Eğitim ‘baba’sız kaldı

Güncelleme Tarihi:

Eğitim ‘baba’sız kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi, hayırsever işadamı İzzet Baysal, 93 yaşında hayata gözlerini yumdu. Kreşten üniversiteye yüzlerce tesis yaptırıp devlete bağışlayan Baysal'ın kaybı, memleketi Bolu'nun yanı sıra, eğitim dünyasında da büyük üzüntü yarattı.

YAŞAMI boyunca 110 eğitim ve sağlık tesisini yaptırıp, devlete bağışlayan, ‘Devlet Üstün Hizmet Madalyası’ sahibi, Boluluların ‘Babası’ hayırsever işadamı İzzet Baysal, dün sabaha karşı 93 yaşında vefat etti.

Bir yıla yakın süredir İstanbul Sarıyer'deki evinde özel tedavi gören Baysal, özel doktorları tarafından gözetim altında bulunduruluyordu. Baysal, dün sabaha karşı ‘Kardiyak atak- enfarktüs’ sonucu vefat etti. Baysal'ın ölümü, depremden sonra Bolu'yu ikinci kez sarstı. Baysal'ın İstanbul'da vefat ettiği haberini alan Bolulular, gözyaşlarına boğuldu.

Bolu Valisi Nusret Miroğlu, Baysal'ın devlet töreni ile toprağa verileceğini bildirdi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi kampusunda toprağa verilecek hayırsever işadamı için cenaze töreninin tüm detayları görüşüldü. Baysal'ın hayattaki tek kızı Esin Avunduk'un yurtdışında olması nedeniyle törenin tarihi henüz belirlenmedi.

DEMİREL’İN MESAJI

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, İzzet Baysal'ın vefatı dolayısıyla bir başsağlığı mesajı yayımladı. Cumhurbaşkanı Demirel'in mesajı şöyle:

‘Aziz dostum, değerli hayırsever İzzet Baysal'ın vefatından büyük üzüntü duydum. İzzet Baysal, memleket ve insan sevgisi, milletimize kazandırdığı kıymetli eserleriyle bir iyilik timsali olarak her zaman saygı ve şükranla anılacaktır. Merhuma Allah'tan rahmet diliyor, ailesine ve milletimize içten taziyelerimi iletiyorum.''

Cumhurbaşkanı ayrıca, Baysal'ın ailesine de bir başsağlığı telgrafı gönderdi.

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz da İzzet Baysal'ın ölümü nedeniyle kızı Esin Avunduk'a başsağlığı mesajı gönderdi.

TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut da, Baysal'ın vefatı nedeniyle, kızı Esin Avunduk'a bir başsağlığı mesajı gönderdi.

Altın

anahtar

İZZET Baysal'a göre saadet, mutluluk ve başarının on altın anahtarı vardı. Baysal, bunları şöyle sıralamıştı:

Düşünmeye vakit ayır, düşünce güç için kaynaktır.

Eğlenmeye vakit ayır, eğlence gençliğin sırrıdır.

Okumaya vakit ayır, okuma bilginin pınarıdır.

Duaya vakit ayır, dua güç anlarda direnmenin desteğidir.

Sevmeye vakit ayır, sevme yaşamı tatlı kılan şeydir.

Anlaşmaya vakit ayır, anlaşma yaşama güzel bir tat verir.

Gülmeye vakit ayır, gülme ruhun müziğidir.

Vermeye vakit ayır, verme günün aydınlığıdır.

İşini iyi yapmaya vakit ayır, iyi iş kişiyi kendine saygın yapar.

Teşekküre vakit ayır, teşekkür yaşam pastasının kremasıdır.

Adını taşıyan üniversitede anıt mezar

İzzet Baysal'ın en büyük eseri olan Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. H. Nihat Bilgen, hayırsever işadamının daha önce Bakanlar Kurulu kararı ile kampus alanında belirlenen yerde toprağa verileceğini ve Anıt Mezar haline dönüştürüleceğini söyledi. Prof. Dr. Bilgen, ‘‘İzzet Baysal, üniversitemizin kurucusu ve hamisi olarak bizim sonsuza dek saygı ile bir bayrak gibi taşıyacağımız, isminden ilham alacağımız saygın bir insandı. Ebediyete intikal ettiği bu günde üniversitemiz tüm öğretim elemanı, yönetici ve öğrencileri ile onun ardından gözyaşı dökmektedir. Bu yüce kişinin ülkemize ve Bolu'ya yaptığı hizmetler asla unutulamaz. Kendisine Tanrı'dan rahmet diliyorum. Yakınlarına ve tüm Bolu halkına ve Türk milletine sabır ve başsağlığı diliyorum. Biz AİBÜ mensupları onun ülküsünü sonsuza kadar şanla ve şerefle taşıyacağız’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!