Ege alev alev

Güncelleme Tarihi:

Ege alev alev
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2013 00:00

MANİSA ve İzmir’i birbirine bağlayan karayolunun Sabuncubeli mevkiinde dün saat 14.30 sıralarında orman yangını çıktı. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın nedeniyle İzmir-İstanbul yolu ulaşıma kapandı. Yoğun duman nedeniyle dün saat 15.00'te kapatılan Manisa-İzmir Karayolu yaklaşık 6 saat sonra dün gece 21.00'de tekrar açıldı.

Haberin Devamı

Yangın yolun her iki tarafını da etkilerken, zaman zaman dumanlar yüzünden trafik de aksadı. Şiddeti saatte 40 kilometreyi bulan lodos nedeniyle yangın çam ormanlarının yoğun olduğu bölgede yayıldı. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yangına müdahale ederken, şiddetli rüzgar ve nem oranının düşük olması çalışmaları güçleştiriyor.

Orman yangını nedeniyle saat 16.00 sıralarında İzmir-İstanbul yolu çift taraflı olarak trafiğe kapandı. Yoğun duman yüzünden araçların seyri tehlikeli hale gelince yolun kapatılması kararı alındı. Bu arada şiddetli rüzgar nedeniyle helikopter ve söndürme uçakları kullanılamıyor.

Saat 15.00'te kapatılan Manisa-İzmir Karayolu yaklaşık 6 saat sonra saat 21.00'de tekrar açıldı. Etkisini sürdüren lodosun yangını büyütme tehlikesinin bulunması nedeniyle, bölgede söndürme ekiplerin bekletildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

BODRUM'DA DA YANGIN

MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde de etkili olan lodos fırtınası, ilçede bulunanlara adeta kabus yaşattı. Fırtınaya denizde yakalanan bazı tekneler batma tehlikesi geçirirken, 6 ayrı noktada yangın çıktı. Farklı yerlerde çıkan ve kuvvetli rüzgarın etkisiyle büyüyen yangınlarda ilk belirlemelere göre 20 hektar makilik alan zarar görürken yangınlar akşam saatlerinde kontrol altına alındı.

Gümüşlük'e bağlı Kadıkalesi mevkisindeki makilik alanda çıkan yangın, kuvvetli rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdü. Yerleşim yerlerine yakın alandaki yangın, vatandaşlarda paniğe neden oldu.

Bodrum ve çevre belediyelerinin itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yangın, havadan da müdahale yapılmasıyla kontrol altına alındı.

Yalıkavak beldesi Değirmenler mevkisindeki yangın ise inşaatın şantiyesine sıçraması ve tahtaların yanması nedeniyle büyümüştü. Yangın, itfaiye ve orman ekiplerinin yaptıkları çalışmalar sonucu kontrol altına alındı.

İslamhaneleri mevkisinde de benzin istasyonuna 150 metre mesafede başlayan yangın, mahalle sakinlerinde endişeye neden oldu. Yangın söndürme çalışmalarına mahalle sakinleri bahçe hortumu ve kovalarla destek verdi. Bazı vatandaşlar, evlerine yaklaşan alevler nedeniyle sinir krizi geçirdi. Yangın, yoğun çalışma sonucu söndürüldü.

Haberin Devamı

Akyarlar beldesindeki otluk alanda çıkan yangın ise itfaiye ekipleri ve vatandaşların çabaları sonucu büyümeden kontrol altına alındı.

Yetkililer, soğutma çalışmalarının sürdüğü yangınlarda toplam 20 hektarlık makilik alanın zarar gördüğünü, yangınların çıkış nedeni ile ilgili çalışmanın sürdüğünü bildirildi.

KUVVETLİ LODOS

Meteorolojiden yapılan uyarılar kuvvetli lodosun devam edeceği yönünde. Ege Bölgesi'nde bol güneşin yanı sıra rüzgar kuvvetli, 4 kuvvetini buluyor. Bu da, yangının söndürülmesi açısından büyük güçlük oluştururken, alevler hızla yayılıyor.

MANİSA-İZMİR ARASINDA ORMAN YANGINI

KONTROL ALTINA ALINAMIYOR

İzmir- Manisa karayolu Sabuncubeli rampalarındaki Karakoca Köyü sınırlarında başlayan ve şiddetli rüzgar nedeniyle hızla yayılan orman yangını, karayolunun diğer kısmına sıçrayıp Sarıkaya Köyü sınırlarına dayandı. Yangın nedeniyle oluşan duman, Manisa kent merkezine kadar ulaştı.

Haberin Devamı

İzmir- Manisa karayolu yoğun duman nedeniyle araç trafiği Manisa- Turgutlu ve Manisa- Menemen karayollarına kaydırıldı. Bölgeye İzmir'den iki helikopter gönderildi. Saatte 80 kilometre hızla esen fırtına nedeniyle helikopterler yangına müdahale edemeyip dönmek zorunda kaldı. Manisa ve İzmir'den çok sayıda takviye ekip bölgeye sevk edildi. Yangının sürdüğü bölgenin dağlık olması nedeniyle karadan müdahalede de zorluklar yaşanıyor.

Orman Bölge Müdürü Yardımcısı İsmail Üzmen "Şiddetli rüzgar çalışmaları olumsuz etkiliyor. Sabuncubeli yangınında karadan müdahale ediyoruz. Akşam saatlerinde rüzgarın azalacağı haberini aldık. Rüzgar hızının düştüğü an hava araçlarını tekrar kaldıracağız" diye konuştu. Üzmen öte yandan, İzmir'in Menderes ilçesi, Muğla ve Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki yangınların da devam ettiğini tüm ekiplerin aralıksız çalışma yaptığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Yangında aynı bölgede bulunan Gökçeler köyü Manastır Yaylası mevkiinde kiraz, kayısı bahçeleri de yangından zarar gördü. Ekili alanlar yanarken vatandaşlar alevleri çaresizce izlemek zorunda kaldı. Buradaki bazı yayla evleri de önlem amacıyla boşaltıldı. Bazı bağ evleri de yandı.

URLA'DA YANGINLAR

İzmir'in Urla ilçesinde de dört ayrı noktada çıkan yangınlar Urla'yı cehenneme çevirdi. Urla Kuşçular Köyü'nde saat 13.00 civarında çıkan ilk yangında 45 dönüm arazi ve 15 zeytin ağacı yandı. Şiddetli lodosun elektrik tellerini koparması neticesinde çıkan yangına itfaiye ve orman yangın ekipleri karadan müdahale ederken helikopterler de havadan söndürme çalışmaları yapıldı.

Haberin Devamı

Kuşçular'daki yangının ardından yine elektrik tellerinin kopmasıyla İçmeler Malgaca mevkiinde de yangın çıktı. Otluk alanların tutuştuğu yangına hemen müdahale edilmesi sonucu yangın büyümeden söndürüldü. Aynı saatlerde Urla Bozavlu mevkiinde çıkan yangında ise 2 hayvan damı, 1 ev, seralar ve ekili alanlar yandı. Can kaybının olmadığı yangında Şevket Başçıl'a ait ev son anda itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yanmaktan kurtarıldı. Bademler Köyü'nde çıkan yangın da büyümeden söndürüldü.

İZMİR'İN AKCİĞERİ YANIYOR - FOTO GALERİ

Ege alev alev

FETHİYE'DE ORMAN YANGINI


 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!