞTE ON NOKTA

Haberin Devamı

1. Basın ve yayın kuruluşlarıyla aile ve çocuklar arasında daha fazla eğitim bilincinin oluşturulması

2. İnternet sayfasının hazırlanması

3. Almanya Türk toplumu eğitim elçilerinin atanması

4. Abitur yapan başarılı Türk kökenli öğrencilerin Berline davet edilerek onurlandırılması

5. Veli Akademisi'nin kurulması

6. Eğitim otobüsü

7. Çocuk velileri ile öğretmenler arasındaki diyaloğu sağlamak amacıyla çocuğun öğretmenine "Merhaba de" kampanyası

8. Örnek okulların seçilmesi

9. Öğrenciler için kılavuzlar hazırlanması

10. Bilgilendirme malzemelerinin üretilmesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!